ΕπικαιρότηταΚοινωνικοί ΦορείςΤοπικά

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.37 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την οργανωμένη ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών στη Φωκίδα (ίδρυση ΠΟΑΥ), δημοσιεύουμε άρθρο – παρέμβαση της ιδρύτριας και οραματίστριας της ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε. κας Νάνσυς Παντελεημονίτου.

Ήταν το φθινόπωρο του 1987 όταν φτάνοντας στο Γαλαξίδι και έχοντας νωπές τις πικρές εμπειρίες από άλλες περιοχές, πήρα την απόφαση να δοκιμάσω κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη, την ιχθυοκαλλιέργεια.
Η εικόνα του Γαλαξιδίου ήταν μια ατελείωτη σειρά από παροπλισμένα καράβια σαν συνέπεια της κρίσης της ναυτιλίας, ενώ η σχολή του εμπορικού ναυτικού ήταν ένα βήμα πριν το κλείσιμο, μια πόλη σε μελαγχολία, μια πόλη σε αναζήτηση ταυτότητας.
Έχοντας στο μυαλό την ιστορία αυτής της ναυτικής πολιτείας της στεριάς και το γεγονός ότι στις αρχές του 20ου αιώνα έχασε το στοίχημα του εκσυγχρονισμού, το πέρασμα από την εποχή των ιστιοφόρων στον ατμό, βάλαμε στοίχημα να μη χαθεί η ταυτότητα που πάντα δένει το Γαλαξίδι με τη θάλασσα, να κερδηθεί αυτή τη φορά το στοίχημα του εκσυγχρονισμού μέσα από νέες θαλάσσιες δραστηριότητες, μέσα από την ιχθυοκαλλιέργεια, αυτό που αργότερα ονομάστηκε «γαλάζια ανάπτυξη».
Μετά την Αγορά, το Χηρόλακα, την Οιάνθη, την Πέρα Πάντα του Γαλαξιδίου που ταξίδεψαν με τους ναυτικούς για αιώνες στα πέρατα του κόσμου, το Ανεμοκάμπι, η Ανδρομάχη, το Ροζίκι, ο Τράχηλος και τα Βαθειά Λιμάνια των Αγ. Πάντων, αλλά και οι Ποταμοί, η Πούντα και το Τσαρούχι της Δεσφίνας, ταξιδεύουν πλέον κάθε εβδομάδα με τα ψάρια του Γαλαξιδίου, τα ψάρια του Κορινθιακού στις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.
Από τα λίγα κλουβιά στο Ανεμοκάμπι φτάσαμε σήμερα τις 9 μονάδες με ιχθυογεννητικούς σταθμούς και συσκευαστήρια, από τους 40 τόνους το 1988 στους 13.000 περίπου το 2023.
Όλα αυτά έγιναν δουλεύοντας σκληρά και αθόρυβα, με διορατικότητα, σύνεση και μεθοδικότητα και κάναμε την ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ πρωτοπόρα εταιρία, όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο, προωθώντας στην πράξη την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη.
Πρωταγωνιστώντας συνεχώς σε καινοτομίες στην παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία θαλασσινών ψαριών, κάναμε συνώνυμο της ποιότητας των ψαριών το ΓΑΛΑΞΙΔΙ.
Σε πείσμα, ευτυχώς λίγων, αποδείξαμε και αποδεικνύουμε τόσο τον απόλυτο σεβασμό μας στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής, όσο και το ότι τουρισμός και ιχθυοκαλλιέργεια μπορούν να συνυπάρχουν, αρκεί να τηρούνται όροι και κανόνες αμοιβαία και να υπάρχει μηδενική ανοχή για όλους.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν πάψαμε να επενδύουμε στην περιοχή και να δίνουμε δουλειά στους νέους της περιοχής. Παρά τις συνεχείς κρίσεις που περνάει η πατρίδα μας και τη στιγμή που μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου οδηγήθηκαν επανειλημμένα σε αδιέξοδο, η ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ άνοιξε και ανοίγει νέα εργοτάξια, καταφέραμε από τους 201 εργαζομένους το 2012 να ξεπεράσουμε σήμερα τους 450, στη συντριπτική πλειοψηφία παιδιά της Φωκίδας μέσα σ’ ένα απόλυτα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, αποδεικνύοντας ότι μια υγιής επιχείρηση είναι αυτή που είναι ταυτόχρονα κερδοφόρα, με άριστη σχέση διοίκησης – εργαζομένων και κοινωνική αποδοχή και προσφορά.
Για το τελευταίο η φιλοσοφία μας είναι να αφήνουμε τους γύρω μας, να μιλούν. Κανένας θετικός οικονομικός δείκτης δεν αξίζει για μας περισσότερο από μια “καλημέρα” στα καντούνια του Γαλαξιδίου.
Μπορεί “το Γαλαξίδι να μιλάει με τη σιωπή του”, όπως κάποιος ποιητής έγραψε, όμως εμείς βάλαμε στοίχημα να το διαλαλούμε κάθε μέρα στις αγορές του κόσμου με τους ανθρώπους του και τα προϊόντα της θάλασσάς του.
Καθώς ο αγέρας του Κορινθιακού, πέρα απ’ την αλμύρα της θάλασσας, φέρνει τους ήχους του τραγουδιού «Κάηκε το Γαλαξίδι που’ ταν όμορφο στολίδι, κάηκε κι ένα σχολείο…», εμείς χαμογελώντας απαντάμε ότι το Γαλαξίδι θα παραμείνει για πάντα όμορφο στολίδι και στα σχολεία του, καθώς και των γειτονικών χωριών, θα ακούγονται όλο και πιο δυνατά τα γέλια των παιδιών.
Προσωπικά έκανα την επιλογή να είναι το Γαλαξίδι το αραξοβόλι μου, χωρίς όμως τους ανθρώπους του, χωρίς τη μεγάλη αυτή οικογένεια που νοιώθω ότι έχω, τίποτα απ’ όσα προανέφερα δεν θα ήταν δυνατά.
Σήμερα με συμμετοχή και νέων συνεργατών συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την βιώσιμη ανάπτυξη του Γαλαξιδίου και της Φωκίδας, για να συμβάλλουμε στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας.

Με εκτίμηση
Αθανασία Παντελεημονίτου