ΕπικαιρότηταΠ.Ε. ΦωκίδαςΤοπικά

Γιώργος Δελμούζος , αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φωκίδας : “ Στόχος μου η ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων”

Άνθρωπος απλός , με τεράστιο χιούμορ και κυρίως ενσυναίσθηση όταν έχει απέναντί του άνθρωπο που πραγματικά έχει ανάγκη ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος δείχνει ακόμη και σήμερα να απολαμβάνει τη μεγάλη προσωπική του νίκη , αλλά και τη νίκη της παράταξής του, στις πρόσφατες εκλογές τονίζοντας ότι οφείλεται στο γεγονός ότι καθόλη την τετραετία ήταν δίπλα στα προβλήματα των πολιτών, από το πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό μέχρι και την πρωτεύουσα του Νομού.
Στο πλαίσιο αυτό, ως κορυφαίο προσωπικό στόχο για την τρέχουσα θητεία του στο τιμόνι της Π.Ε. Φωκίδας θέτει την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων της περιοχής όπως το Λιμάνι της Ιτέας, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χωρών των Δελφών, την ανάπλαση της Χάρμαινας, τη Β φάση παράλιας Τολοφώνος ,την ολοκλήρωση του κόμβου του ΒΙΟΠΑ και της Τριταίας, την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή του δυτικού και ανατολικού κόμβου της Ιτέας και τη γέφυρα στο Τσακόρεμα.
Για το έργο της άρδευσης του ελαιώνα σημειώνει ότι προχωράει μέτρο-μέτρο καθώς γίνεται υπό την αυστηρή επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας σημειώνοντας ότι εντέλλει θα παραδοθεί μέχρι το τέλος της θητείας της περιφερειακής αρχής
Για το “κόλλημα¨ του με τα οδικά έργα τονίζει ότι πράττει το αυτονόητο με το βλέμμα στραμμένο στην ασφάλεια των πολιτών ενώ αποκαλύπτει ότι η γέφυρα του Μόρνου μέσα σε 1,5 μήνα ετοιμάστηκε η μελέτη προϋπολογισμού 2.3 εκατομμύρια ευρώ. και πλέον βρισκόμαστε στη φάση αναζήτησης χρηματοδότησης μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Παρά την κριτική που σας ασκήθηκε την περασμένη αυτοδιοικητική περίοδο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και μέρος της ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 καταφέρατε ως παράταξη να αυξήσετε ποσοστό στη Φωκίδα (από 45,29% το 2019 σε 52,35% το 2023 ) αλλά και τους σταυρούς προτίμησης στο πρόσωπό σας ( 6.215 το 2023 από 4.538 το 2019 ). Πως το ερμηνεύετε πολιτικά;
Τόσο η παράταξη μας με επικεφαλής τον Φάνη Σπανό, όσο και προσωπικά εγώ ως αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φωκίδας πάρα τις μεγάλες προκλήσεις (Covid19, πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα κα) που αντιμετωπίσαμε καταφέραμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας αλλά και να δώσουμε μάχη και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια μας και οι κάτοικοι της .Όσον αφορά το πρόσωπο μου ήμουν είμαι και θα είμαι διπλά σε όλη την Φωκίδα από το πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό μέχρι και την πρωτεύουσα του Νομού. Δεν υπήρξε πρόβλημα ή αίτημα προβλήματος που να το προσπεράσαμε. Όλα τα αιτήματα και τα προβλήματα μικρά ή μεγάλα τα αγγίξαμε, σκύψαμε πάνω τους ανεξαρτήτως αν καταφέραμε να τα λύσουμε όλα, πιστεύω ότι αυτό εκτίμησε ο κόσμος της Φωκίδας και αυτό αποτυπώθηκε στη κάλπη και στην μεγάλη αυτή σταυροδοσία. Αξίζει να αναφερθώ ότι η παράταξη μας στην ΠΕ Φωκίδας κατάφερε να φέρει το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Στέρεας Ελλάδας.

Ποιό είναι το κορυφαίο προσωπικό σας στοίχημα για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο σε σχέση με τη Φωκίδα;
Το πρώτο μέλημα μου, πρώτα ο Θεός, είναι να καταφέρω να συνεχίσω με τον ίδιο και παραπάνω ζήλο να είμαι διπλά σε όλους και σε όλες όπως ήμουν και στην πρώτη μου θητεία ως Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας και έχοντας ως στόχο την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος όπως το Λιμάνι της Ιτέας, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χωρών των Δελφών, η ανάπλαση της Χάρμαινας, η Β φάση παράλιας Τολοφώνος ,η ολοκλήρωση του κόμβου του ΒΙΟΠΑ και της Τριταίας, η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή του δυτικού και ανατολικού κόμβου της Ιτέας και η γέφυρα στο Τσακόρεμα .Μέλημα μας είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και μέσω αυτής η αύξηση της επισκεψιμότητας του νομού μας με ιδιαίτερη μέριμνα στους αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς χώρους μας. Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δείξουμε στον εναλλακτικό τουρισμό .

Μετά την αυξημένη δημοφιλία σας , όπως εκφράστηκε στις εκλογές, αρκετοί φίλοι σας επιμένουν ότι το επόμενο βήμα που θα σας ταίριαζε θα ήταν η προσπάθεια να καταλάβετε μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά το τέλος της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας; Τι απαντάτε;
Η πολιτική για εμένα δεν είναι αυτοσκοπός .Η πολιτική είναι η ικανότητα να θυσιάζεσαι για τον τόπο σου. Ενσυνείδητα διάλεξα τον Β βαθμό αυτοδιοίκησης για να μπορώ να προσφέρω άμεσα στον τόπο μου. Η αγάπη του κόσμου και η πρωτοφανείς σταυροδοσία στο πρόσωπο μου δεν μου επιτρέπουν να έχω αλλά σχέδια από αυτόν που οι πολίτες της Φωκίδας με εξουσιοδότησαν μέχρι το τέλος αυτής της πενταετούς θητείας .

Κάποια έργα στη Φωκίδα συνεχίζουν να είναι κολλημένα λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν είναι επαρκείς οι πόροι που καταφτάνουν από τη Λαμία ή είναι ζήτημα κεντρικού κράτους και κυβέρνησης;
Το εύκολο θα ήταν να πω ότι οι πολλαπλές και συνεχόμενες κρίσεις μας πήγαν πίσω. Όμως θα απαντήσω με αριθμούς. Πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε έργα κατά την διάρκεια της θητείας μας . Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Περιφερειάρχης για τη Φωκίδα έσπασε τον κουμπαρά. Έδωσε 6.2 εκατομμύρια ευρώ για το Λιμάνι της Ιτέας, να επισημάνω ότι το Λιμάνι της Ιτέας είχε αναθεώρηση 800.000 ευρω πριν ξεκινήσει, αύξησε από 500.000 ευρώ σε 3.5 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του έργου για το πάρκινγκ των Δελφών ,έδωσε 5 εκατομμύρια ευρώ για την πεδιάδα του Μόρνου ,αύξησε τον προϋπολογισμό του κλειστού γηπέδου της Ιτέας από 500.000 ευρώ σε 1.2 εκατομμύρια ευρώ. Κλείνοντας θα σας πω ότι οι διακοπές έργων, οι διαλύσεις των συμβάσεων ,οι αναθεωρήσεις των έργων λόγω των κρίσεων ήταν πρωτόγνωρα τόσο για εμάς όσο και για όλη την Ελλάδα . Ήταν ένα πανελλήνιο φαινόμενο . Όμως με την βοήθεια του Περιφερειάρχη μας και την αμέριστη συμπαράσταση της τεχνικής υπηρεσίας μας που με αυταπάρνηση εργάζονται καθημερινά (παρότι είμαστε 2 λιγότεροι από τότε που ξεκινήσαμε) για να καταφέρουν και να δώσουν λύση σε όλα τα προβλήματα .Επιπρόσθετα η τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Φωκίδας βοηθά και άλλους φορείς που δεν διαθέτουν ανάλογη υπηρεσία όπως το Λιμενικό Ταμείο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας, την Εκκλησία και οπού αλλού χρειαστεί .

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε για το έργο της Άρδευσης του ελαιώνα; Ποιός φταίει για την υπερδεκαετή καθυστέρηση;
Το έργο της άρδευσης του ελαιώνα ήταν όραμα του Νίκου Φουσέκη, που το ξεκίνησε και το ωρίμασε στην νομαρχιακή του θητεία. Είναι ένα έργο το οποίο προχωράει μέτρο-μέτρο καθώς γίνεται υπό την αυστηρή επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας .Έχουν ανακαλυφθεί πάρα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα με κυριότερο τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο στην Άμφισσα . Επί των ημερών μας δόθηκε και λύθηκε το σημείο υδροληψίας και έτσι το έργο βρίσκεται στην ωριμότερη φάση του και ευελπιστούμε πριν την ολοκλήρωση της θητείας, να δοθεί προς χρήση στον ελαιώνα μας.

Πότε αναμένεται να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η γέφυρα του Μόρνου;
Με πρωτοβουλία και δαπάνες της Π.Ε. Φωκίδας και μέσα σε 1,5 μήνα ετοιμάσαμε την μελέτη η οποία έχει προϋπολογισμό 2.3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη φάση αναζήτησης χρηματοδότησης μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος .Μην ξεχνάμε όμως ότι με την ολοκλήρωση του κόμβου των Μαλαμάτων, η κυκλοφορία γίνεται κανονικά και με ασφάλεια χωρίς ταλαιπωρία και επιβάρυνση για τους πολίτες της Δωρίδας,της Δυτικης Ελλάδας και ολων των διερχομένων.

Αν και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν φημίζεται για το καλό της οδικό δίκτυο εσείς τα έχετε πάει πολύ καλά στην οδοποιία. Γιατί αυτό το “κόλλημα” με τους δρόμους από μέρους σας;
Κύρια αρμοδιότητα της Περιφερειακής διοίκησης είναι η συντήρηση του οδικού δικτύου. Δεν υπάρχει κανένα κόλλημα αλλά πράττουμε το αυτονόητο για την ασφάλεια των συμπολιτών μας και ειδικά των νέων οπού η πρώτη αίτια θανάτου στην χωρά μας είναι τα τροχαία δυστυχήματα. Έχουμε διοργανώσει με επιτυχία πολλές ημερίδες για την οδική ασφάλεια όπως και αυτή που διοργανώνουμε μαζί με το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς και σας καλούμε να την καλύψετε δημοσιογραφικά στις 15-16/2. Όμως όπως υποχρέωση μας είναι η συντήρηση του οδικού δικτύου έτσι και αρμοδιότητα της περιφερειακής διοίκησης είναι τα αντιπλημμυρικά και λιμενικά έργα όπου και με τα οποία και ασχολούμαστε σχολαστικά και καθημερινά.

Μια ευχή για το 2024
Πάντα στην Ελλάδα είχαμε κρίσεις ,ποτέ όμως για τόσο πολύ μεγάλο διάστημα και τόσες πολλές. Εύχομαι να σταματήσουν οι κρίσεις να υπάρξει μια μεγάλη περίοδο σταθερότητάς, ομαλής χρηματοδότησης ώστε το ταξίδι να συνεχιστεί σε περίοδο νηνεμίας και όχι σε φουρτούνες.