ΕλλάδαΠολιτικά – Φωκίδα

Λουκία Μαστροπέρρου: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τη φετα

Οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης ότι η ΦΕΤΑ πωλείται στην τιμή των 6,28 ευρώ το κιλό στην λιανική, είναι τουλάχιστον ανυπόστατοι. Νομιμοποιούν την νοθεία στο πλέον εμβληματικό και αναγνωρίσιμο εθνικό προϊόν μας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Σύμφωνα με την νομοθεσία κάθε κιλό ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ φτιάχνεται από 4 κιλά γάλα εκ των οποίων – τουλάχιστον – 3 κιλά πρέπει να είναι πρόβειο και το πολύ 1 κιλό κατσικίσιο. Το πρόβειο γάλα έχει τιμή 1,50 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και το κατσικίσιο 1,0 ευρώ. Άρα το κόστος πρώτης ύλης ανέρχεται σε 5,5 ευρώ ανά κιλό ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ.
Συνυπολογίζοντας το κόστος επεξεργασίας για την παραγωγή, τα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά, τα κέρδη της αλυσίδας εμπορίας, τους φόρους (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), προκύπτει ότι η τιμή δεν μπορεί να είναι κάτω από 11,00 ευρώ το κιλό ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ. Η Κυβέρνηση έχει μπερδέψει τα μέτρα και τα σταθμά. Η πάταξη της ακρίβειας θα επιτευχθεί με μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, μείωση του ΕΦΚ, φορολόγηση των υπερκερδών και αξιοποίηση των υπερπλεονασμάτων.

Λουκία Μαστροπέρρου 

Δικηγόρος -Διαμεσολαβήτρια

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ