Πολιτικά – ΦωκίδαΤοπικά

Δελτίο Τύπου Χ. Τσαμαντάνη για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου

Την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου επιχειρεί ο πρώην Υποψήφιος Βουλευτής Φωκίδας και στέλεχος της Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στην περιοχή, Χρήστος Τσαμαντάνης υπογραμμίζοντας ότι: «το άλλοθι του Κυβερνητικού 41% δεν υφίσταται πια». Αναλυτικότερα σημειώνει:

«Η 10η Ιουνίου 2024, ξημερώνει σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η αποχή, η αντισυστημική ψήφος και η ανάδειξη δυνάμεων που όλο αυτό το χρονικό διάστημα επένδυσαν στον ανορθολογισμό και στη δήθεν ύπαρξη εύκολων απαντήσεων απέναντι σε προβλήματα που αφορούν το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών και δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή. 

Στο εγχώριο επίπεδο το ιστορικά υψηλότερο ποσοστό της αποχής συνιστά δεδομένο το οποίο χρήζει ειλικρινούς και ουσιαστικής ανάλυσης, καθώς είναι απολύτως προφανές ότι, μια μεγάλη μερίδα του κόσμου αισθάνεται ότι το παρόν πολιτικό σύστημα, του έχει γυρίσει την πλάτη και στις 9 Ιουνίου προέβη στην αντίστοιχη ενέργεια προς εκείνο. 

Επιπροσθέτως, σε αυτές τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία απώλεσε το άλλοθι του 41%, καταγράφοντας μία βαρύτατη ήττα χάνοντας 14 μονάδες μέσα σε ένα μόλις χρόνο, περνώντας κάτω από τον πήχη των εθνικών εκλογών που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως μέτρο σύγκρισης προεκλογικά. Οι πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους και αποδοκίμασαν με απόλυτο τρόπο την περιφρόνηση την οποία επέδειξε απέναντι στα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. 

Εντούτοις, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επιβάλλει αναστοχασμό και επιπλέον προσπάθεια για την οικοδόμηση μίας εναλλακτικής προοδευτικής αντιπρότασης. Πλέον είναι επιβεβλημένο από πλευράς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, που δεν αποτελεί μέρος του πολιτικού συστήματος το οποίο οι πολίτες αισθάνονται ότι τους έχει γυρίσει την πλάτη. 

Αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας όσους συνθέτουν το “εμείς” που προέρχεται μέσα από τη δεξαμενή της πλατιάς, μετριοπαθούς κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεξαμενή η οποία θα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο δια της μονοσήμαντης κριτικής ρητορικής και της “επικοινωνίας”, αλλά με την αξιοπιστία των επιχειρημάτων και την αλήθεια των προθέσεων.

Τέλος, σε ότι αφορά την Π.Ε. Φωκίδας, το Κυβερνόν κόμμα κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του 13,07% σε σχέση με το ποσοστό που σημείωσε στις Εθνικές Εκλογές του 2023 και μείωση πάνω από 4.200 ψήφους, ως συνέπεια της αδιαφορίας που επιδεικνύει απέναντι στα πολυάριθμα προβλήματα της περιοχής μας. Στον αντίποδα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κατέγραψε εκλογική επίδοση της τάξεως του 15,16%, ποσοστό το οποίο κυμαίνεται λίγο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Επιπλέον, η Φωκίδα συνιστά τη μονοεδρική έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία παραμένει, με τη μεγαλύτερη διαφορά (2,5%) στην περιοχή από το τρίτο κόμμα, ο κύριος πόλος της δημοκρατικής παράταξης, σημειώνοντας τις μικρότερες απώλειες στα εκλογικά ποσοστά του σε σύγκριση με εκείνα των Εθνικών Εκλογών του 2023 (διαφορά της τάξεως του 0,94%). 

Η αυτοκριτική, αποτίμηση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου καθώς και των μηνυμάτων που έστειλαν προς όλες τις κατευθύνσεις οι πολίτες της χώρας και της Φωκίδας θα συνεχιστεί. Υποχρέωση όλων μας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα και κατ’ επέκταση να χτίσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της δημοκρατικής παράταξης. Με ειλικρινή διάλογο, σωστές αποφάσεις, υπεύθυνες επιλογές, σχέδιο, έγκαιρη και συστηματική εργασία θα τα καταφέρουμε.»