Δήμος ΔελφώνΕκδηλώσειςΕκδηλώσειςΕπικαιρότηταΠολιτισμόςΤοπικά

ΔΤ Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης «200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα»

Π. Ταγκαλής: «Τα Μουσεία μας πηγή πολιτισμού που προσφέρουν εμπειρίες, γνώση και διάδραση» 

Παρουσία πλήθος κόσμου και αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια πραγματοποιήθηκαν, χθες Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού-Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, τα εγκαίνια της έκθεσης «200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα» (George Gordon Byron 1788-1824). 

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το Δήμο Δελφών, το Δίκτυο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα «Δίκτυο Δελφών» και το Σύλλογος Φίλων του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού-Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, εστιάζει στις τρεις πόλεις, Γιάννενα, Αθήνα και Μεσολόγγι, που επισκέφθηκε ο Λόρδος Βύρωνας έως το θάνατό του το 1824, χωρισμένη αντιστοίχως σε τρεις ενότητες και περιλαμβάνει αυθεντικά εκθέματα της εποχής, με στόχο την αποτύπωση του κλίματός της, με επίκεντρο πάντα το μεγάλο φιλέλληνα. 

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, κατά τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον κ. Ηλία Δαραδήμο για τη σπουδαία συνεισφορά του, ο οποίος μάλιστα απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων κατά την ομιλία του, καθώς και τον κ. Νίκο Παπασταύρου, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού, για την άψογη συνεργασία μέσω της οποίας το Μουσείο αναπτύσσεται συνεχώς, εκφράζοντας τη χαρά του για την αξιοποίηση της νέας πτέρυγας, επί τη ευκαιρία της σημαντικής αυτής έκθεσης. Ο κ. Ταγκαλής τόνισε επίσης πως στόχος του Δήμου Δελφών είναι τα Μουσεία να αποτελέσουν πηγές πολιτισμού, που θα ακολουθούν τις απαιτήσεις της εποχής, προσφέροντας σημαντικές εμπειρίες, γνώσεις, αλλά και διάδραση στους επισκέπτες τους

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Δελφών, κ.κ. Αστερινός Δημητρίου και Νικόλαος Λουπάκος, η Πρόεδρος του Δικτύου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα «Δίκτυο Δελφών», κ. Ιωάννα Καλλία, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, ο Αντιδήμαρχος Δ. Δωρίδος και Αντιπρόεδρος του «Δικτύου Δελφών» κ. Κωνσταντίνος Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χρισσού κ. Ανδρέας Καρακώστας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διεξόδου» στο Μεσολόγγι,  κ. Νίκος Κορδόσης, η πρώην Βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα, ο πρώην Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Καλτσής, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Φεστιβάλ Δελφών» κ. Δημήτρης Μαραμής, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου, ενώ το θερμό χειροκρότημα όλων απέσπασε για τις χορευτικές του επιδείξεις το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη  διάρκεια της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, αναγνώστηκε χαιρετισμός του Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μάθιου Λοτζ, από τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ. Μαρία Παπασταύρου. 

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό έως τις 31 Οκτωβρίου 2024. 

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Κυριακή 10:00-15:00. 

Επίσης, στην περίπτωση που σχολεία ενδιαφέρονται να την επισκεφτούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κατόπιν συνεννόησης, δύναται να παραταθεί. 

η ομιλία της Προέδρου του Δικτύου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα «Δίκτυο Δελφών», κ. Ιωάννας Καλλία

 

«Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο Εθνολογικό και Λαογραφικό μουσείο Χρισσού, σε ένα ιστορικό κτίριο που φιλοξενεί τα τελευταία 9 χρόνια την πλούσια συλλογή του συλλέκτη και δωρητή Ηλία Δαραδήμου. Σήμερα εδώ πραγματοποιούνται τα εγκαίνια μιας σημαντικής έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα με αφορμή τα «200 χρόνια από το θάνατό του» και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η μεγαλύτερη χαρά είναι πως αυτή η έκθεση πραγματοποιείται στη νέα αίθουσα του Μουσείου Χρισσού, η οποία προορίζεται να φιλοξενήσει την εμπλουτισμένη ενότητα της Φωκίδας.

Στην παρούσα έκθεση θα παρουσιαστούν   τρεις   ενότητες,   Γιάννενα,   Αθήνα   και   Μεσολόγγι,   οι   τρεις   πόλεις   που επισκέφθηκε   ο   Λόρδος   Βύρωνας,   έως   το   θάνατό   του   το   1824.   Τα   εκθέματα   είναι   όλα αυθεντικά   της   εποχής   και   περιλαμβάνουν   πίνακες   ζωγραφικής,   γκραβούρες,   πορτρέτα, παραδοσιακές φορεσιές,  φιλελληνικά ρολόγια που  απεικονίζουν τον  Λόρδο  Βύρωνα και σκηνές από τα ποιήματά του, όπλα της επανάστασης του 1821 κ.α.

Είναι πολύ τιμητική τόσο για το Δίκτυο όσο και για τον Δήμο Δελφών η συνεργασία μας με τον Ηλία Δαραδήμο, αλλά και τον τόσο ενεργό Σύλλογο Φίλων του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού. Αυτό αποτελεί και το βασικό ζητούμενο τόσο για το συγκεκριμένο μουσείο όσο και για τα υπόλοιπα 6 μουσεία του Δικτύου, η καλή και αποδοτική συνεργασία για την ανάδειξη και βελτίωση τους. 

Ως Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών, είναι προνόμιό μου να μοιραστώ μαζί σας αυτό το πλαίσιο της μεθοδολογίας και τη λειτουργίας του δικτύου μας, το οποίο εργάζεται αδιάκοπα για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως και την τουριστική προβολή του.

Θα ξεκινήσω από την  πολιτιστική διαχείριση η οποία και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δράσης μας. Μέσα από συστηματικές και τεκμηριωμένες στρατηγικές διαχείρισης, επιδιώκουμε τη διατήρηση του πολιτιστικού αποθέματος και την ανάδειξή του. Το Δίκτυο Δελφών, ως ένα δυναμικό και ευέλικτο διοικητικό σχήμα, συνεργάζεται στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους, πολιτιστικούς φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρηματίες, επιδιώκοντας να εξασφαλίζει  έτσι βιώσιμες τοπικές κοινωνίες. Υλοποιεί δράσεις οι οποίες γνώμονα έχουν την διάρρηξη του φράγματος των γεωγραφικών και πολιτισμικών ορίων, επιδιώκοντας την ευρεία διασπορά των οφελών τους σε όλη την περιοχή του νομού Φωκίδας, παράδειγμα των οποίων αποτελεί η λειτουργία των μουσείων του Δήμου Δελφών,  αλλά και το Φεστιβάλ Δελφών.

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διασύνδεση και η δικτύωση. Μέσω της συνεργασίας με φορείς από τις περιοχές των Δελφών, της Δωρίδας και της Περιφέρειας, καταφέρνουμε να εξοικονομούμε πόρους και να ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας. Η εξοικονόμηση πόρων είναι κρίσιμη, καθώς μας επιτρέπει να επενδύουμε περισσότερα σε εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα που ωφελούν τις κοινότητές μας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις που σχεδιάζουμε θα αποτελέσουν τον πυρήνα της αποστολής μας. Στόχος μας να διαδώσουμε τη γνώση και την εκπαίδευση σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά σε όλες τις γενιές, αναδεικνύοντας τα σημεία που τη διαφοροποιούν. Επιπλέον, αξιοποιούμε προγράμματα χρηματοδότησης από εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές, συνεργασίες με πανεπιστήμια, για την υλοποίηση των έργων και των στόχων μας.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η συνεργασία μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας ένα ακόμα θεμελιώδες στοιχείο για την επιτυχία όσων δρομολογούμε. Καθότι χάρη στα χορηγικά προγράμματα και την υποστήριξη από συλλέκτες όπως ο κύριος Δαραδήμος και ευεργέτες- χορηγούς, έχουμε τη δυνατότητα να προωθούμε και να προβάλλουμε τις δράσεις μας με αποτελεσματικότητα.

Μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς λοιπόν, δημιουργούμε ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν που ενισχύει την τοπική οικονομία και έχει τη δυναμική να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Προβάλλουμε την περιοχή μας ως έναν προορισμό πολιτιστικού τουρισμού, και όχι μόνο, αναδεικνύοντας την ιστορία και την παράδοσή μας. Γιατί ένας τόπος για να έχει παρόν και μέλλον οφείλει να γνωρίζει καλά το παρελθόν του και για να συμβεί αυτό θα πρέπει η σύνδεση με την ιστορία του να είναι διαρκής. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε αυτό τον πλούτο στις επόμενες γενιές,  αλλά και να τον μετεξελίξουμε συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις της εποχής, αξιοποιώντας την τεχνολογία, κάνοντας τον επισκέπτη κοινωνό της δράσης μας, μέρος της αφήγησης της ιστορίας μας, δίνοντας ερεθίσματα για σκέψη. 

Σε αυτό το μονοπάτι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ανθεκτικότητας είναι κρίσιμη για την επιτυχία των προσπαθειών μας. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η παράδοση και ο πολιτισμός μας θα αποτελούν πιλότο για το μέλλον, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώνουμε την τοπική κοινωνία. Ακολουθούμε καλές πρακτικές και μαθαίνουμε από τις εμπειρίες άλλων επιτυχημένων πολιτιστικών δικτύων γιατί μέσω της συνεργασίας και της καινοτομίας, επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Κυρίες και κύριοι, το Δίκτυο Δελφών αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, και μας οδηγεί προς ένα φωτεινό και βιώσιμο μέλλον. Με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας και τη συμβολή των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, συνεχίζουμε να προστατεύουμε και να προβάλλουμε τον πολιτισμό μας. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεσή μας»!