ΕπικαιρότηταΠολιτικά – ΦωκίδαΤοπικά

Ερώτηση ΚΚΕ: Να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου στη Φωκίδα

Να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου στη Φωκίδα ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης, Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Βασίλης Μεταξάς: 

«Τα παρακάτω προβλήματα αφορούν το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου, το οποίο υπάγεται στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια (5η ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και το οποίο εποπτεύει 5 Περιφερειακά Ιατρεία (Αρτοτίνας, Αμυγδαλιάς, Αθ. Διάκου, Κροκυλείου, Πενταγιών) και 2 ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία (φυλακές Μαλανδρίνου, Πρεβαντόριο Άμφισσας).

Σε αντίθεση με την ιστοσελίδα της 5ης ΥΠΕ, που αναφέρει πως στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν μέχρι και χειρουργός κι ακτινολόγος, δεν υπάρχουν ειδικοί ιατροί. Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας βασίζεται σε Ιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου. Αυτό, βέβαια, δεν προκαλεί εντύπωση αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι και το νοσοκομείο της περιοχής (ΓΝ Άμφισσας) καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά κυρίως με αγροτικούς ιατρούς. Έτσι, παρόλο που το αντίστοιχο ΦΕΚ αναφέρει πως για την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας πρέπει να καλύπτονται όλες οι εφημερίες τουλάχιστον από έναν εξειδικευμένο ιατρό (παθολόγο, γενικό ιατρό), το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας λειτουργούσε επί χρόνια με 10 Ιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου και 1 ειδικό ιατρό. Από αυτές, αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες μόνο οι 7 από αγροτικούς ιατρούς και ο μοναδικός παθολόγος που υπηρετούσε για χρόνια και εξυπηρετούσε – παρακολουθούσε τον πληθυσμό της περιοχής για πιο ειδικές εξετάσεις, μετακινήθηκε εκτάκτως στο τραγικά υποστελεχωμένο ΓΝ Άμφισσας.

Σε κάθε εφημερία το ΚΥ πρέπει να καλύπτεται από δύο ιατρούς. Προφανώς και αυτοί οι 2 είναι αγροτικοί, που στην πλειοψηφία τους μόλις έχουν πάρει το πτυχίο τους. Άρα πέραν από το ζήτημα της επιστημονικής επάρκειας και της ασφάλειας δημιουργείται και ένα ντόμινο άλλων προβλημάτων:

– Υπερεφημέρευση. Αυτό σημαίνει πως οι αγροτικοί ιατροί εξαναγκάζονται σε περισσότερες από 7 εφημερίες το μήνα για να καλυφθεί το Κέντρο Υγείας. 3 μέρες μακριά από την οικία τους και αποκλειστικά στον χώρο εργασίας τους νομίζουμε πως κανείς δεν θα το άντεχε και πως δημιουργεί εξάντληση και την τέλεια συνθήκη για λάθη. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν επαρκούν και γι αυτό πραγματοποιείται μετακίνηση ιατρών από άλλα Κέντρα Υγείας έστω και για μία εφημερία στο Λιδωρίκι.

– Στα Περιφερειακά Ιατρεία οι ασθενείς κάνουν “μαύρα μάτια” για να δουν τους αγροτικούς ιατρούς, αφού αυτοί καλύπτουν συνεχόμενες εφημερίες στα ΚΥ με αποτέλεσμα τα χωριά να μένουν ακάλυπτα. Μάλιστα μιλάμε για χωριά που τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζουν από κόσμο και που απέχουν πάνω από τρία τέταρτα από το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου (Αθ. Διάκος, Πενταγιοί). Κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού.

– Επίσης πρόσφατα υπήρξε η προσθήκη ενός ασθενοφόρου στο ΚΥ, για το οποίο προσλήφθηκαν 5 οδηγοί (με μπλοκάκι, όπως και μίας παιδιάτρου που έρχεται για λίγες ώρες δυο φορές τη βδομάδα) χωρίς την πρόβλεψη να επανδρωθεί από διασώστες. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για συνοδεία των διακομιδών από αγροτικό γιατρό του Κέντρου Υγείας. Με αποτέλεσμα τις ώρες που διαρκεί μια διακομιδή να μένει μόνος ένας αγροτικός ιατρός πίσω στο Κέντρο Υγείας. Πέραν αυτού, προκύπτει και το θέμα της μετακίνησης του φορείου με τον ασθενή, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βοηθούν συγγενείς και γείτονες.

Σοβαρή είναι και η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, αφού υπάρχουν βάρδιες που δεν καλύπτονται από νοσηλευτή. Υπάρχουν νοσηλευτές που μπορεί να έρχονται και για δύο βάρδιες μέσα στη μέρα και πάλι το πρόγραμμα του μήνα να περιέχει κενά από νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις όλων των απαραίτητων ειδικών ιατρών, νοσηλευτών, διασωστών.

– Να επαναλειτουργήσει το ακτινολογικό του Κέντρου Υγείας.

– Να καλυφθούν οι ανάγκες σε στέγαση και να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης στους νεοπροσλαμβανόμενους αγροτικούς ιατρούς, που θα υπηρετήσουν στα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής, που είναι για μήνες άδεια».