Οικονομία

Εφορία: Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν βερεσέ

Με την ακρίβεια να επιμένει και να ροκανίζει τα εισοδήματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν κάθε μήνα τη μάχη της πληρωμής των φόρων. Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό φορολογικών υποχρεώσεων και στην προσπάθεια τους να είναι συνεπείς επιλέγουν ποιους φόρους θα πληρώσουν στην ώρα τους, ποιους θα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση αλλά και ποιους θα αφήσουν για… αργότερα. Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η συμμόρφωση των φορολογούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ακρίβεια: Ποιες κατηγορίες προϊόντων επιβαρύνθηκαν περισσότερο από το shrinkflation [γράφημα]

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 το ποσοστό εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων  και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, έφθασε στο 84,39%. Κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος το φόρο εισοδήματος. Μεγαλύτερη συνέπεια στις πληρωμές τους επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις καθώς εξοφλούν εμπρόθεσμα το φόρο εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 δείχνουν τα εξής:

 • ΦΠΑ. Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ φθάνοντας στο 84,96%. Από τα 13,113 δις ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το δεκάμηνο του 2023 το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 11,104 δις. ευρώ.
 • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώθηκε στο 90,19%.  Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 4,958 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν το 10μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 4,471 δις. ευρώ.
 • ΕΝΦΙΑ. Σε υψηλά ποσοστά βρίσκεται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Ανήλθε σε 79,18%. Από τα 1,827 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 1,446 δισ. ευρώ.
 • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε το δεκάμηνο σε  76,01%  καθώς από 2,729 δις.  ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 2,074 δις.  ευρώ.

Oι φορο-λογαριασμοί του 2024

Το 2024 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έναν φορο-λογαριασμό που συνολικά αγγίζει τα 63 δισ. ευρώ. Λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης των εισοδημάτων αλλά και των νέων τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 5 δις. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι πιο δύσκολοι μήνες για τους φορολογούμενους καθώς ο νέος προϋπολογισμός απαιτεί την είσπραξη φόρων ύψους 6,7 δις. ευρώ τον Ιούλιο και 6,4 δις. ευρώ τον Αύγουστο. Αντίθετα ο μήνας με τις χαμηλότερες φορο-εισπράξεις αλλά και τις λιγότερες φορολογικές υποχρεώσεις είναι ο Μάρτιος καθώς προβλέπεται η είσπραξη  περίπου 3,79 δισ. ευρώ. 

Οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2023 ολοκληρώνονται για τους φορολογούμενους στις 29 Φεβρουαρίου 2024 με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 μετά την παράταση που ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων με τους  ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού των εισοδημάτων του 2023. Από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον φόροι 552 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Λίγο πριν το Πάσχα πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εξοφληθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2024. Όσοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές θα διαπιστώσουν ότι το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερο κατά 10%.

Με βάση τα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, οι φορο-εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου του 2024 υπολογίζονται σχεδόν σε 28 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο είναι πιο απαιτητικό καθώς οι φόροι που θα πρέπει να εισπραχθούν εκτινάσσονται στα 35 δισ. ευρώ.

Οι φόροι ανά μήνα

Οι φόροι που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι το 2024

 • Ιανουάριος: 5,192 δισ. ευρώ
 • Φεβρουάριος: 5,259 δισ. ευρώ
 • Μάρτιος: 3,795 δισ. ευρώ
 • Απρίλιος: 3,920 δισ. ευρώ
 • Μάιος: 5,214 δισ. ευρώ
 • Ιούνιος: 4,560 δισ. ευρώ
 • Ιούλιος: 6,736 δισ. ευρώ
 • Αύγουστος: 6,426  δισ. ευρώ
 • Σεπτέμβριος: 5,271 δισ. ευρώ
 • Οκτώβριος: 5,921 δισ. ευρώ
 • Νοέμβριος: 5,109 δισ. ευρώ
 • Δεκέμβριος: 5,496 δισ. ευρώ