Δήμος ΔωρίδαςΕπικαιρότηταΤοπικά

Ζητά περισσότερα τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες ο δημος Δωρίδας

Την αύξηση του ποσοστού της συνολικής έκτασης που θα παραχωρείται προς απλή χρήση (αιγιαλός & παραλία), για την τοποθέτηση «σετ» & τραπεζοκαθισμάτων, ζήτησε πρόσφατα ο Δήμαρχος Δωρίδος από τα αρμόδια υπουργεία.
Αν ικανοποιηθεί το αίτημά του μειώνεται δραματικά το ποσοστό ελευθερης επιφανείας αιγιαλού και παραλίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους απλούς λουόμενους. Όλο αυτό γίνεται στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης η οποία όμως αν δε γίνει με σχεδιο και σωστό προσανατολισμό υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθούν φαινόμενα όπως σε άλλες παραλίες με τα καταστήματα να κλείνουν σχεδόν όλο το χώρο.

Ζητά αύξηση από 30% στο 60%

Με σχετικές επιστολές του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησε την αύξηση του ποσοστού επιφάνειας αιγιαλού – παραλίας που θα παραχωρείται προς απλή χρήση στον εκάστοτε παραχωρησιούχο, από 30% σε 60%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το αίτημα του Δημάρχου Δωρίδος συντάχθηκε και η Κτηματική Υπηρεσία Φωκίδας, η οποία το προώθησε στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, με τη σύμφωνη γνώμη της.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών του Δημάρχου Δωρίδος, κ.Δημητρίου Γιαννόπουλου, γίνεται εκτενής αναφορά στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που θέτει η νομοθεσία (Ν.5092/2024) ως προς το ποσοστό (30%) της παραχωρούμενης επιφάνειας λόγω του ότι όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Δωρίδος εμπίπτει στη ζώνη NATURA.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
Σε όλο Δήμο Δωρίδος και ειδικότερα στο παραλιακό του μέτωπο, δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και περισσότερες από 10.000 κλίνες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επιφέρουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη στον τόπο. Είναι επομένως αντιφατικό και ασύμβατο να τίθενται αόριστες απαγορεύσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Άλλωστε με την τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων επί του εδάφους δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η ακεραιότητα του τόπου, ούτε δημιουργούνται επιβλαβείς συνέπειες γι΄ αυτόν. Επιπλέον με την μείωση του ποσοστού στο 30% δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα. Αρχικά, όσον αφορά τους παραχωρησιούχους θα πληγούν οικονομικά διότι η τυπική σεζόν στην περιοχή είναι διάρκειας μόλις δύο (2) μήνες με αιχμή Ιούλιο – Αύγουστο. Αφού μειώνεται ο χώρος που μισθώνουν, μειώνεται η πελατεία και αυτομάτως τα έσοδα της επιχείρησης. Ο χώρος όμως αυτός αποτελεί συστατικό στοιχείο για την λειτουργία της εκάστοτε επιχείρησης. Επιπρόσθετα, εάν οι τουρίστες που επισκέπτονται το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας και ειδικότερα τις ως άνω περιοχές δεν εξυπηρετηθούν, αυτό θα αποτελέσει δυσφήμιση για τον Δήμο έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια άμεσων αλλά και μελλοντικών εσόδων για όλους.
Άλλωστε ουδέποτε τέθηκε ζήτημα συμφόρησης των λουόμενων και αυτό γιατί η έκταση της κάθε παραλίας που βρίσκεται εντός του Δήμου μας είναι αρκετά μεγάλη και ως εκ τούτου προσφέρεται άπλετος και ακατάληπτος χώρος εκτός από αυτόν που καταλαμβάνουν οι παραχωρησιούχοι, προκειμένου οι λουόμενοι να απολαύσουν το μπάνιο τους. Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να τεθεί μια εξαίρεση από το δίκτυο NATURA 2000 για τους οικισμούς και για τον αιγιαλό που υπάρχει έμπροσθεν των οικισμών.