ΕπικαιρότηταΚοινωνικοί ΦορείςΤοπικά

Κτηματολόγιο: Έως 28/2 οι διορθώσεις – Βήμα βήμα η ανάρτηση σε περιοχές των Π.Ε. Βοιωτίας, Φωκίδας, Χαλκιδικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 28 Δεκεμβρίου 2023 η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας, Φωκίδας και Χαλκιδικής, η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων στην διόρθωση σφαλμάτων που πιθανόν να έχουν εμφιλοχωρήσει στη διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων. Σε περίπτωση που προκύψουν διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και των στοιχείων της ανάρτησης, ο δικαιούχος μπορεί να αιτηθεί την διόρθωση των εσφαλμένων στοιχείων.

Συγκεκριμένα, η αίτηση διόρθωσης μπορεί να υποβληθεί μέχρι 28η Φεβρουαρίου 2024 (ή την 29η Απριλίου 2024 εάν πρόκειται για κάτοικο εξωτερικού εξωτερικού), ηλεκτρονικά στην ενότητα Κτηματογράφηση της ιστοσελίδας ktimatologio.gov.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.Unmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

Ανάλογα με την κατηγορία του σφάλματος μπορεί να υποβάλλει Διόρθωσης Κτηματολογικών Στοιχείων ή αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος. Μέσω της υπηρεσίας αυτής ο χρήστης μπορεί να ελέγξει την ορθότητα των αναρτημένων κτηματολογικών στοιχείων καθώς και να υποβάλλει αίτηση διόρθωσης για τις δύο παραπάνω κατηγορίες αιτήσεων.

Πώς διεκπεραιώνεται η διαδικασία της ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων

Η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης όπως γινόταν στο παρελθόν.

Η σύνδεση με την εφαρμογή της ανάρτησης απαιτεί τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet του δικαιούχου. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους ελέγχοντας: α) την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας) και β) τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στο Γραφείo Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα επί δύο μήνες. Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί εντός της προθεσμίας των δύο μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων κατά των στοιχείων της Ανάρτησης ηλεκτρονικά μέσω των «Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών» του Ελληνικού Κτηματολογίου στο www.ktimatologio.gr, ή στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Για τους κατοίκους αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι τέσσερις μήνες. Ειδικά για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 30-11-2024. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Ανάρτηση σε Βοιωτία, Φωκίδα και Χαλκίδα – Αναλυτικά οι περιοχές

Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, η ανάρτηση αφορά στις εξής περιοχές:

-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ: Όλοι οι Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ
-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΟΒΑΣ – ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ: Όλοι οι Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ
-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ: Όλοι οι Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ
-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ (ΚΟΥΚΟΥΡΩΝ), ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΚΟΝΤΙΟΥ, ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΔΑΥΛΕΙΑΣ, ΘΟΥΡΙΟΥ, ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ, ΛΑΦΥΣΤΙΟΥ, ΜΑΥΡΟΝΕΡΙΟΥ, ΠΑΡΟΡΙΟΥ, ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ, ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, ΡΩΜΑΙΙΚΟΥ, ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ
-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΚΑΡΥΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΠΥΡΓΟΥ
-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ ΑΡΜΑΤΟΣ, ΑΣΩΠΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΤΑΝΑΓΡΑΣ