ΠολιτικάΤοπικά

” Ντροπή για τη χώρα μας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”

Το ψήφισμα κόλαφος για την Ελλάδα  από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι ένα καθαρό μήνυμα των ευρωπαϊκών θεσμών στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που έχει επιφέρει πλήγματα στους θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών.

Δεν είναι φάντασμα το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου παρακολουθούσαν τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικά πρόσωπα.

Δεν είναι φάντασμα η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν πρωταγωνιστές αυτής της νοσηρής υπόθεσης σήμερα υποδύονται τους αθλητικούς παράγοντες, αλλά και τους εκπροσώπους του Πρωθυπουργού.

Δεν είναι φάντασμα η τραγωδία των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και η προσπάθεια συγκάλυψης της. Το ζούμε καθημερινά στην εξεταστική επιτροπή.

Δεν είναι φάντασμα οι επιθέσεις στους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας μας.

Επειδή τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σκόπιμα παραποιούν την αλήθεια – αφού η διαστρέβλωση και η προπαγάνδα είναι δεύτερη φύση τους – λέμε ξεκάθαρα ότι αυτό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν το εισηγήθηκε ούτε η Αριστερά ούτε η Κεντροαριστερά. Δεν είναι πολιτικό παιχνίδι. Είναι μια οριζόντια καταδίκη.

Το ψήφισμα εισηγήθηκε η πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρωνόπου κραταιό κόμμα είναι το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Ψηφίστηκε από την Κεντροαριστερά, την Αριστερά, τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους, αλλά και από μέλη του Λαϊκού Κόμματος, που συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αποχώρησε από την αίθουσα λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και δεν ψήφισε.

Αντί, λοιπόν, να αναρωτιούνται και να ψάχνουν φαντάσματα, ας δουν ποιοι το καταψήφισαν από την Ελλάδα μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η ακροδεξιά, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και του Βελόπουλου.

Κεντρικό ρόλο στην καταγραφή των παραβιάσεων των κανόνων του κράτους δικαίου στο ψήφισμα καταλαμβάνει η υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, με ή χωρίς το παράνομο λογισμικό Predator και η «εργαλειοποίηση», όπως επισημαίνεται, των φερόμενων «απειλών για την εθνική ασφάλεια» προκειμένου να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι.

Για τους δημοσιογράφους, το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου καταγγέλλει τις απειλές, τις παραβιάσεις του απορρήτου τους και τις καταχρηστικές αγωγές και μηνύσεις. 

Το ψήφισμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «ο ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού ήγειρε διάφορες αγωγές» ζητώντας απόσυρση δημοσιευμάτων και αποζημιώσεις, τις οποίες έχουν καταδικάσει πολλές διεθνείς οργανώσεις ελευθερίας της έκφρασης και των ΜΜΕ. Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται επίσης η παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και ότι «έκτοτε έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του στο σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού».

Με το ψήφισμα η Ευρωβουλή ζητά, μεταξύ άλλων, αποτελεσματικότερη έρευνα για τις υποκλοπές, με τη συνδρομή της Europol και απόσπαση της ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. 

Επιπλέον, καλεί την Επιτροπή «να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα», συμπεριλαμβανομένης και της επανεξέτασης της χρηματοδότησης της χώρας από τα ενωσιακά κονδύλια. 

Τέτοιου είδους κυρώσεις, με «πάγωμα» κονδυλίων, έχουν ως σήμερα επιβληθεί μόνο στην Ουγγαρία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε «έχουμε χρέος, να βάλουμε τέλος στον κατήφορο μαζί με τον ελληνικό λαό, διότι είναι ντροπιαστικό για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κυβέρνηση να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας».

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας