ΕπικαιρότηταΠολιτικάΠολιτικά – ΦωκίδαΤοπικά

Νώντας Τριβήλος: «ψηφίζω Φωκίδα»!

Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις η ΝΔ για μια ακόμη φορά πέτυχε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το πανελλαδικό. Ποιες ιστορικές συνθήκες πιστεύετε ότι συμβάλλουν στο να θεωρείται ο νομός κάστρο για το κόμμα σας;
Επιτρέψτε μου αρχικά να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο ξεκίνημα σας. Πιστεύω βαθιά στο λειτούργημα σας καθώς και την ανάγκη για πολυφωνία. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, αλλά είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η ανεξάρτητη δημοσιογραφία βρίσκει πάντα τον δρόμο της. Στο ερώτημα σας δεν αμφισβητώ ότι υπήρχε και υπάρχει μια καλή βάση στο νομό Φωκίδας που πρόσκειται στην κεντροδεξιά, αλλά ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις διαθέτουν αντίστοιχα ισχυρά ακροατήρια. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι το μεγάλο πρόσφατο υψηλό ποσοστό της ΝΔ στη Φωκίδα δεν οφείλεται σε κάποια ιστορική συνθήκη, όσο στην συνολικά αποτελεσματική, παραγωγική και επιτυχημένη διακυβερνητική της χώρας από την ΝΔ. Επιπλέον, συνέβαλαν ο ρόλος του βουλευτή μας, των πολιτευτών μας, των αιρετών στελεχών μας στην αυτοδιοίκηση αλλά και της κομματικής οργάνωσης που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Τέλος, αν σε αυτά που σας ανέφερε ήδη, συμπεριλάβετε τα μεγάλα έργα υποδομών που για δεκαετίες ο νομός διεκδικούσε και στην τετραετία που πέρασε δημοπρατήθηκαν ή δημοπρατούνται άμεσα, το ερώτημα σας παίρνει ξεκάθαρη απάντηση. Με απλά λόγια, οι πολίτες αντάμειψαν τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα και την συνέπεια λόγων και πράξεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από συγκεκριμένη ομάδα εντός της ΝΔ σας κατηγόρησαν ότι κατά την προεκλογική περίοδο του Μάιου και του Ιουνίου του 2023 μεροληπτήσατε υπέρ του κ Μπούγα . Πως απαντάτε;
Δεν ξέρω πως απαντώνται τέτοιες αιτιάσεις. Όταν κάποιος ομιλεί για μεροληψία υπέρ κάποιου οφείλει να συνοδεύει τον λόγο του με κάποιο παράδειγμα. Προσωπικά ουδείς μου έχει υποδείξει κάποια τέτοια πράξη. Κρατώ από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες αναφορές μελών μας που χαρακτήρισαν την παρούσα θητεία του οργάνου σαν μία από της πλέον παραγωγικές, επικοινωνιακές και απαλλαγμένη από «εξαρτήσεις».

Οι σχέσεις σας με τους πολιτευτές της ΝΔ στο νομό είναι καλή δηλαδή?
Είναι άριστη όχι απλά καλή. Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να σημειώσω, ότι η άριστη αυτή σχέση που σας μεταφέρω οφείλεται όχι μόνο στους χειρισμούς της Νομαρχιακής αλλά και στους ίδιους τους πολιτευτές μας με το ήθος, την ευπρέπεια και την καλλιέργεια που τους διακρίνει. Οι Μανδρέκα, Μπούγας και Χασούρας σήκωσαν τη ΝΔ ψηλά, εμείς ακολουθούσαμε.

Η διετής θητεία σας στο τιμόνι της κομματικής οργάνωσης Φωκίδας έχει ολοκληρωθεί . Το ερώτημα είναι διπλό: Πότε θα γίνουν οι επόμενες εσωκομματικές εκλογές και αν θα διεκδικήσετε την ανανέωση της θητείας σας.
Ο κανονισμός λειτουργίας μας έχει προβλέψει τα πάντα. Τόσο την περίπτωση πρόωρων εκλογών όσο και την παράτασης θητείας. Εκλογές δεν γνωρίζω πότε θα γίνουν ακριβώς αλλά σίγουρα δεν αργούν. Η σκέψη εκ νέου υποψηφιότητας μου υπάρχει στο μυαλό μου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτοσκοπό μου. Πιστεύω στην ανανέωση, εξάλλου μέσα από μια ανάλογη διαδικασία ανανέωσης ανέλαβα και εγώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες θητείες του ο κ Καπετζώνης έχασε και έχουμε αλλαγή σελίδας στο δήμο Δωρίδας. Που θεωρείτε ότι κρίθηκε το αποτέλεσμα και ποια η άποψή σας για το νέο Δήμαρχο κ Γιαννόπουλο και την παράταξή του;
Αποφεύγω συνειδητά τις εύκολες μετεκλογικές αναλύσεις. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στην κάλπη. Παρόλα αυτά, για να μην αφήσω αναπάντητη την ερώτηση σας αναφέρω ότι αισθάνομαι «λίγος» να σχολιάσω ή αναλύσω την εκλογική ήττα ενός πολιτικού που εκλέγεται 14 χρόνια Δήμαρχος, όπως ο Γιώργος Καπεντζώνης. Σε σχέση με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Δημήτρη Γιαννόπουλο, θεωρώ ότι είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, ιδιαίτερα συμπαθής και δημοφιλής στη Δωρίδα, προερχόμενος από τη δημόσια διοίκηση, που πλέον αναλαμβάνει έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο. Με τους συνεργάτες του έχει μπροστά του πολύ δουλειά, καθόσον στη Δωρίδα οι ήδη εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που θα βρει, κυρίως από χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι μεγάλες. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σταθεί εμπράκτως τα τελευταία χρόνια και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και οι πολίτες την αντάμειψαν όπως σας προανέφερα.

Θεωρείτε ότι πλέον ο κ Καπετζώνης έχει πολιτικό μέλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση α βαθμού ή θα πρέπει να δοκιμάσει σε άλλο πεδίο την τύχη του;
Κατά την άποψη μου θεωρώ ότι δεν έχει κλείσει. Και ούτε κλείνει με μια εκλογική ήττα η πολιτική σταδιοδρομία κανενός. Ειδικότερα αυτών που δεν βλέπουν την πολιτική καιροσκοπικά. Αυτό αποτελεί απόφαση του ιδίου φυσικά και όχι δική μου.

Τελικά ποια ήταν η στάση του κ Μπούγα στις εκλογές στη Δωρίδα; Ρωτω διότι από τη μια ακούω σύσσωμη τη «δεξιά συνιστώσα» του κ Καπεντζώνη να τον κατηγορεί ότι στήριξε τους «απέναντι» αλλά και κάποιοι του κ Γιαννόπουλου βλέπω να εκφράζουν δυσαρέσκεια…
Ο Γιάννης Μπούγας εκφράστηκε πολλάκις γραπτώς αλλά και μέσω του δημόσιου λόγου του, ταυτιζόμενος απόλυτα με την κεντρική θέση του κόμματος μας για τις εκλογές στον Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Το ίδιο έπραξαν όλα τα στελέχη της ΔΕΕΠ. Χρίσματα και στηρίξεις δεν υπήρξαν πουθενά, ως εκ τούτου διαφωνώ και με τον όρο «συνιστώσες». Τα στελέχη μας αποφάσισαν ελεύθερα την ένταξη τους σε δημοτικά ψηφοδέλτια, αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν. Όσοι προσπαθούν να χρεώσουν προθέσεις κατά την άποψη μου αφενός αδικούν τον προσωπικό αγώνα και τον κόπο των υποψηφίων Δημάρχων αφετέρου βλάπτουν τη σύμπνοια των στελεχών μας.

Οι πληροφορίες για εσάς διίστανται: Από τη μια ακούμε ότι το πολιτικό σας μέλλον είναι στην Αχαΐα από την άλλη ότι ενδιαφέρεστε για το Δημο Δωρίδας. Παρακαλώ να μας το ξεκαθαρίσετε
Εάν ήθελα να αναπτύξω πολιτική δράση στην Αχαΐα θα το είχα κάνει καιρό πριν. Παρόλα αυτά, επέλεξα να αναπτύξω πολιτική δράση στον τόπο καταγωγής μου. Ως εκ τούτου, ήμουν, είμαι και θα παραμείνω πολιτικά στα κοινά της Φωκίδας. Ο τεχνοκρατικός μου ρόλος αλλά και η επιστημονική μου ιδιότητα, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Μη συγχέουμε την εργασία με την πολιτική. Ξεκάθαρα λοιπόν, πολιτικά, «ψηφίζω Φωκίδα»!

Μια ευχή για το νέο έτος.
Υγεία, αλληλοϋποστήριξη και περισσότερη ενσυναίσθηση σε όλους μας.