Πολιτικά – ΦωκίδαΤοπικά

Ν.Ε. Φωκίδας: Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αυστηρών ρυθμίσεων για την δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με ταυτόχρονη ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στη βάση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού με κοινό πλαίσιο λειτουργίας, αξιολόγησης και γεωγραφικής κατανομής στη χώρας μας.

Η κυβέρνηση εισηγείται την ίδρυση όχι πανεπιστημίων, αλλά παραρτημάτων που στην ουσία είναι franchise κολλέγια, κερδοσκοπικών μητρικών ιδρυμάτων σε συνέργεια με επιχειρηματικά funds, αποκλειστικά για σχολές υψηλής ζήτησης και μόνο στην Αθήνα.

Λέμε ναι σε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, με πραγματική χρηματοδότηση και θεραπεία των παθογενειών του, με εποπτεία και αξιολόγηση των δομών του από μια πραγματικά Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του, επένδυση στην έρευνα και καινοτομία.

Λέμε ναι στην ίδρυση πραγματικά μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό προϋποθέτει προηγούμενη συζήτηση, συναίνεση και αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 16 του Συντάγματος, όπως έχει εκφραστεί τόσο από τον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και πλέον από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Λέμε όχι στο σχέδιο νόμου του κ. Πιερρακάκη που εκπορεύεται από τη διαπίστωση ότι καμία από αυτές τις δύο θέσεις μας δεν ικανοποιείται.

Εμείς την παιδεία δεν την αντιμετωπίζουμε ως αγορά, αλλά ως κοινωνικό αγαθό και θέλουμε μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά στο πλευρό των δημοσίων, να μην τα ανταγωνίζονται, αλλά να τα συμπληρώνουν, σε έναν ενιαίο ακαδημαϊκό χάρτη, με ενιαίο σύστημα αξιολόγησης και εποπτείας.

Η Κυβέρνηση βιάζεται να δημιουργήσει μία νέα αγορά, γεμάτη στρεβλώσεις, δίνει δεσπόζουσα θέση σε δύο-τρεις συγκεκριμένους παίκτες, να εισέλθουν με τη μορφή των παραρτημάτων και των καμουφλαρισμένων franchise και οι πολύ σοβαροί μη κερδοσκοπικοί φορείς που θα θελήσουν στο μέλλον να επενδύσουν μετά την αναθεώρηση, θα έχουν πρόβλημα εισόδου στον χώρο αυτόν.

Η Κυβέρνηση σπεύδει να παρακάμψει το Σύνταγμα. Εμείς προτιμούμε να μείνουμε στο γράμμα του Συντάγματος, να το σεβαστούμε, να πάμε στη διαβουλευτική διαδικασία των δύο Βουλών και των μεγάλων συναινέσεων, όπως λέει το Σύνταγμα, και έτσι να κάνουμε αυτήν τη μεταρρύθμιση. 

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που κάνουν μπίζνες στην εκπαίδευση και μοιράζουν κέρδη στους μετόχους τους είναι κάτι ξένο στην ελληνική εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα

Έχουμε καθαρή θέση, και θεωρούμε ότι αποτελεί πραγματική μεταρρύθμιση. Είμαστε ένα γνήσια πραγματικά μεταρρυθμιστικό κόμμα και δεν θα αφήσουμε τη Νέα Δημοκρατία να βαπτίζει “μεταρρυθμίσεις” τις στρεβλές οικονομικές διευθετήσεις της.

Σήμερα τα μεγαλύτερα μη κρατικά πανεπιστήμια παγκοσμίως, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, η Οξφόρδη, δεν είναι ιδιωτικά, αλλά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά γιατί επανεπενδύουν τους πόρους τους. 

Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Κάνει διευθέτηση συμφερόντων.  Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν, -λένε-, για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. 

Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. 

Η Νέα Δημοκρατία πάει την παιδεία, εκεί που έχει πάει και την υγεία, στην απαξίωση, στις ανισότητες. Εμείς έχουμε άλλη ιδεολογία, δεν μπορούμε να περπατήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Καταψηφίζουμε ένα σχέδιο νόμου που δεν αποτελεί εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά οικονομική παρέμβαση.

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας