Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε στους περιφερειάρχες μηχανισμό παρακολούθησης έργων

«Πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο», τόνισε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι «δημιουργείται ένα πλέγμα πολιτικών έτσι ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή ανάπτυξη με την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων».

«Πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο»

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τη συνεργασία με τις περιφέρειες, «μέσω ενός μηχανισμού παρακολούθησης έργων σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και των έργων της προεδρίας της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι «μια συνεκτική στρατηγική εθνική και περιφερειακή ανάπτυξη, ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα απέναντι σε εθνικές και τοπικές προκλήσεις».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση Β βαθμού έχυν μια υποχρέωση χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, την καλύτερη συνεργασία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών μας και την ανάπτυξη

Την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτικών που υλοποιούμε, την μείωση των ανισοτήτων σε επίπεδο περιφερειών. Την αποτελεσματικότηερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις και βέβαια την αποκέντρωση που αποτελεί την προυπόθεση ευημερίας όλων. Δεν υπάρχουν Έλληνες πολλών ταχυτήτων.

Για πρώτη φορά πέρυσι επιχειρήσαμε μια αναλυτική αποτύπωση όλων των έργων και των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε 12 περιφέρειες, η Αττική είναι ξεχωριστή κατηγορία, με στόχο να τονίσουμε την ανάγκη ορθολογικής κατανομής πόρων αλλά και τα σημεία που χρειάζονται ενίσχυση και καλύτερο συντονισμό.

Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή και υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης του υπουργού Σκέρτσου δημιουργείται ένα πλέγμα πολιτικών έτσι ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή ανάπτυξη με την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων.

Ταυτόχρονα ενισχύουμε την συνεργασία μέσω ενός μηχανισμού παρακολούθησης έργων σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και των έργων της προεδρίας της κυβέρνησης.

Στόχος μιας συνεκτικής στρατηγικής εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα απέναντι σε εθνικές και τοπικές προκλήσεις.

Η ενδυνάμωση των περιφερειών αποτελεί προυπόθεση ενδυνάμωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους.

Θα ενεργοποιήσουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα για κάθε πολίτη που θα παρέχεται ενημέρωση για κάθε έργο που υλοποιείται και προχωράει σε κάθε περιφέρεια και δήμο της χώρας.

Σκοπός των περιφερειακών σχεδίων ήταν να δεσμευθούμε όλοι για σε ένα αναλυτικό σχέδιο για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης ώστε όλοι να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να κάνουμε κατανομή εργασίας

Η χώρα έχει εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία συνοχής, από το ταμείο Ανακάμψης, πόρους που κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ξέρω ότι αυτό που σας απασχολεί είναι η αύξηση των πόρων που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που έχετε να ξεκινήσετε δυνάμικά τη νεά σας πορεία. Η εκτεταμένη εκπρόσωπηση της κυβέρνησης στη σημερινή συνάντηση αντανακλά την ανταπόκρισή μας σε αυτό. Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο αλλά και είναι μια ευκαιρία να έχουμε μια συνεκτική περιφερειακή πολιτική για να έχουμε ικανοποιητική επίτευξη στόχων που θέσαμε από κοινού

Η πρόταση μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θέλω να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό ουσιαστικής συνεργασίας. Δύο φορές τον χρόνο πρέπει να συναντόμαστε για να αξιολογούμε την πρόοδο αλλά και να ακούω τα ειδικά αιτήματα του καθενός. Έχουμε αποδείξει ότι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και πάνω από όλα προέχει η καλή συνεργασία».