Δήμος ΔελφώνΤοπικά

Σ. Μαντζώρος: Θα επικαιροποιηθεί άμεσα η μελέτη για το γηροκομείο

Το θέμα της κατασκευής Γηροκομείου στη Δεσφίνα, με χρήματα από το κληροδότημα του “Ευστάθιου Μαναίου” έθεσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Δελφών η τ. δήμαρχος Δεσφίνας Γιώτα Καμπαφλή για να απαντήσει μέσω της “Φ” ο αντιδήμαρχος Στάθης Μαντζώρος ότι η μελέτη που υπάρχει θα επικαιροποιηθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσει το έργο.
Συγκεκριμένα, η κ Καμπαφλή στο δημοτικό συμβούλιο σημείωσε ότι έχει υπάρξει ιδιαίτερη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, και αναρωτήθηκε γιατί παρατηρείται τέτοια αργοπορία και τι θα γίνει επιτέλους μετά από τόσο χρόνια.
Σε απάντηση, ο αντιδήμαρχος Δεσφίνας κ. Στάθης Ματζώρος, δηλώνει στη «Φ» ότι υπάρχει μελέτη που αναμένεται να επικαιροποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, αφού οι γεωλογικές μελέτες έχουν ήδη εγκριθεί. Επιπλέον, τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα στη διαδικασία αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η κατασκευή αλλά η χρηματοδότηση της λειτουργίας του Γηροκομείου, για την οποία θα πρέπει να εξασφαλιστούν χρήματα από άλλη πηγή. Τονίζει δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κατασκευαστεί το Γηροκομείο, αφού η βούληση του διατάκτη, Ευστάθιου Μαναίου, είναι αυτή και θα γίνει σεβαστή.

Αναλυτικά το ιστορικό από
την Κ. Καμπαφλή

«Το 1991 έγινε εκποίηση 4 οικοπέδων του μεγάλου ευεργέτη μας Ευσταθίου Μαναίου στον Καρέα Αττικής. Η διαθήκη του και η επιθυμία του ήταν να κατασκευασθεί γηροκομείο στο χωριό του, τη Δεσφίνα.
Το 2003 ζητήθηκε για την κατασκευή Κοινωνικού Ξενώνα Ηλικιωμένων εκπόνηση μελέτης προσκαλώντας ενδιαφερόμενους μελετητές, που ήταν εγγεγραμμένοι ως γνωστόν στο Μητρώο Μελετητών του ΥΠΕΧΩΔΕ, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Σαν Δήμαρχος, που ήμουν τότε, έστειλα σχετική αίτηση με σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Δημοσιεύτηκε με συνολική δαπάνη 58.694 ευρώ. Κατά τον απολογισμό του 2016 του ιδρύματος Ηλικιωμένων είχαμε 1.555.232 ευρώ (τόκοι 26.682 ευρώ) ζητήσαμε να συνταχθεί μελέτη για την κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος και η απάντησή του στις 5-8-2003 ήταν ότι αδυνατεί λόγω έλλειψης μελετητικού δυναμικού και να αναθέσουμε την εκπόνηση μελέτης (αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά, γεωλογικά κλπ) σε γραφείο μελετών με αντίστοιχα πτυχία, όπως προβλέπει ο νόμος 716/77 (Καράμπελας Π.) υπέυθυνος. Στις 22-6-2004 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ορίζει υπεύθυνο, βάσει της 1-6-2004 σύμβασης, για την εκπόνηση μελέτης τον Λύτρα Νικόλαου, πολιτικό μηχανικό της ΤΥΔΚ, και Ηλία Κολλιαλή, μηχανολόγο ηλεκτρολόγο μηχανικό. Έγινε πρακτικό επιτροπής, εισήγηση, ανάθεση , αξιολόγηση και επιλογή μελετητή από την εξής επιτροπή:
Κυριακή Μιχαλοπούλου, πολιτικό μηχανικό, υπάλληλο πολεοδομίας
Νικόλαο Λύτρα, πολιτικό μηχανικό, υπάλληλο ΤΥΔΚ
Θεοφανή Μαναίου, μέλος του Ιδρύματος, συγγενή του ευεργέτη.
Από 4 ενδιαφερόμενα μελετητικά γραφεία εισηγήθηκαν τον Νικ. Γεωργιάδη – Βασ. Ζαρκαδούλα, Νικ. Παπαδρόσο. Ψηφίστηκε το 2004 πίστωση 50.000 ευρώ Για πληρωμή έργου της μελέτης.
Είχε βρεθεί αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του Δήμου Δεσφίνας εντός των ορίων του οικισμού, τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού Γρηγ. Μιχαλέα. Και τοπογραφικό εντός σχεδίου πόλεως , οικισμού Δεσφίνας, της Βιολέτας Παπαπολίτη. Επίσης είχαμε και πράξεις χαρακτηρισμού ως μη δασικού το 2008.
Υπεγράφη σύμβαση του έργου κατασκευής Κοινωνικού Ξενώνα Ηλικιωμένων Ευστάθιος Μαναίος το 2004 , όπου ορίζεται και ο απαιτούμενος χρόνος. Τελευταίο έγγραφο τον Φεβρουάριο του 2015 δίνει χρονοδιάγραμμα της μελετητικής εταιρίας. 10 Νοεμβρίου 2020 υπάρχει υποβολή επικαιροποιημένης μελέτης. Τελευταία έμαθα ότι υπάρχει και νέα μελέτη. Το θέμα μας είναι να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο. Όταν υπάρχουν τα χρήματα και η υποδομή δεν καταλαβαίνω γιατί τα καθυστερούμε.»