ΒοιωτίαΕπικαιρότηταΠεριφερειακά

Τέλος το μποτιλιάρισμαστην Αράχωβα

Τη λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αράχωβας κατά τους χειμερινούς μήνες θα δώσει ένα μεγάλο έργο που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της προετοιμασίας, όντας σχεδόν έτοιμο να πάρει την άγουσα της υλοποίησης.

Πρόκειται για την Παράκαμψη της Αράχωβας, για την οποία υφίστανται τα τεύχη δημοπράτησης και πλέον αναζητείται η χρηματοδότηση για την υλοποίησή του έργου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος του έργου θα κυμαίνεται από 177 έως και 180 εκατ. ευρώ (με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις), ενώ θα αφορά σε κατασκευή οδικής σήραγγας διπλής κατεύθυνσης μήκους περίπου 1,6 χλμ. Επίσης προβλέπονται μια διαμήκη και τέσσερις εγκάρσιες σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους περίπου 1,4 χλμ., 2 ανισόπεδοι κόμβοι, ένας ισόπεδος κόμβος, οκτώ γέφυρες και παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Το έργο θα προσδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στη περιοχή, ενώ θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης κατά τους χειμερινούς μήνες, η οποία θα παρακάμπτεται από όσους επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και την πόλη των Δελφών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατασκευή της οδικής σήραγγας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενώ κατά τη διάρκεια υλοποίησής της θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας.
Το έργο της κατασκευής της παράκαμψης της Αράχωβας αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Θήβα-Λιβαδειά-Ιτέα με συνολικό μήκος περίπου 3,7 χλμ.
Το έργο βρισκόταν στην κυβερνητική ατζέντα από τις αρχές του 21ου αιώνα, αλλά έμεινε για χρόνια στο «συρτάρι», από το οποίο βγήκε το 2022 όταν προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου.