Δήμος ΔελφώνΤοπικά

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30 Μαίου

Πρωτολογία-Ψήφος “Λευκό”

Για την ουσία και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η επιτροπή που συζητάμε, είχαμε τοποθετηθεί ήδη από τον περασμένο Απρίλη, μετά την φαρσοκωμωδία της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που διακόπηκε. 

Είχαμε τονίσει πως πρόκειται για μια επιτροπή που αποφασίστηκε ως ένας ελιγμός της δημοτικής αρχής στην πίεση που δέχτηκε από τον κόσμο σε αυτό το φλέγον ζήτημα της Άμφισσας. 

Μια άτυπη επιτροπή, χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, προς υποβοήθηση των υπηρεσιών του δήμου και του υπουργείου στην εξεύρεση μιας θέσης μετεγκατάστασης, κυρίως του καταυλισμού που βρίσκεται στην εθνική οδό προς Λαμία. 

Είχαμε ψηφίσει την σύσταση της επιτροπή, χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο και τις δυνατότητές της όπως φάνηκε από τον τρόπο λειτουργίας και τα συμπεράσματα που αυτή κατέληξε.

Γιατί στην ουσία αυτοί που έχουν την ευθύνη για την υφιστάμενη κατάσταση, αυτοί που έχουν αφήσει διαχρονικά να φτάσουν τα πράγματα εδώ που έχουν φτάσει, που έχουν όμως την αρμοδιότητα, τα μέσα και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, δεν έχουν καμία πρόθεση, καμία πολιτική βούληση να το κάνουν. 

Μιλάμε για το κράτος, την κυβέρνηση, που αυτή τη στιγμή είναι η ΝΔ και αυτούς που την εκπροσωπούν στην περιοχή.

Αυτούς που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με στενά μικροκομματική λογική εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων, εκλογικής εξαγοράς τους ή ως όχημα επίλυσης ενδοπαραταξιακών αντιθέσεων, χωρίς όμως να θιγεί η κυβέρνηση και το αστικό κράτος. 

Στην ίδια λογική και κατεύθυνση κινήθηκαν και κινούνται η δημοτική αρχή και η μείζον αντιπολίτευση του δήμου Δελφών, λειτουργώντας αντικειμενικά ως οι “μπροστινοί” της μίας ή της άλλης φράξιας της ΝΔ στον τόπο μας, εργαλειοποιώντας ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Άμφισσας και του δήμου Δελφών δεν πρέπει να παίξουν το παιχνίδι τους, αλλά να δουν τα πραγματικά αίτια και τους υπεύθυνους του προβλήματος και να απαιτήσουν από το κράτος και την κυβέρνηση: 

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή μετεγκατάσταση των Ρομά των καταυλισμών σε ασφαλή σημεία και με διασφάλιση σύγχρονων όρων ζωής και διαβίωσης. 

Με αυτούς τους όρους να εξασφαλιστεί η διάχυσή τους στο σύνολο της κοινωνίας. 

Να μπει τέρμα στον εγκλωβισμό τους σε περιοχές γκέτο που δημιουργούν συνθήκες γιγάντωσης του προβλήματος. 

Να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για τη μόρφωση των παιδιών με την ένταξή τους σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας όπου χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπιστεί και να ξεριζωθεί οριστικά ο αναλφαβητισμός. 

Να διασφαλιστεί η πλήρης και σταθερή απασχόληση με ασφαλιστικά δικαιώματα των ενηλίκων, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση όσων απ’ αυτούς ασκούν εμπορικές δραστηριότητες. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, την μοναδική που εξασφαλίζει την επίλυση του προβλήματος, μπορεί να αξιοποιηθεί όλο του αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό, με το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να στελεχώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.  

Το κείμενο συμπερασμάτων τώρα, στην ουσία του λέει πως η μόνη εναλλακτική του καταυλισμού της εθνικής οδού, είναι αυτή στην Κάμινο, μαζί με τον άλλον καταυλισμό. Και αυτό προσωρινά μέχρι να βρεθεί καταλληλότερος χώρος. Κάτι που το γνωρίζαμε και πριν την επιτροπή. Δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτή την προσωρινή λύση, από τη στιγμή που εξασφαλιστεί η συναίνεση των δύο κοινοτήτων. Πολύ φοβούμαστε όμως, πως μόνο προσωρινή δεν θα είναι αυτή η λύση και σε δυο – τρία χρόνια πάλι τα ίδια θα συζητάμε. 

Κατά τα άλλα, προφανώς και η παραβατικότητα είναι ζήτημα της Αστυνομίας και του κράτους, το ίδιο και τα προγράμματα για την κοινωνική ένταξη αυτών των ομάδων, πάλι του κράτους ευθύνη είναι. Το ζήτημα είναι να τα απαιτήσεις απ’ το κράτος και την κυβέρνηση και όχι να χαϊδεύεις αυτιά και να τους βγάζεις απ’ το κάδρο των ευθυνών.   

Με αυτά τα δεδομένα ψηφίζουμε λευκό στην εισήγηση και στα συμπεράσματα. 

Δευτερολογία

Είναι φοβερό το άγχος ορισμένων να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και το κράτος με κάθε τρόπο. Λογικό βέβαια, καθώς εκλογές έρχονται…

Φυσικά και είναι δουλειά του κράτους η ενσωμάτωση αυτών των ομάδων και κάθε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Τίνος είναι δηλαδή; Αν θέλετε, μιας και μιλάτε για το ρόλο των δήμων, ποιος έχει τσακίσει τα οικονομικά των δήμων και δεν μπορούν να κάνουν ένα έργο ολοκληρωμένο απ’ τους ΚΑΠ που τους έχουν πετσοκόψει πάνω από 60% οι κυβερνήσεις; Ποιος έχει βάλει στον πάγο τις προσλήψεις προσωπικού στους δήμους αν όχι το κράτος και η κυβέρνηση που τόσο υπερασπίζεστε; Και χωρίς προσωπικό, ειδικευμένους επιστήμονες πως θα τρέξουν τα προγράμματα στήριξης αυτών των ομάδων οι δήμοι; 

Γιατί αυτά (χρηματοδότηση, προσωπικό) δεν αποφέρουν κέρδος σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο. Κόστος για το κράτος είναι, όπως και τόσα άλλα, προστασία από φυσικές καταστροφές, κλπ., που θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Γι’ αυτό και το κράτος και η κυβέρνησή σας τα έχει αφήσει αυτά και όλα όσα έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του λαού, τα έχουν αφήσει στην τύχη τους και στην ατομική ευθύνη, όπως τώρα με τους νέους νόμους για την πυροπροστασία.

Εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής, του κέρδους και του ατομικισμού και λέμε ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους, της οργανωμένης κοινωνίας να αντιμετωπίσει το ζήτημα και όχι μέσω των αντιπροσώπων του εδώ μέσα να νίπτει τα χέρια του.

Για μας οι δήμοι και οι περιφέρειες, η τοπική διοίκηση που λέμε ακριβώς γιατί αποτελεί συνέχεια του κράτους, μέρος του είναι, τις πολιτικές του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιούν, όσο κι αν ντρέπονται κάποιοι να το παραδεχτούν…