Δήμος ΔελφώνΤοπικά

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μάχη της Άμπλιανης

Ο Δήμος Δελφών και η Εταιρεία Φωκικών Μελετών σας προσκαλούν στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τη «Μάχη της Άμπλιανης», οι οποίες που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Ιουλίου στην Άμφισσα και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 στη θέση «Ταμπούρια», στο πραγματικό πεδίο μάχης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 

  • Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Αύλιος χώρος Μουσείου Ελληνικής Επανάστασης (Οικία Πανουργιά), Άμφισσα

• 20.00 Έναρξη- Σύντομοι Χαιρετισμοί

• 20.15 Παρουσίαση- Ιστορική αναδρομή των δραστηριοτήτων της Ε.Φ.Μ. για την ανάδειξη της εν λόγω μάχης

• 20.30 Τοπογραφία περιοχής- σύντομο ιστορικό της Μάχης από τον Ιωάννη Β. Τσινταβή

• 20.30 «Η Μάχη της Άμπλιανης. Αφετηρίες, Πρωταγωνιστές και Παρακαταθήκες 200 χρόνια μετά.», κ. Χρήστος Αθανασίου, Καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

  • Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Στα Ταμπούρια Άμπλιανης 

• 10.50 Προσέλευση προσκεκλημένων

• 11.00 

-Επιμνημόσυνη δέηση

-Πανηγυρικός της ημέρας από τον Καθηγητή Αθανάσιο Χρήστου  

-Κατάθεση στεφάνων

-Ενός λεπτού σιγή

-Εθνικός Ύμνος

Η μάχη της Άμπλιανης-14 Ιουλίου 1824

Οι επαναστατημένοι Έλληνες συντρίβουν την ισχυρότατη στρατιά εισβολής του Δερβίς Πασά.

200 χρόνια μετά επιβάλλεται να τιμήσουμε και να αναδείξουμε το γεγονός της μάχης αυτής, που τυγχάνει άγνωστη για το ευρύ Ελληνικό κοινό.

Η μάχη της Άμπλιανης  ήταν από τις σφοδρότερες του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα με συμμετοχή 12.000 Τούρκο – Αλβανών και 1.200 Ελλήνων.

Η αμυντική γραμμή των Ελλήνων με τους 10 ισχυρούς προμαχώνες (ταμπούρια) πάνω στην παλιά οδό Ζητουνίου (Λαμίας) – Σαλώνων (Άμφισσας) στη θέση Άμπλιανη, αντιστέκεται ακόμα στο χρόνο στη Δυτική πλαγιά του Παρνασσού και είναι ίσως το μοναδικό σωζόμενο πεδίο μάχης σε όλη τη χώρα από τις μάχες του Αγώνα της Εθνεγερσίας του  1821.

Πρόκειται για μια υψίστης Στρατηγικής σημασίας μάχη, αφού δεν επέτρεψε στα τουρκικά στρατεύματα να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, της καθόδου στην Πελοπόννησο για να ενωθούν με τις εκεί υπάρχουσες δυνάμεις, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα επέφερε για την εξέλιξη του Αγώνα.