Δήμος ΔελφώνΕπικαιρότηταΤοπικά

Φρένο στο αίτημα της AIRENERGY Δεσφίνα ΜΙΚΕγια εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων

Με πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Δελφών τάχθηκε κατά του αιτήματος της εταιρείας “ AIRENERGY Δεσφίνα ΜΙΚΕ” να μισθώσει δημοτικές εκτάσεις στη ΔΚ Δεσφίνας.
Ενάντια στο αίτημα της εταιρείας τάχθηκε η παράταξη της πλειοψηφίας καθώς και ο Στάθης Λεοντίου της Λαϊκής Συσπείρωσης
Σε αντίθεση , τη θετική της ψήφο έδωσε η πλειοψηφία της Ανανεωτικής Δύναμης

Συζήτηση με σπόντες και υπονοούμενα

Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια συζήτηση αρκετά ζωντανή, με σπόντες από τον έναν στον άλλον και υπονοούμενα για τις προθέσεις και το παρελθόν.
Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Δεσφίνας, κ. Ματζώρος, ο οποίος εισηγήθηκε για το θέμα, τόνισε ότι η Δεσφίνα είναι πολλά περισσότερα από τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά ή τις ιχθυοκαλλιέργειες και πρέπει επιτέλους να δοθεί έμφαση στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, δηλαδή ουσιαστικά στην καθημερινότητα των κατοίκων της κοινότητας. Ιδιαίτερα σκωπτικός ήταν απέναντι στη θετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «λογικά δεν ήταν καλά ενημερωμένα τα μέλη του…».
Επιπλέον, εξήγησε ότι το ζήτημα της ανταποδοτικότητας είναι προκλητικά παραπλανητικό, αφού οι πολίτες θα εξοικονομούν το ποσό των … 20 ευρώ το χρόνο, επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταποδοτικότητα.
Χαρακτηριστικός του κλίματος ήταν ο διάλογος μεταξύ του κ. Ματζώρου και του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, κ. Στάθη Κουβέλη, κατά τον οποίο ο Αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι η συμφωνία με την εταιρία Εnercon, που έφτιαξε το υπάρχον αιολικό πάρκο, υπεγράφη επί δημαρχίας του. Σε αντίθεση, όμως, με τις δεσμεύσεις της στην τοπική κοινωνία, δεν υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας (η θέση του φύλακα μετατράπηκε σε κάμερα), δεν είδαν οι ντόπιοι καμιά ανταποδοτικότητα και με λίγα λόγια ομολόγησε ότι «τον κορόιδεψαν».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος προέταξε μια άλλη λύση, αυτή των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες έχουν στόχο την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τάσσεται υπέρ αυτής της διεξόδου, καθώς θεωρεί ότι τα οφέλη για τους κατοίκους είναι πολλαπλάσια. Δεν συμφώνησε όμως με την αρνητική εισήγηση της δημοτικής αρχής και ψήφισε υπέρ της μίσθωσης των εκτάσεων στην αιτούσα εταιρείας συντασσόμενος με την απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Δεσφίνας.

Ο δημοτικός σύμβουλος με τη λαϊκή Συσπείρωση, Στάθης Λεοντίου, τόνισε ότι για όποια μορφή ενέργειας και αν μιλάμε, η ουσία είναι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, γιατί το ποιος έχει το όφελος και ποιος όχι, το έχουμε δει πολύ καλά στις τσέπες μας όλα τα χρόνια και ιδιαίτερα στην πράσινη ανάπτυξη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «δεν πρέπει να παραμυθιάζουμε τον κόσμο και να το παίζουμε καμπόσοι, ότι εμείς αποφασίζουμε. Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση, γιατί είναι κανονισμοί της πολυαγαπημένης μας ΕΕ, οι οποίοι έπειτα γίνονται νόμοι του ελληνικού κράτους. Ψηφίζουμε, λοιπόν, κατά, ακόμα και αν η ιδιωτικοποίηση αυτή μπορεί να έρθει με το φερετζέ των ενεργειακών κοινοτήτων, λες και αυτές δεν είναι μέρος της αγοράς της ενέργειας.»