Δήμος ΔελφώνΕπικαιρότηταΤοπικά

Απάντηση Σωτηρόπουλου σε Δεδούση:«Μην εκτίθεστε»

Την απάντηση ότι το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στη ΔΕΥΑ Δελφών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους ,ως συνέπεια της πανδημίας, δίνει ο πρώην πρόεδρος κ Σωτηρόπουλος στην καταγγελία του κ Δεδούση ό οποίος με ανακοίνωση του πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλύψει ότι ο οργανισμός ύδρευσης το 2022 είχε έλλειμμα -5.159.800 ευρώ επί των βεβαιωθέντων και -2.226.240 ευρώ επί των εισπραχθέντων.
Ταυτόχρονα, ο κ Σωτηρόπουλος υποστηρίζει ότι η αύξηση της αποζημίωσης που λάμβανε ως πρόεδρος ( είχε φτάσει σύμφωνα με τον κ Δεδούση στα 28.057 ευρώ ) δεν οφείλεται σε προσωπική του απόφαση αλλά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς που το 2021 αποφάσισε να ανέλθει στο 50% του μισθού του Δημάρχου από 25% που ήταν μέχρι τότε.

Αναλυτικά η απάντηση του κ Σωτηρόπουλου.

Για ποιο επιχειρησιακό σχέδιο μιλάει ο κ Δεδούσης ο οποίος θέλει να βρίσκεται μονίμως στο προσκήνιο με πράγματα που δεν γνωρίζει και διαρκώς εκτίθεται; Το 2018, όταν άνοιξε η ΔΕΥΑ, χωρίς έσοδα ο Δήμος για 3 χρόνια πλήρωνε το προσωπικό που είχε μετακινήσει. Τον πρώτο χρόνο το ρεύμα το πλήρωνε ο Δήμος. Τον Οκτώβριο του 2019 , που ανέλαβα εγώ, αναγκαστήκαμε να βγάλουμε λογαριασμούς για το 2016 αφού ο προηγούμενος εργολάβος κ Κορδονούρης για 3 ολόκληρα χρόνια δεν έκανε μετρήσεις. Στη συνέχεια, το 2020 είχαμε την πανδημία και για 2 ολόκληρα χρόνια όλα τα ξενοδοχεία , τα εστιατόρια , οι ταβέρνες, οι καφετέριες κλπ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν κλειστά και δεν εισπράτταμε , κάτι που αντιπροσώπευε περίπου το 15% των συνολικών εσόδων της ΔΕΥΑ. Επίσης, λόγω απαγόρευσης λειτουργίας και συναθροίσεων δεν βγάζαμε ούτε καν λογαριασμούς σε αυτά τα καταστήματα. Όλα αυτά τα έσοδα των 2 χρόνων αλλά και προηγούμενες οφειλές τις ρύθμισαν με 120 δόσεις, σύμφωνα με την τότε απόφαση της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να πάνε για πληρωμή στην επόμενη δεκαετία.
Παρόλα αυτά και με τη δουλειά που είχαμε κάνει καταφέραμε και στηρίξαμε τη ΔΕΥΑ και τον Απρίλιο του 2023 που έφυγα τα χρέη ήταν δυο μηνιάτικα της ΔΕΗ (περίπου 350.000 ευρω). Όμως, πρέπει να γνωρίζετε κ Δεδούση ότι μετά από όλα αυτά ήρθε και η ενεργειακή κρίση που διπλασίασε το κόστος του ρεύματος. Εκεί, άρχισαν τα δύσκολα όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις 126 ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα αρκετές να κλείσουν και οι υπόλοιπες να οφείλουν 150 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εδώ και δυο χρόνια ζητάμε από το κράτος να μας στηρίξει, όπως έκανε με τους Δήμους, αλλά μέχρι τώρα στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα,. Αρα, το φαινόμενο της υπερχρέωσης δεν είναι τοπικό αλλά πανελλαδικό αφού αφορά όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας.
Όσο αφορά την αύξηση του λειτουργικού κόστους που αφορά τους μισθούς , όπως ισχυρίζεστε, πρέπει να σας εξηγήσω ότι δεν έγινε κάποια αύξηση μισθού στους υπαλλήλους αλλά αύξηση του αριθμού υπαλλήλων που πήραμε με διάφορα προγράμματα γιατί δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά σε όλες τις 36 Τοπικές Κοινότητες που ήταν στην ευθύνη μας Επίσης, η μισθοδοσία των υπαλλήλων, πρέπει να ξέρετε κ Δεδούση, ότι βγαίνει βάσει της κείμενης νομοθεσίας και δεν κάνουμε εμείς ότι θέλουμε.
Όσον αφορά τη δικιά μου μισθοδοσία εγώ ανέλαβα τον Οκτώβριο του 2019. Για το λόγο αυτό τα χρήματα που εισέπραξα το 2019 ήταν τόσο λίγα, αφού ήταν η αποζημίωση προέδρου για 3 μήνες. Το 2020 και μέχρι τα μισά του 2021 ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Θεσσαλίας Στερεάς είχε ορίσει αποζημίωση προέδρου το 25% του Δημάρχου. Ο νέος γραμματέας το καλοκαίρι του 2021 που ανέλαβε θεώρησε άδικο το ποσοστό αυτό και αποφάσισε ότι η αποζημίωση των προέδρων της ΔΕΥΑ πρέπει να είναι ίσο με την αντιμισθία των αντιδημάρχων, δηλ το 50% του μισθού του Δημάρχου. Η ΔΕΥΑ πάντα εφάρμοζε την κείμενη νομοθεσία και θα πρέπει να σας προτρέψω να μην εκτίθεστε άλλο κ Δεδούση. Ότι άλλο χρειάζεστε μπορείτε να με καλέσετε να σας δώσω στοιχεία .

ΥΓ Κύριε Δεδούση, όπως πιθανόν δεν ξέρετε, η εικόνα μιας εταιρίας είναι ο ισολογισμός της και όχι ο απολογισμός. Εκτός του ότι εκτίθεστε είστε άσχετος και με τα θέματα αυτά. Καλό είναι πριν εκτίθεστε να ρωτάτε κάποιον ειδικό που γνωρίζει τις καταστάσεις και την αλήθεια