ΕπικαιρότηταΠολιτικά

Δημ. Κουτσούμπας στη “Φ” : “θα γιγαντωθεί η εμπορική παρένθετη μητρότητα”

Συνέντευξη στο Φωτη Μπελέρη

Άνθρωπος απλός, από αυτούς που λέμε της διπλανής πόρτας , με πηγαία αίσθηση του χιούμορ αλλά πάνω από όλα ευγενικός που όμως δε μασά τα λόγια του όταν μιλά για τις θέσεις του κόμματος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , επισκέφτηκε πρόσφατα την Άμφισσα με την ευκαιρία της κοπής πίτας από πλευράς κομματικής οργάνωσης . Στο πλαίσιο αυτό δέχτηκε να παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη επικαιρότητας στη νεοσύστατη εφημερίδα μας απαντώντας σε όλα τα ζητήματα της καυτής επικαιρότητας: από τους αγρότες και την ΕΕ, το Παλαιστινιακό, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την αγορά των F-35 αλλά και το στόχο του κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου

Τι σας “δένει” με τη Φωκίδα και συχνά-πυκνά μας επισκέπτεστε;
Μην ξεχνάτε ότι είμαι Ρουμελιώτης, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία, ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου ανήκα στην Κομματική Οργάνωση Στερεάς του ΚΚΕ και ως μέλος του Γραφείου Περιοχής ή Γραμματέας της Περιοχής είχα την ευθύνη της καθοδήγησης των νομών. Σχεδόν μια φορά τη βδομάδα μετά το 1975 έως το 1991 βρισκόμουν στην Άμφισσα.

Γιατί διαφωνείτε με την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων; Δεν θεωρείτε ότι ένας πλούσιος θα μπορούσε να πάει το παιδί του στο εξωτερικό πληρώνοντας ενδεχομένως πολύ περισσότερα χρήματα;
Είμαστε αντίθετοι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί η μόρφωση είναι δικαίωμα, δε μπορεί να εξαρτάται από την τσέπη της κάθε οικογένειας, ούτε φυσικά από τις «ορέξεις» του κάθε μετόχου.
Ήδη η λαϊκή οικογένεια πληρώνει ένα “σκασμό” λεφτά για να σπουδάσει τα παιδιά της και αυτή η κατάσταση θα γιγαντωθεί στα δημόσια πανεπιστήμια, με την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά. Και αυτό, δεν το λέμε γενικά και αόριστα, το λέει η πείρα από τις χώρες που συνυπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστήμιων πληρώνουν δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, είναι χρεωμένοι με φοιτητοδάνεια εφόρου ζωής, δεν έχουν καμία δωρεάν παροχή φοιτητικής μέριμνας, συγγράμματα κλπ. Το ίδιο λέει, φυσικά, και η δική μας πείρα από τη “συνύπαρξη” δημοσίων και “ιδιωτικών” νοσοκομείων.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το πρόβλημα αφορά τη λαϊκή οικογένεια, τους σημερινούς και αυριανούς φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων.

Γιατί δεν συμφωνείτε με την αγορά των F35 και των άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων όταν δίπλα μας είναι η Τουρκία με επιθετικές βλέψεις ενάντια στη χώρα μας;
Νομίζω ότι απαντά από μόνο του το γεγονός ότι η αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για τα F-35 ήρθε αμέσως μετά, και μόνο τότε, από την αποδοχή του τουρκικού για τα F-16, που ακολούθησε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την πλευρά της Τουρκίας. Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, απευθύνεται στο Κογκρέσο με δύο πανομοιότυπες επιστολές για τις δύο αγοραπωλησίες, ξεκαθαρίζοντας ότι υπηρετούν τους αμερικανικούς και ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή και “δεν αλλάζουν τις ισορροπίες”. Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας αποτελεί και η συνέχιση της αποστολής στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στο καθεστώς Ζελένσκι για να διαιωνίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αυτοί οι πανάκριβοι εξοπλισμοί δεν προσανατολίζονται στην άμυνα της χώρας, την προστασία των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θα αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο που αξιοποιούνται και οι προηγούμενες “αγορές του αιώνα”, που στέλνονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σε διάφορες πολεμικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Την ίδια ώρα, τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν μπει για τα καλά “στο τραπέζι” της ΝΑΤΟϊκής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για το Αιγαίο.

Το ποσοστό του ΑΕΠ από τη γεωργία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενο και κινείται μεταξύ 3% και 5%. Πλέον, η χώρα εισάγει τα πολλά αγροτικά προϊόντα που καταναλώνει και σε αυτό κατά γενική ομολογία οφείλεται στις αγροτικές πολιτικές της ΕΕ. Το ερώτημα είναι γιατί ενώ το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που τάσσεται καθαρά και ξάστερα ενάντια στην ΕΕ δεν έχει καταφέρει να πείσει την πλειοψηφία των αγροτών για το αυτονόητο;
Ας μην παραβλέπουμε ότι αυτή η πολιτική πλασαρίστηκε με πολύ ωραίο “περιτύλιγμα” και με το “καρότο” των διαφόρων προγραμμάτων της ΚΑΠ. Πλέον έχει αποδειχθεί αυτό για το οποίο προειδοποιούσε το ΚΚΕ: Ότι πραγματικός σκοπός των επιδοτήσεων, που προέρχονται από τη φορολόγηση του ελληνικού και των άλλων λαών, άρα και των αγροτών, ήταν να εξασφαλίζουν οι εμποροβιομήχανοι φθηνές πρώτες ύλες και να ενισχύουν την κερδοφορία τους. Ήταν οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών με κριτήριο την ανάπτυξη των εξαγωγών και ταυτόχρονα να γίνονται εισαγωγές σε προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε πχ ζάχαρη, γάλα κλπ.
Την ίδια στιγμή οι πιο αδύναμοι βιοπαλαιστές αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή, όπως αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στην περιοχή της Φωκίδας με τη μείωση σημαντικού μέρους ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών.
Το ΚΚΕ διαχρονικά αποκαλύπτει στους αγρότες και στο λαό τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΚΑΠ της ΕΕ. Σήμερα αυτό γίνεται αντιληπτό από περισσότερους αγρότες και στη χώρα μας, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τον ξεσηκωμό τους για να υπερασπιστούν τη γη και το εισόδημά τους. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος κι έχει την αμέριστη αλληλεγγύη μας.

Πρωτοστατείτε στις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και καλά κάνετε γιατί κάθε λαός έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Το ερώτημα όμως είναι πώς μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος και να λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα;
Όσο το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, συνεχίζει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, επιλέγει το δρόμο των διακρίσεων, του απαρτχάιντ, του βασανισμού και της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, γίνεται φανερό πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Τη “σκιά” τους πάντα έριχναν και ρίχνουν άλλες περιφερειακές, διεθνείς εξελίξεις, ανταγωνισμοί αστικών τάξεων, που μπορούν να πυροδοτήσουν πιο γενικευμένες πολεμικές αναμετρήσεις.
Να γιατί είναι κρίσιμο ζήτημα, όχι μόνον να μην στείλουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και να γυρίσει στη χώρα η ελληνική πυροβολαρχία “Πάτριοτ”, που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, όπως και να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος, όπως προβλέπει η ανεφάρμοστη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε ο λαός της Παλαιστίνης να αποκτήσει τη δική του πατρίδα, στα σύνορα πριν το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δεν έχω καταλάβει τη θέση του ΚΚΕ για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Θέλετε να μας το εξηγήσετε;
Συζητήσαμε συλλογικά το θέμα και τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα με Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία καλώ κάθε αναγνώστη σας να διαβάσει. Νομίζω, μάλιστα, ότι είμαστε το μοναδικό Κόμμα που το κάναμε αυτό και δεν μείναμε στην ψηφοθηρία και τα “κλισέ” γύρω από ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Ξεκαθαρίζουμε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά την καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθένα και της καθεμιάς, ομοφοβικών συμπεριφορών, που το ΚΚΕ έχει πάρει πρωτοβουλίες για να τα αντιπαλέψει.
Ο πρώτος βασικός λόγος της αντίθεσής μας στο νομοσχέδιο είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας. Με το άρθρο 10 ανοίγει ο δρόμος για να γιγαντωθεί η εμπορική παρένθετη μητρότητα, μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης της γυναίκας.
Δεύτερος, εξίσου βασικός και αλληλένδετος, λόγος είναι ότι στην πράξη παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα – τον πατέρα. Στο νόμο αποκόπτεται η γονική ευθύνη από την αντικειμενική κοινωνική και βιολογική βάση της. Είναι πρόκληση να ταυτίζεται η επιστημονική θέση του ΚΚΕ με την αναχρονιστική τοποθέτηση είτε ακροδεξιών κύκλων, είτε της Εκκλησίας για να κρυφτεί η συντηρητική λογική που αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως “μηχανή αναπαραγωγής παιδιών”.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Κασσελάκη και τη διάσπαση που προέκυψε;
Έχουμε ήδη πει πως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναμενόμενη κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας, για την οποία το ΚΚΕ, όπως θα θυμάστε, έχει προειδοποιήσει από το 2012 κιόλας, όταν το συγκεκριμένο κόμμα αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση. Όλη αυτή την πορεία υπηρέτησαν και υπερασπίζονται και σήμερα σθεναρά και όσοι αποχώρησαν, χωρίς επί της ουσίας να έχουν διατυπώσει σημαντικές πολιτικές διαφωνίες με τη νέα ηγεσία, αλλά κυρίως προβληματισμούς για το “ύφος” και το “στυλ” της.
Το σημαντικό ζήτημα σήμερα είναι ότι τόσο οι εναπομείναντες στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Αριστερά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ φυσικά, προσφέρουν πολύτιμη συναίνεση στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, πότε με υπερψήφιση νομοσχεδίων, όπως για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ή με την επιστολική ψήφο, όπου το συνοικέσιο χάλασε την τελευταία στιγμή, πότε με μισόλογα, όπως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και πότε με εκκωφαντική σιωπή, όπως για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΚΚΕ φαίνεται να υπερβαίνει το διψήφιο ποσοστό ενώ οι πιο αισιόδοξοι μιλούν ακόμη και για 2η θέση στις ευρωεκλογές. Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει;
Να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υλοποιούν τόσα χρόνια, της ίδιας της ΕΕ που δίνει τις “κατευθύνσεις”, μιας και μιλάμε για ευρωεκλογές. Να συνεχιστεί η πορεία ενίσχυσης του ΚΚΕ που καταγράφηκε τόσο στις βουλευτικές εκλογές, όσο και στις δημοτικές-περιφερειακές, αλλά καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και στο εργατικό κίνημα, στο φοιτητικό κλπ. Αυτό θα είναι ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αγώνα για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Εμείς, πάντως, δεν περιμένουμε τον Ιούνιο. Η μάχη απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική έχει ξεκινήσει, είναι τώρα. Στα αγροτικά μπλόκα, στα πανεπιστήμια στους εργατικούς αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, στη γενική απεργία στις 28 Φλεβάρη, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη και πρέπει ξανά να ακουστεί σε όλη τη χώρα το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”.