Δήμος ΔελφώνΕπικαιρότηταΤοπικά

δ.τ: Απολογισμός 15-ημέρου Δ. Δελφών

Ομάδα εργασίας για την εξέταση της δυνατότητας επαναλειτουργίας του Οικοτροφείου στο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού στο Γαλαξίδι

Το Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξίδι επισκέφθηκε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Ράπτη, εκφράζοντας τη βούληση της πολιτείας για την επαναλειτουργία του Οικοτροφείου, εξέλιξη η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα του Ι.Κ.Ε.

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Γαλαξιδίου κ. Στέλιος Μοσχονάς, έθεσαν στην κ. Ράπτη το σύνολο των δεδομένων που ισχύουν σήμερα για τα δύο Τμήματα του Ι.Ε.Κ., επαναλαμβάνοντας πως ο μικρός αριθμός σπουδαστών αποτελεί παράμετρο που θα οδηγήσει σύντομα σε αναστολή τη λειτουργία του, παρότι διαθέτει εξαιρετικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, αλλά και αντικείμενο σπουδών με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και στην ευρύτερη περιοχή. Πάγια θέση του Δήμου, προς επίλυση του εν λόγω προβλήματος, είναι η αξιοποίηση των κλειστών σήμερα διαμερισμάτων, για δωρεάν διαμονή σπουδαστών, καταθέτοντας μεταξύ άλλων και πρόταση διαμέσου σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Η Υφυπουργός, κ. Έλενα Ράπτη, σημείωσε μεταξύ άλλων πως πρόθεση του Υπουργείου είναι η συνεχής βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου οι σπουδαστές να καταρτιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο εκάστοτε αντικείμενο σπουδών, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας για την εξέταση της δυνατότητας επαναλειτουργίας του Οικοτροφείου.

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά

Στη συγκρότηση Επιτροπής για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά στην πόλη της Άμφισσας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024.

Η απόφαση αποτελεί συνέχεια της πρότασης του Δημάρχου Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, όπως κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου 2023, με μοναδικό τότε θέμα τη συζήτηση του συνόλου των δεδομένων που αφορούν στο μείζον θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά, η οποία είχε υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Δημοτικών Παρατάξεων, ενώ είχε χαιρετιστεί και από τους παρευρισκόμενους πολίτες.

Η 7μελής Επιτροπή θα συνεργαστεί με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Πρόδρομο Πύρρο και τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς Παράγοντες εξετάζοντας λύσεις για τη μετεγκατάσταση του οικισμού των Ρομά σε άλλο κατάλληλο χώρο.

Πρόσκληση του Δήμου Δελφών προς τον κ. Πρόδρομο Πύρρο για αυτοψία και την πρώτη κοινή σύσκεψη διερεύνησης χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά στην πόλη της Άμφισσας

Σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2024, για τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διερεύνηση χώρων μετεγκατάστασης των Ρομά στην πόλη της Άμφισσας, ο Δήμος Δελφών απέστειλε πρόσκληση προς τον κ. Πρόδρομο Πύρρο, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, προκειμένου να επισκεφθεί την πόλη της Άμφισσας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Δελφών ενημερώνει τον κ. Πύρρο για τη συγκρότηση της Επιτροπής, που έχει ως στόχο τη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο για τη διερεύνηση λύσεων στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Άμφισσας, σημειώνοντας πως αναμένεται η άμεση ανταπόκρισή του προκειμένου να επισκεφθεί την περιοχή για τη διενέργεια αυτοψίας, αλλά και για την πρώτη κοινή σύσκεψη εργασίας στη βάση των όσων αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 24η Νοεμβρίου 2023 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Δήμος Δελφών στηρίζει το 1ο Συνέδριο «Τουρισμός & Ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα»

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διοργανώνει το 1ο Συνέδριο με τίτλο «Τουρισμός & Ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφων, στους Δελφούς. Ο Δήμος Δελφών, υπό την αιγίδα του οποίου θα λάβει χώρα η σημαντική αυτή συνάντηση, καλεί φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες της περιοχής να δώσουν το παρών, παρακολουθώντας από κοντά τις συζητήσεις που θα αναπτυχθούν μεταξύ σπουδαίων ομιλητών.

Το Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 έως τις 16:00, θα εστιάσει στην πρόκληση της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα, το οποίο θα τιμά και θα αναδεικνύει τη μακρά ιστορία, τον φυσικό πλούτο και την παράδοσή της περιοχής και, την ίδια στιγμή, θα ανταποκρίνεται με αξιώσεις στις ιδιαίτερα απαιτητικές προδιαγραφές που θέτει πλέον ο ταξιδιώτης του 21ου αιώνα, για να επιλέξει τον προορισμό του.

Προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Δελφών κάνει ένα ακόμα βήμα για την κατασκευής καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, προέκυψε ο προσωρινός ανάδοχος του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι, το έργο με τίτλο «Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Δελφών», προϋπολογισμού 347.041,93 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και ίδιους πόρους του Δήμου Δελφών και θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Ισόματα» και σε απόσταση 6,5 χλμ από την Άμφισσα, όπως επιτρέπεται και από τις χρήσεις γης του Γ.Π.Σ. της Δ.Ε. Άμφισσας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου θα περιλαμβάνονται γραφείο διοικήσεως και διαχειρίσεως, αίθουσα προσωπικού, αποθήκη τροφών και υλικού, αίθουσα παρασκευής ή προετοιμασίας της τροφής των ζώων, αίθουσα απομονώσεως ασθενών ζώων, ιατρείο (αίθουσα εξετάσεων και επεμβάσεων μικρών ζώων), αίθουσα αναμονής ασθενών ζώων και μία δεύτερη αποθήκη γενικής χρήσης. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί και περίφραξη του καταφυγίου.

Ένα ακόμα έργο ασφαλτοστρώσεων εντός της πόλης της Άμφισσας ολοκληρώθηκε

Ένα ακόμα έργο ασφαλτοστρώσεων ολοκληρώθηκε από το Δήμο Δελφών, εντός της πόλης της Άμφισσας, σε σημεία όπου παρουσιάζονταν προβλήματα λόγο της φθοράς του οδοστρώματος.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο με τίτλο «Ασφαλτόστρωση και διαμόρφωση Δημοτικών οδών στην Κοινότητα Άμφισσας», προϋπολογισμού 70.000,00 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών του 2023 και περιελάμβανε παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία εντός της πόλης στις οδούς:

• Μιχαλακοπούλου

• Κ. Ιωάννου

• Υλαίθου

• Κοντογιώργου, στο δρόμο που οδηγεί στο ΚΤΕΛ Ν. Φωκίδας, όπου έγιναν και εργασίες κατασκευής πεζοδρομίου στη μία πλευρά κατά μήκος της οδού (στην άλλη υπάρχει ήδη), με τις απαραίτητες ράμπες ΑμεΑ. Υπενθυμίζεται ότι στον ίδιο δρόμο ο Δήμος Δελφών τοποθέτησε σειρά ιστών φωτισμού, βελτιώνοντας και τις συνθήκες ορατότητας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Μία νέα παιδική χαρά αποκτά η πόλη της Άμφισσας

Υπεγράφη η σύμβαση και σύντομα η πόλη της Άμφισσας θα αποκτήσει μία καινούρια παιδική χαρά, ασφαλή για τα παιδιά, πληρώντας το σύνολο των προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού καταλληλόλητας.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο με τίτλο «Προμήθεια αστικού εξοπλισμού» περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων παιδικής χαράς στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας, προϋπολογισμού 44.867,33 ευρώ, παρέμβαση η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου».

Βασικός στόχος της εν λόγω προμήθειας είναι η βελτιστοποίηση και αναβάθμιση του χώρου της παιδικής χαράς, ώστε να πληροί πλέον το σύνολο των απαιτούμενων προϋποθέσεων για να πιστοποιηθεί, εξασφαλίζοντας την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών που είναι χρήστες της. Όλα τα όργανα παιδικής χαράς και τα υλικά διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Νέες ασφαλείς υποδομές για τα παιδιά στο προαύλιο του 1ου Νηπιαγωγείου Άμφισσας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης στον προαύλιο χώρο του 1ου Νηπιαγωγείου Άμφισσας, ένα έργο που συνεπάγεται εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά κυρίως ενίσχυση της ασφάλειας για τους μικρούς μαθητές.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι ενταγμένη στο έργο με τίτλο «Ανακαίνιση «Κυριακοπούλειου» Δημοτικού κτιρίου Ιτέας και επανάχρησή του ως πολιτιστικός πολυχώρος θεάτρου, κινηματογράφου και Δημοτικού Ωδείου Δήμου Δελφών –Αναβάθμιση κτιριακών και υπαίθριων χώρων σχολικών μονάδων Δήμου Δελφών», συνολικού προϋπολογισμού 630.000,00 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο Νηπιαγωγείο Άμφισσας πραγματοποιήθηκαν εργασίες επίστρωσης νέου ασφαλτικού τάπητα, ενώ τοποθετήθηκαν και νέα όργανα παιδικής χαράς, με τα απαραίτητα συνοδευτικά πλακίδια ασφαλείας στο δάπεδο.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλοι/ες των βιβλιοθηκών του Δήμου Δελφών» διοργάνωσε κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2023-Ιανουαρίου 2024, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γεια σου ελάφι» (Hey Deer), το οποίο απευθυνόταν σε παιδιά Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων και είχε ως σκοπό τη γνωριμία τους με τη βιβλιοθήκη, τη λειτουργία και τις δυνατότητες που προσφέρει στους αναγνώστες της.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά παρακολούθησαν μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστή έναν αξιολάτρευτο τάρανδο, που πίνει κακάο και είναι πρόθυμος να τακτοποιεί και να φτυαρίζει κάθε μέρα τα χιόνια μπροστά από το σπίτι του. Η ταινία έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 100 Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, έχοντας μάλιστα αποσπάσει σειρά βραβείων. Την προβολή της ταινίας ακολούθησαν δέκα ενότητες με ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, δίνοντας έμφαση στην αντίληψη, την παρατηρητικότητα και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών.