Δήμος ΔελφώνΕπικαιρότηταΤοπικά

Δ.Τ. : Ενέργειες του Δήμου Δελφών προς το Υπ. Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία

Ο Δήμος Δελφών ενημερώνει ότι, με αφορμή το περιστατικό διάρρηξης και εμπρησμού με το οποίο συνοδεύτηκε, σε ακίνητο πλησίον του Αθλητικού κέντρου Άμφισσας, το οποίο συνέβη την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής ζήτησε άμεσα αναλυτική ενημέρωση για το συμβάν από τον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Τοπάλη, Διευθυντή Δ/νσης Αστυνομίας Φωκίδας, καθώς και για τη νομική οδό της υπόθεσης από εδώ και στο εξής. Επίσης, ενημερώθηκε για τις ενέργειες της Δ/νσης και το σχέδιο που υπάρχει για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην περιοχή, περιστατικά της οποίας αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.  

Υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής με έγγραφό του προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στις 10 Νοεμβρίου 2023, είχε θέσει επιτακτικά το ζήτημα της παραβατικότητας στην περιοχή, περιγράφοντας αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και τις βασικότερες αιτίες εμφάνισής της, με συνέπεια να έχει πληγεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Εστιάζοντας στην έλλειψη προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, έθετε επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης. 

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμαρχος Δελφών αιτήθηκε άμεσα, χθες Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να τεθούν εκ νέου τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή, με εστίαση στο σοβαρό θέμα έλλειψης προσωπικού της Δ/νσης Αστυνομίας Φωκίδας, όπως έχει άλλωστε τεθεί επανειλημμένως από τα Συνδικαλιστικά όργανα των Αστυνομικών της Φωκίδας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και το πλήθος αρμοδιοτήτων των υπηρετούντων στην εν λόγω Δ/νση (τουριστικός προορισμός, ύπαρξη δύο καταστημάτων κράτησης με καθημερινές μεταγωγές, τρεις καταυλισμοί Ρομά κλπ) καθιστούν αδύνατη την αστυνόμευση στο βαθμό που πρέπει, με τις συνέπειες να είναι σε όλους πλέον γνωστές. 

Επίσης, με νεότερη επιστολή προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτριο Μάλλιο, η οποία εστάλη σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, θέτει και προς αυτόν την ανάγκη ενίσχυσης της Δ/νσης Αστυνομίας Φωκίδας, επισυνάπτοντας εκ νέου την από 10/11/2023 επιστολή του.  

Aναλυτικά η επιστολή προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Άµφισσα 22/03/2024 

Αριθµός πρωτοκόλλου 6346/2024

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά ΠΡΟΣ: Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα Αντιστράτηγο Δημήτριο Μάλλιο Τηλέφωνο: 2265350027, 26 e-mail: kepik@astynomia.gr E-mail: mayor@delphi.gov.gr 

ΚΟΙΝ : Πίνακα Αποδεκτών  

Αξιότιμε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, 

Αντιστράτηγε Δημήτριε Μάλλιο,  

Με αφορμή το περιστατικό διάρρηξης και εμπρησμού με το οποίο συνοδεύτηκε, σε  ακίνητο πλησίον του Αθλητικού κέντρου Άμφισσας και εντός του Παραδοσιακού Ελαιώνα (έχει πληγεί δύο φορές από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια) και εντός ζώνης προστασίας  του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών, το οποίο έλαβε χώρα χθες Πέμπτη 21 Μαρτίου  2024, έλαβα άμεσα αναλυτική ενημέρωση επ’ αυτού από τον Ταξίαρχο Τοπάλη  Κωνσταντίνο, Διευθυντή Δ/νσης Αστυνομίας Φωκίδας, καθώς και για τη νομική οδό της  υπόθεσης από εδώ και στο εξής. Επίσης, ενημερώθηκα για τις ενέργειες της Δ/νσης και το  σχέδιο που υπάρχει για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην περιοχή, περιστατικά  της οποίας αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.  

Ακόμα, αιτήθηκα άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη  Χρυσοχοίδη, προκειμένου να τεθούν εκ νέου τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην  περιοχή, με εστίαση στο σοβαρό θέμα έλλειψης προσωπικού της Δ/νσης Αστυνομίας  Φωκίδας, όπως έχει άλλωστε τεθεί επανειλημμένως και από τα Συνδικαλιστικά όργανα  των Αστυνομικών της Φωκίδας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και το πλήθος  αρμοδιοτήτων των υπηρετούντων στην εν λόγω Δ/νση (τουριστικός προορισμός, ύπαρξη δύο  καταστημάτων κράτησης με καθημερινές μεταγωγές, τρεις καταυλισμοί Ρομά κλπ)  καθιστούν αδύνατη την αστυνόμευση στο βαθμό που πρέπει, με τις συνέπειες να είναι σε  όλους πλέον γνωστές. 

Προς γνώση σας, σας επισυνάπτω την από 10/11/2023 επιστολή μου προς τον τότε Αρχηγό  της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Μαυρόπουλο Λάζαρο, με την οποία παρέθετα  αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη της Άμφισσας και τις γύρω περιοχές,  ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας.  

Αξιότιμε αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ,  

σας επαναλαμβάνω και στην παρούσα επιστολή μου ότι, η ανασφάλεια αποτελεί δυστυχώς  στοιχείο της κοινωνίας της Άμφισσας, με συνέπεια να κρίνεται επιτακτική η ανάγκη  παρέμβασής σας, ενισχύοντας τη Δ/νση Αστυνομίας Φωκίδας με το απαραίτητο  αριθμητικά προσωπικό, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα, αλλά και να  αποφευχθούν ακραία φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος. 

Στη διάθεσή σας για κάθε ενέργεια, αναμένοντας την έμπρακτη ικανοποίηση του αιτήματός  μας.  

Επισυναπτόμενο:  

Το με αριθμ. πρωτ. 24676/10.11.2023 έγγραφό μας. 

 Ο Δήμαρχος Δελφών  

Παναγιώτης Αγ. Ταγκαλής