ΕπικαιρότηταΠεριφερειακάΤοπικά

ΕΜΥ: Χιόνι στην Ανατολική Στερεά την Κυριακή

Σε συναγερμό τίθεται η Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός για τον επικείμενο χιονιά που αναμένεται να επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας και την Αττική με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά.

Ήδη στις Περιφέρειες που θα επηρεαστούν από τα έντονα φαινόμενα έχουν σταλεί οι σχετικές εγκύκλιοι και προετοιμάζονται αναλόγως.

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνεδρίασε η νεοσύστατη Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την επιδείνωση του καιρού, η οποία σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ θα εκδηλωθεί σε δύο κύματα. Το 1ο κύμα θα εκδηλωθεί αύριο Κυριακή 28/01 και το 2ο- το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι και εντονότερο- από το μεσημέρι της Δευτέρας 29/01.

Αύριο τα έκτακτα μέτρα

Όπως έγινε γνωστό η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκ νέου αύριο το μεσημέρι στις 12:00  και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον  επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Στη Διυπουργική Επιτροπή αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις όσον αφορά τα έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και εφόσον τα φαινόμενα είναι έντονα με πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις χιονοπτώσεις αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά τμήματα της εθνικής οδού μεταξύ Αθήνας και Λάρισας οπότε θα ληφθούν προληπτικά μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Από την Αστυνομία αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις κατά περιοχές, για την υποχρέωση των οδηγών να έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν να τις τοποθετούν. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Μέτρα για εργαζόμενους και σχολεία

Επίσης αναμένεται να εξεταστεί και πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας με τα αρμόδια υπουργεία να ανακοινώνουν μια σειρά μέτρων και συστάσεων προς εργαζόμενους και εργοδότες.

Όσον αφορά την λειτουργία των σχολείων οι κατά τόπου Περιφέρειες θα κρίνουν σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά κυρίως για το πρωί τη Τρίτης, εκτός και αν η κακοκαιρία είναι γενικευμένη σε περισσότερες από μία περιφέρειες οπότε οι αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Θα ηχήσει και το 112

Όπως και να έχει όλα θα αξιολογηθούν το μεσημέρι της Κυριακής όταν θα έχει επικαιροποιηθεί το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ επιδείνωσης καιρού και οι μετεωρολόγοι θα ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα κινηθεί κακοκαιρία, πότε και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν με πυκνές χιονοπτώσεις και τι διάρκεια θα έχουν.

Αύριο θα αξιολογηθεί και σε περιοχές θα σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 με συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το τελευταίο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης, από αργά το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Αντιθέτως, ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.