ΕπικαιρότηταΚοινωνικοί ΦορείςΤοπικά

“ Η επίθεση κατά δύο τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη προκαλεί αισθήματα οργής, σοκ και ντροπής”

Παρέμβαση
από την Ελένη Κωστοπούλου

Η λεκτική και σωματική επίθεση κατά δύο τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη είναι ένα τρομερά ανησυχητικό γεγονός που προκαλεί αισθήματα οργής, σοκ και ντροπής. Είναι διπλά ανησυχητικό το ότι η επίθεση προήλθε από νεαρά και ανήλικα άτομα. Τι να σκέφτονταν άραγε οι γονείς και οι δάσκαλοι τους; Έχουν αναλογιστεί ότι έχουν μερίδιο ευθύνης στο τρόπο που σκέφτονται και φέρονται αυτά τα άτομα; Βλέπουν άραγε το μίσος και την απέχθεια που αισθάνονται τα παιδιά και οι μαθητές τους για τους συνανθρώπους τους; Αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια να τους μιλήσουν για το σεβασμό στη διαφορετικοτητα του άλλου; Τους εξήγησαν με λόγια και με το παράδειγμα τους τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και χριστιανός; Φοβάμαι πως δεν το έπραξαν, ή δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή στο ποσο σημαντικό είναι.

Υπάρχουν όμως και οι γονείς που έχουν διαφορετικά παιδιά που τους μαθαίνουν το σεβασμό και την ενσυναισθηση και που θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα και όχι χτυπημένα ή σκοτωμένα. Που αγωνιούν κάθε μέρα για τη ζωή και την ψυχική υγεία του παιδιού τους. Που τους μαθαίνουν ότι η βία δεν είναι λύση και οτι όλοι έχουμε μια θέση κατω απ’ τον ήλιο.

Ο κόσμος μας ειναι ένας κόσμος αντιθέσεων, διαφορετικοτητας, ποικιλίας, μοναδικότητας αλλά θα έπρεπε να είναι και ένας κόσμος συμπερίληψης, ανοχής, κατανόησης και αλληλεγγύης και όλοι πρέπει να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.