Περιφερειακά

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε στην 1η ετήσια συνάντηση του Προγράμματος για την προσαρμοστικότητα του Μεσογειακού Κλίματος

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε στην 1η ετήσια συνάντηση του προγράμματος για την προσαρμοστικότητα του Μεσογειακού Κλίματος  (MCAP), που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως και τις 28 Ιουνίου 2024 στη Βαρκελώνη.

Η δημιουργία του «MCAP» ανακοινώθηκε το 2023, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28) που διεξήχθη στο Ντουμπάι. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι ιδρυτικό μέλος. Συμμετέχουν Περιφέρειες από το Μεξικό, τη Χιλή, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Νότια Αφρική.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν -μεταξύ άλλων- κυβερνητικά στελέχη από την Πολιτεία της Καλιφόρνια και την περιοχή της Καταλονίας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που έλαβε τα εύσημα για τη σημαντική συνεισφορά της στις εργασίες της συνάντησης, εκπροσωπήθηκε από την Ειδική Σύμβουλο του Περιφερειάρχη για Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ρούλα Κεχρή και από τον Αν. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κωνσταντίνο Μελέτη.

Η ετήσια συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία όλων των μερών να προωθήσουν τη συλλογική ατζέντα δράσης «MCAP», που περιέχει συνοπτικά τα κάτωθι:

  1. Ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις και τις λύσεις.
  2. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ιδεών σχετικά με το τι είναι εφικτό και τι δεν λειτουργεί για την αντιμετώπιση των κοινών κλιματικών απειλών.
  3. Ανταλλαγή προσεγγίσεων σχετικά με τις πολιτικές, τις επενδύσεις και τις αναπτυξιακές στρατηγικές, που θα μας θωρακίσουν από τους κλιματικούς κινδύνους.
  4. Επιτάχυνση συγκεκριμένων δράσεων στις Μεσογειακές περιοχές για την προστασία των κοινοτήτων από επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η εφαρμογή κλιματικών λύσεων που βασίζονται στη Φύση, η ενίσχυση της αποκατάστασης της Φύσης και επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
  5. Συμμετοχή σε εθνικές και παγκόσμιες δράσεις για την προώθηση της προσαρμογής των περιοχών με μεσογειακό κλίμα.

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν μένει σε ρόλο παρατηρητή, αλλά πρωτοστατεί σε διεθνείς δράσεις για τις κλιματικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Ως ιδρυτικά μέλη, συμμετείχαμε στην 1η ετήσια συνάντηση του προγράμματος για την προσαρμοστικότητα του Μεσογειακού Κλίματος με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με περιοχές που έχουν παρόμοιο κλίμα και αντίστοιχες κλιματικές επιπτώσεις. Αυτή η συμμαχία θα γίνει ακόμη πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια και ευελπιστούμε να οδηγήσει σε ουσιαστικές λύσεις και περιβαλλοντικές δράσεις».