ΕλλάδαΕπικαιρότηταΟικονομία

Κατώτατος μισθός: Αύξηση μέχρι 6% από την 1η Απριλίου

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να τεθεί σε ισχύ την ίδια περίοδο με την αύξηση του 2023, δηλαδή από 1ης Απριλίου, ωφελώντας χιλιάδες εργαζόμενους.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου» όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο της συζήτησης της τροπολογίας για την έναρξη της διαδικασίας μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για την 4η διαδοχική αύξηση στην οποία προχωρά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.

Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.

Η τροπολογία

Η σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στη βουλή με χρονικό ορίζοντα για την εφαρμογή της να είναι η 1η Απριλίου 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, οι ημερομηνίες που προβλέπονται είναι οι εξής:

α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα λάβει χώρα έως τις 5 Φεβρουαρίου.

β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 26 Φεβρουαρίου.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα γίνει το αργότερο έως την 1η Μαρτίου.

ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου.

στ) Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 22 Μαρτίου.

Ξεπάγωσαν οι τριετίες

Παράλληλα, το ξεπάγωμα των τριετιών θα ωφελήσει φέτος περί τους 100.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετία μέσα στο έτος και άρα θα έχουν επιπλέον αύξηση μισθού 10%.

Πρόκειται για αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και θα συμπληρώσουν μέσα στο νέο χρόνο μία από τις τρεις τριετίες «υπηρεσιακής ωρίμανσης».

Ο κατώτατος νομοθετημένος μισθός και το ημερομίσθιο από 1ης/1/2023 διαμορφώνονται ως εξής:

αύξηση μισθου

Τα νέα δεδομένα θα φέρουν αυξήσεις στα ανωτέρω ποσά από 1ης Απριλίου 2024.