Οι γιορτές οι επέτειοι και το σήμερα.
Ένας Μάρτιος 31 ημερών γεμάτος με ημέρες επετειακές, ετήσιες γιορτές, μνημονικές, που εντοπίζονται στο φάσμα της κοινωνικότητας, της θρησκείας και των εθίμων, ήδη μας σηματοδότησε και από αστρονομικής σκοπιάς την Εαρινή ισημερία και την αρχή της άνοιξης.
Προχωρώντας λοιπόν από την τιμητική- εσχάτως διαδεδομένη- ημέρα της γυναίκας στις 08 Μαρτίου, στο πρώτο Ψυχοσάββατο του 2024 στις 09 του μήνα, όπου πλείστοι εξ’ υμών αφιέρωσαν στους απόντες οικείους τους μια προσευχή για την ανάπαυσή τους , ίσως κι ένα βουβό λυγμό συναισθηματικής φόρτισης, φθάνουμε στην πολύχρωμη, θορυβώδη Κυριακή της Αποκριάς 17 του τρέχοντος.
Στο μεγάλο και πολυαναμενόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπως καθιερώθηκε από τους εργαζόμενους να λέγεται, προγραμματίζοντας τυχόν μικρές ταξιδιωτικές αποδράσεις.
Εκείνο το τριήμερο η Ελλάδα συναντήθηκε με χρώματα, μουσικές, τραγούδια, φωνές και ξέφρενους ρυθμούς.
Το ίδιο και ο νομός, στον οποίο κυκλοφορεί και η παρούσα εφημερίδα.
Η πρωτεύουσα της Φωκίδας απαντήθηκε και αναβίωσε και φέτος τον πιο διαδεδομένο και επιδραστικό αστικό θρύλο της. Το Στοιχειό της Χάρμαινας, με πρωταγωνιστές τον Κωσταντή και τη Λενιώ και χώρο το Κάστρο των Σαλώνων και τα ταμπάκικα. Το Στοιχειό, που στάθηκε ικανό φέτος να προσελκύσει πλήθος ετερόκλητων ανθρώπων που ζήτησαν και έπραξαν να το γνωρίσουν, κάνοντας ντόπιους να καμαρώνουν για την πόλη τους. Η Άμφισσα ξεχώρισε, φωτίστηκε, πήρε βαθύ κόκκινο χρώμα και βρυχήθηκε εκείνες τις ημέρες κι άπαντες έμειναν εντυπωσιασμένοι.
Στη συνέχεια η Δωρίδα, το Λιδωρίκι με τα ξεχωριστά εμπνευσμένα και ατόφια πρόσωπα των ανθρώπων της συγκρότησε γνήσιο ελληνικό και από καρδιάς εορταστικό πρόγραμμα και ατμόσφαιρα. Φωτιές που ξόρκισαν το κακό, βήματα που έγιναν χορός και ελληνοπρεπής εορτασμός της καύσης του Καρνάβαλου διέκριναν τις μέρες.
Στο Γαλαξίδι δε, πράσινα, γαλάζια κίτρινα κόκκινα πορτοκαλί και χίλια δυο χρώματα , έβαψαν χαμογελαστά πρόσωπα υπό τους ήχους δυνατής μουσικής στα Αλευρομουτζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας.
Κι όλος ο νομός, ορεινά χωριά 10-15 κατοίκων, παραλίες με θέα και δροσερό άρωμα Κορινθιακού έδωσαν ζωή και τίμησαν τις ημέρες με ευφάνταστο και εντυπωσιακό τρόπο .
Συνεχίζοντας λοιπόν την πορεία του Μαρτίου,μετά την εκτόνωση του πλήθουν, ανατέλλουν 3 σημαντικές ανατολές. Η ανατολή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η ανατολή της Άνοιξης και η Ανατολή της καλής είδησης της ευ- αγγελίας ((ευ-) εὖ + αρχαία ελληνική ἀγγέλλω + -ισμός) της κυοφορίας της Θεοτόκου στον Ιησού Χριστό , όπου στη χώρα μας σηματοδοτείται και η εκκίνηση του Αγώνα, της Ελληνικής Επανάστασης.
Η κοινωνία πάλι θυμάται, πάλι γιορτάζει, πάλι εύχεται, πάλι γεννιέται, ανα-γεννιέται. Κι εκεί είναι η σημασία του άρθρου.
Να θυμίσει ότι η αντιμετώπιση των γεγονότων είναι πολύ πιο χρήσιμη να μην βιώνεται σαν απλή αργία, παύση, διακοπή. Αλλά σαν αφορμή να κατανοήσουμε τι συμβαίνει . Γιατί συμβαίνει . Η αιτία και ο σκοπός που συμβαίνει.
Επομένως Τι είναι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τι είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τι είναι η 25η Μαρτίου. Τι μας νοιάζουν; Τι μας αφορούν; Ποιος είναι σε θέση να αποκριθεί;
Όλοι. Όσοι το σκεφτούν και αποφασίσουν. Αποφασίσουν μέσω της γνώσης να δώσουν την επιλογή σε αυτούς που μαθαίνουν, στα παιδιά, τους νέους. Να γνωρίσουν και να απορρίψουν ή να ενδιαφερθούν για τα παραπάνω. Να αποφασίσουν που θέλουν να κατατάξουν τον εαυτό τους και το πως θα διαμορφώσουν την αυριανή κοινωνία.
Η βρώση και η πόση, το φαγητό και το ποτό ας μην είναι μόνο αναλώσιμα, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στα προαύλια των Ναών ας μην είναι αφορμή για μια κοινωνική παρουσία. Η κυρά Σαρακοστή ας μην είναι μια εικόνα μιας κυρίας με ποδιά και 7 πόδια που δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν. Και η ταινία ‘’ Ο Παπαφλέσσας’’ ας γίνει αφορμή για συζήτηση σε μια παρέα, αντί για cult αντιμετώπιση.
Τα Βαρδούσια, η Γκιώνα,τα Σάλωνα κι οι Δελφοί, το Γαλαξίδι και το Μαυρολιθάρι, το Ευπάλιο κι ο Αθανάσιος Διάκος, το Λιδωρίκι, η Βουνιχώρα και η Γραβιά, έχουν ήχους, εικόνες και μυρίζουν ιστορία, λαογραφία, παράδοση, ελληνισμό και άνθρωπο. Μια βόλτα εκεί, το περπάτημα σε αυτά τα χώματα με την φαντασία να καλπάσει κι ένα βιβλίο σχετικό μπορούν να αποβούν πολύ ποιοτική επένδυση για το νου, αντί για ένα «γκουγκλάρισμα».
Σκεφτείτε το.
Ιφιγένεια Λακαφώση