ΒοιωτίαΠεριφερειακά

Περιφερειακό Συμβουλίο Στερεάς Ελλάδας :Ψήφισμα υπέρ της διατήρησης των Πρωτοδικείων Λιβαδειάς και Θήβας

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε  την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία), ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.

Προ ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας τοποθετήθηκε υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων Δικαστικών δομών στην Στερεά Ελλάδα και ενέκρινε το συνημμένο ψήφισμα της παράταξης «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» με ευρεία πλειοψηφία.

Ακολούθως, συζητήθηκαν ερωτήσεις Περιφερειακών Συμβούλων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επί ζητημάτων που εντοπίζονται σε δομές Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν και συνδικαλιστές του κλάδου, οι οποίοι τοποθετήθηκαν.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Γεωργίου ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι:

  • Έχουν ήδη υλοποιηθεί δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δομών Υγείας της Στερεάς Ελλάδας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ) με εξοπλισμό και προσωπικό, πλέον της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας.
  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συνεχίσει να λειτουργεί όχι μόνο διεκδικητικά, αλλά πρωτίστως παρεμβατικά και ενισχυτικά για την υποστήριξη των δομών, όπως και των εργαζομένων σε αυτές.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εξέλεξε εκπροσώπους στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ενώ προχώρησε και στη συγκρότηση όλων των προβλεπόμενων Επιτροπών, όπως είναι η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και η Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Ορίστηκαν επίσης εκπρόσωποι στην αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την

επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», στη Γενική Συνέλευση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας» και στα συλλογικά όργανα των εταιρειών «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε», «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α», «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» κλπ.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Τονίσαμε εμφατικά σήμερα την ανάγκη διατήρησης των Εφετείων της Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και των Πρωτοδικείων Λιβαδειάς και Θήβας για την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, αλλά και για την ισόρροπη ανάπτυξη των δύο αστικών πόλων της Βοιωτίας. Προχωρήσαμε επίσης στην συγκρότηση επιτροπών και άλλων οργάνων, ώστε να ολοκληρώσουμε το διοικητικό μας σχήμα και -για να το πούμε απλά- να πιάσουν όλοι δουλειά!

»Συζητήσαμε επίσης για τα ζητήματα των δομών Υγείας στην Στερεά Ελλάδα και επισημάναμε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί, αλλά και παρεμβαίνει. Παρεμβαίνει συμπληρωματικά, αλλά καταλυτικά για την ενίσχυση των δομών Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Έχουμε υλοποιήσει δράσεις και έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, και θα συνεχίσουμε για να έχουν όλοι οι Στερεοελλαδίτες τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες Υγείας».

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Λουκία Θεοδώρου τόνισε: «Ολοκληρώσαμε μια πολύωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας συμβουλίου, κατά την οποία δώσαμε άπλετο χρόνο στους συναδέλφους, προκειμένου να τοποθετηθούν αναλυτικά και σε όποιο θέμα επιθυμούσαν. Αντιλαμβάνονται όλοι, όμως, ότι στις επόμενες συνεδριάσεις μας θα πρέπει να τηρηθεί ο Κανονισμός, ώστε να είμαστε περισσότερο ουσιαστικοί και παραγωγικοί.

»Ιδιαίτερα θετικό δείγμα για τη λειτουργία του Περιφερειακού συμβουλίου, ήταν η υπερψήφιση και από συναδέλφους άλλων παρατάξεων του ψηφίσματος για τη διατήρηση των Πρωτοδικείων Λιβαδειάς και Θήβας. Ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της Βοιωτίας και θεωρώ ότι θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του δικηγορικού κόσμου, αλλά και των συμπολιτών μας».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στην πόλη της Λαμίας προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο:

  • Αναγνωρίζεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων με στόχο την ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, όπως και η σημασία του σχεδιασμού, που θα πρέπει βεβαίως να λάβει υπόψιν τα τοπικά στοιχεία κάθε περιοχής. 
  • Επισημαίνεται ως θετική η ήδη εκπεφρασμένη βούληση των αρμόδιων φορέων για τη διατήρηση των δυο Εφετειακών εδρών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που είναι απολύτως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη. 

Ως προς τα Πρωτοδικεία Λιβαδειάς και Θήβας:

  • Είναι γνωστή η ιδιαιτερότητα της Π.Ε. Βοιωτίας με τη συνύπαρξη δυο ισομεγεθών αστικών πόλων, της Λιβαδειάς και της Θήβας με αντίστοιχες δυνατότητες και ανάγκες.
  • Προς τούτο κρίνεται απολύτως αναγκαίο να διατηρηθούν, κατ’ εξαίρεση στην Π.Ε. Βοιωτίας, οι δυο διακριτές έδρες.  Επιλογή, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην εύρυθμη και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, καθώς επίσης και στην οικονομική και κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 

Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφουν οι:

  • Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, επικεφαλής της παράταξης: «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας».
  • Κώστας Μαρκόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Στερεά Περιφέρεια».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΛΟΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ – ΜΑΓΟΥΛΑ