ΕπικαιρότηταΚοινωνικοί ΦορείςΤοπικά

Πρόταση ίδρυσης Δημοτικού Σχολείου στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου από την προϊσταμένη Α / θμιας κ Παπαϊωάννου

Πρόταση για την ίδρυση εκπαιδευτικής  δομής στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου υπέβαλε προς το υπουργείο Παιδείας  η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας κα Αμαλία Παπαϊωάννου. Η αρχική σκέψη ανήκει στο Διευθυντή Δομών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Σ.Κ. Μαλανδρίνου κ. Παππά, κατόπιν έγκρισής της από το Συμβούλιο της Φυλακής

Όπως αναφέρει η κα Παπαϊωάννου στο πλαίσιο μαζί με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Δασκάλων κ. Μαρία Σουβλίδη επισκέφτηκαν το Κατάστημα προκειμένου να ελέγξουν τους προτεινόμενους χώρους και τις συνθήκες του νέου σχολείου.

Αμέσως μετά η κα Παπαιωάννου δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παππά, τον Αρχιφύλακα κ. Ταράτσα, την κ. Φάκου και όλο το προσωπικό για την υποδοχή και τη συνεργασία τους. Ιδιαίτερη εντύπωση και συναισθηματική φόρτιση μας προκάλεσαν οι εργασίες των κρατουμένων στις αίθουσες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που ήδη λειτουργεί, όπως και οι εικόνες, αγιογραφημένες από κρατουμένους που κοσμούν τον Ιερό Ναό εντός του καταστήματος. Με την ίδρυση δημοτικού σχολείου και την παρεχόμενη βασική εκπαίδευση στους κρατουμένους, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη, ταχύτερη και ευχερέστερη επανένταξή τους στην κοινωνία. Όπως αναφέραμε και στην εισήγησή μας για την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου του Κ.Κ. Άμφισσας, θεωρούμε βασικό κοινωνικό και υπηρεσιακό μας καθήκον να στηρίξουμε τη λειτουργία και οργάνωση εκπαιδευτικών δομών εντός των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς η εκπαίδευση αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού αναλφαβητισμού των κρατουμένων με την παροχή βασικών γνώσεων, αλλά και για την καλλιέργεια δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επιτυχή κοινωνική επανένταξή τους. Η εκπαίδευση εντός του περιβάλλοντος εγκλεισμού, ανοίγει για τους εκπαιδευόμενους παράθυρα προς τον «έξω κόσμο», συμβάλλει στη δημιουργική απασχόλησή τους, την προσωπική τους καλλιέργεια και στη διαμόρφωση στάσεων και αξιών που θα τους επιτρέψουν να απεμπλακούν από την παραβατικότητα και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην κοινωνία ως συνειδητοποιημένοι πολίτες. Ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να εγγραφούν για να φοιτήσουν στο δημοτικό σχολείο του Σ.Κ. Μαλανδρίνου 25-30 κρατούμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί.»