ΕπικαιρότηταΠεριφερειακάΣτερεά

Π. Σ.Ε.:Βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ΑΠΕ

Mε τις ψήφους της πλειοψηφίας το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στην Τακτική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024,αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ στην Στερεά Ελλάδα χωρίς όμως να ακουμπήσει την ουσία της πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ περί “πράσινης πολιτικής” καθως δηλώνει κατηγορηματικά ότι αποδέχεται τον πυρήνα του σκεπτικού της

Πιο συγκεκρικέμα, οι σύμβουλοι της παράταξης του κ Σπανού λαμβάνοντας υπόψιν:

  1. Το αρνητικό και ιδιαίτερα επιβαρυντικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί και αποτυπωθεί με τον πλέον έγκυρο τρόπο από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η «ΕΛΕΤΑΕΝ», η Στερεά Ελλάδα έχει επωμιστεί μονάδες συνολικής ισχύος 2.314 MW, που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής εγχώριας αιολικής ισχύος, όταν η δεύτερη κατά σειρά επιβάρυνσης Περιφέρεια, έχει μόλις 671 ΜW και ποσοστό 13%.
  2. Το εξίσου προβληματικό καθεστώς που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ήδη εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία έχουν ολοκληρωθεί αναδασμοί και έχουν κατασκευαστεί αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα!
  3. Την ύπαρξη αδειοδοτημένων μη εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ αλλά και νέων αιτήσεων αδειοδότησης της εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  4. Ψηφίσματα και αποφάσεις Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των οποίων εκφράζεται ρητά και κατηγορηματικά η αντίθεση των τοπικών αρχών και κοινωνιών στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, σε βάρος του περιβάλλοντος και άλλων αναπτυξιακών προοπτικών.
  5. Τις διαχρονικά εκπεφρασμένες θέσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο:
Α) Διατυπώνει και επικαιροποιεί τη σταθερή και αταλάντευτη θέση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που συνοψίζεται στα εξής:

  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τηρεί επί της αρχής θετική στάση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εν γένει για τις πολιτικές βελτίωσης του εθνικού και ευρωπαϊκού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  • Δεσμεύεται να πορευτεί, με βάση τις κατευθυντήριες αρχές του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου.
    Β) Επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση τα ακόλουθα:
    Την απόλυτη αντίθεσή της στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura, ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.
    Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και την εγκατάστασή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας, η χρήση των οποίων πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες των παραγωγών.
    Ομοίως, για τα πλωτά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
    Την αδήριτη ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα ως προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση ΑΠΕ η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, αντί της διαδικασίας απλής γνωμοδότησης, που ισχύει ως σήμερα.
    Την αναγκαιότητα θέσπισης υψηλοτέρων ανταποδοτικών οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες και της κρατικής εγγύησης για άμεση απόδοσή τους σε αυτές.

Κατόπιν αυτών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αιτείται:

  • Τη μη αδειοδότηση εγκατάστασης νέων αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων σε κάθε περιοχή, όπου συντρέχουν οι ανωτέρω περιγραφείσες συνθήκες.
  • Την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ, αδειοδοτημένων, ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο.
  • Την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ, με βάση τα ανωτέρω εκτεθέντα.
  • Την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, συμφώνως προς τα ανωτέρω εκτεθέντα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αποφασίζει την κοινοποίηση του ψηφίσματος στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.