ΕπικαιρότηταΚοινωνικοί ΦορείςΤοπικά

Ριγμένες οι γυναίκες σε Περιφέρεια, δήμο Δελφών και Δωρίδας

Ρεπορταζ Φώτης Μπελέρης

Με όνειρα και ελπίδες για μια καλή και δημιουργική θητεία σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή στη Δωρίδα και ταυτόχρονα ξεκινά τη δευτερη θητεία της η παράταξη Ταγκαλή στο δήμο Δελφών αλλά και του Σπανού στην Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, που αφορά τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα διαρκέσει για πέντε έτη, θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028,
Σε ό,τι αφορά τη νέα κατάσταση, να επισημάνουμε ότι ο εκλογικός νόμος διαμόρφωσε τη σύνθεση των δυο δημοτικών συμβουλίων με τρεις μόνο παρατάξεις σε κάθε Δήμο, οι οποίες για μια πενταετία πρέπει να προσπαθήσουν για την σωστή και παραγωγική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και του Δήμου συνολικά.
Ταυτόχρονα , ο εκλογικός νόμος έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στους νικητές της περιφέρειας και των δήμων ενισχύοντας το δημαρχοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης

Συντριπτική ανανέωση στη Δωρίδα, κράτησαν οι “βαρώνοι” στους Δελφούς

Σημαντικό, σημειολογικά, στοιχείο είναι ότι και τα δυο δημοτικά συμβούλια ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και στη σύνθεσή τους θα δούμε νέα πρόσωπα που θα κληθούν να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.
Πιο συγκεκριμένα, στο δήμο Δωρίδας σε συνολο 25 δημοτικών συμβούλων (στην προηγούμενη θητεία ήταν 27) οι ‘παλιοί” που παρέμειναν ήταν μόλις 8 (Παλασκώνης, Φλέγγας, Καγιάς, Καπετζώνης, Μαυρομάτης, Γλυμίτσας, Γκίκας και Καραχάλιος) την ίδια στιγμή που εκτός έμειναν κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής όπως οι κκ Φλώρος, Ευσταθίου, Μπαρμπούτης, Σπυροπούλου,Ζέτος κλπ.

Σε αντίθεση , στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δελφών οι “βαρώνοι” άντεξαν σε μεγάλο βαθμό αν και ο συνολικός αριθμός των μελών μειώθηκε από τους συνολικά 33 σε 29 .
Πιο συγκεκριμένα, από τους 29 νεοκλεγέντες οι 16 υπηρέτησαν και στην απερχόμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου (Σεγδίτσα -Πονήρη Χρυσούλα, Λουπάκος Νίκος, Σ. Σωτηρόπουλος, Λ Αναγνωστόπουλος, Α. Κυριακίδης, Α. Αγγελόπουλος, Γ Τσατσαρώνης, Ν. Μίχος, Σ. Αναγνωστάκου, Α. Ζαχαρόπουλος, Αθ Τσονάκς,Κ Κώνστα,Ε. Μαντζώρος, Ι. Μανανάς, Χ. Αγαπητός, Α. Αδαμάκος) ενώ θα έχουμε και 13 νέους δημοτικούς συμβούλους

Αγκυλωμένη στο παρελθόν η κοινωνία της Δωρίδας,
περισσότερο προοδευτικοί οι πολίτες του δήμου Δελφών

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που σίγουρα θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι το γεγονός ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο Δωρίδας θα υπάρχει μόνο μια γυναίκα (η κ Γεωργία Παπαδοπούλου) , αν και η ίδια σχεδόν εικόνα παρατηρείται και στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο που υπάρχουν μόλις 3. (Παπαγεωργίου, Σπυροπούλου, Καζανά) ή 11,11%
Το γεγονός αποδυκνείει ότι αυτό το πολιτικό φαινόμενο αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας στη Δωρίδα που δείχνει στην πράξη να μην μπορεί να ξεπεράσει αγκυλωτικές πρακτικές περασμένων δεκαετιών ή και αιώνων , αρνείται να ξεπεράσει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών , κάτι που σήμερα παρατηρείται σε σχετικά καθυστερημένες κοινωνίες.

Απεναντίας , στο δήμο Δελφών , αν και οι γυναίκες αποτελούν μειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο ,εντούτοις θα έχουν μια αξιοπρόσεχτη παρουσία καθώς κατάφεραν να εκλεγούν επτά συνολικά από τις παρατάξεις των κ. Παναγιώτη Ταγκαλή και Λουκά Αναγνωστόπουλου η σε ποσοστό το 24,13%.
Αναλυτικά οι νέες δημοτικές σύμβουλοι είναι οι εξής:
Σωσώ Σεγδίτσα-Πονήρη , Λιάνα Πιλάλα-Τσακίρη , Ιωάννα Καλλία ,Αθηνά Χριστοδούλου (παράταξη Ταγκαλή) και Σοφία Αναγνωστάκου , Κρυσταλλία Κώνστα, Χριστίνα Κορομπίλη (παράταξη Αναγνωστόπουλου)

Τραγικά χαμηλό το ποσοστό γυναικών στο νέο περιφερειακό συμβούλιο

Ταυτόχρονα ξεκινά τη νέα της θητεία η περιφερειακή αρχή του Φάνη Σπανού που στις εκλογές του Οκτωβρίου κατάφερε να θριαμβευσει από την πρώτη Κυριακή παίρνοντας ποσοστό 48,35%, 145.891 ψήφους από τα 301.713 έγκυρα ψηφοδέλτια ενώ εξέλεξε 27 από τους 45 περιφερειακούς σύμβουλοους της Περιφέρειας, έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία . Οι υπόλοιποι συνδυασμοί με τους αντίστοιχους επικεφαλής έλαβαν: Απόστολος Γκλέτσος 24,88% (9 έδρες), Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος 10,98% (4 έδρες), Κωνσταντίνος Μπασδέκης 8,94% (3 έδρες) και Λουκάς Αποστολίδης 6,84% (2 έδρες)

Όπως γενικότερα στους δήμους της Στερεάς Ελλάδας έτσι και στην Περιφέρεια το ποσοστό των γυναικών στο περιφερειακό συμβούλιο είναι τραγικά μικρό. Συγκεκριμένα εξελέγησαν μόλις 6 γυναικές στους συνολικά 45 περιφερειακού συμβούλους , κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 13,3% επί του συνόλου.
Το αξιοσημείωτο αλλά και κατακριτέο είναι ότι δεν υπάρχουν γυναίκες στην παράταξη Σπανιού , στην Π.Ε. Φθιώτιδας (έξι στους έξι ανδρες) αλλά και Π.Ε. Εύβοιας (11 στους 11 άνδρες)
Στην παράταξη Γκλέτσου δεν έχουμε γυναίκες στην ΠΕ Βοιωτίας, ενώ οι παρατάξεις της Λαικής Συσπείρωσης και του ΠΑΣΟΚ (Λουκάς Αποστολίδης) ενώ στην παράταξη Μαρκόπουλου έχουμε ποσοστιαία το μεγαλύτερο ποσοστό καθώς στους 4 περιφερειακούς σύμβουλους που εξέλειξε οι 2 ή 50% είναι γυναίκες