Δήμος ΔελφώνΤοπικά

Σε εορταστικό κλίμα η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Δήμου Δελφών

Παρουσία πλήθους κόσμου, επισήμων, αρχών του τόπου και πολιτών, πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Δήμου Δελφών.

Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστου, έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρυσούλα Πονήρη-Σεγδίτσα, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δελφών, Δημοτικοί ΣύμβουλοιΠρόεδροι και μέλη Δημοτικών Κοινοτήτων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Φωκίδας κ. Κωνσταντίνος Τοπάλης, ο Διοικητικής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Φωκίδας Πύραρχος Παναγιώτης Μπαλτάς, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας κ. Νικόλαος Τριανταφύλλου, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Σπυρίδων Μερινόπουλος, Πρόεδροι και μέλη συλλόγων και σωματείων του Δήμου Δελφών, κ.α.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε για την προσφορά και το επιστημονικό του έργο ο Δρ.Δημήτριος-Παρασκευάς Μώρης, με καταγωγή από την Άμφισσα, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμο Δελφών, τονίζοντας πως η εν λόγω βράβευση, μεταξύ όλων των υπολοίπων που έχει λάβει, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προέρχεται από τον τόπου καταγωγής του.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το δικό τους μουσικό τόνο στη βραδιά έδωσαν η Μικτή Δημοτική Χορωδία Άμφισσας και η Δημοτική Φιλαρμονική Άμφισσας.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή:    

«Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσά σας και που με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του δήμου μας συναντιόμαστε όλοι μαζί, υγιείς και χαμογελαστοί, όπως επιτάσσει κάθε νέα αρχή, με την υπέροχη συντροφιά της χορωδίας του Δήμου μας και το μαέστρο μας, τον κ. Παναγιώτη Βασιλείου.

Η αυγή της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου θέτει σε όλους μας μια σειρά προκλήσεις. Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για τους Δήμους, καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε μεγάλα ζητήματα, η έκβαση των οποίων θα καθορίσει το μέλλον των πόλεων και την ποιότητα ζωής των πολιτών. (διαχείριση υδάτων, απορριμμάτων, ενεργειακή κρίση, κλιματική κρίση κλπ).

Τα δεδομένα που έχουμε, βάσει των οποίων και θα πορευτούμε, δεν είναι όλα ρόδινα, δεν είναι όμως και όλα δυσοίωνα.

Αφενός, για μια σειρά από αδιαμφισβήτητα γεγονότα η θητεία που ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2024 βρίσκει τους Δήμους πιο δυνατούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Δεν έχουμε προβλήματα κυβερνησιμότητας που αντιμετώπισαν οι αιρετές διοικήσεις της προηγούμενης περιόδου. Αποδείξαμε την αποτελεσματικότητά μας, με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία, κρατώντας τους Δήμους μας ανοικτούς και τις τοπικές μας κοινωνίες όρθιες. Έγιναν θετικά βήματα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας και μέρα με τη μέρα, γίνονται ακόμη περισσότερα.

Γεγονός είναι επίσης ότι πλέον έχουμε πρόσβαση σε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα στις πόλεις και στα χωριά μας, -όπως το Α. Τρίτσης, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, κ.α. τα οποία χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

Αφετέρου όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη συνεχή συρρίκνωση της χρηματοδότησης των Δήμων, η οποία σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην αυτοδιοίκηση, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας. Εδώ θα πρέπει οι δήμοι να απαντήσουν συλλογικά, διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται προκειμένου να είναι επί της ουσίας αυτόνομοι φορείς διοίκησης, και όχι μόνιμοι επαίτες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Βαθιά πεποίθησή μου είναι πως θα τα καταφέρουμε! Και θα τα καταφέρουμε στηριζόμενοι στις ισχυρές βάσεις όλων όσων πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, στηριζόμενοι στην ενότητα και την υπευθυνότητα των αιρετών και του προσωπικού του Δήμου μας.

Με ενότητα.

Με σχέδιο και πρόγραμμα.

Με ατζέντα αυτοδιοικητική κι όχι κομματική.

Γνωρίζουμε ασφαλώς πως τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά. Τα αναδείξαμε, δεν κρυφτήκαμε για κανένα από αυτά και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους, με προγραμματική συνέπεια, με συναίσθηση της ευθύνης και ειλικρίνεια, με πίστη στην αξία των συνεργασιών με το Κράτος, την Περιφέρεια αλλά και με το σύνολο των φορέων του τόπου μας.

Σημαντικά εφόδια στον αγώνα της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου αποτελούν:

  • Η εξυγίανση των οικονομικών μας
  • Η Εμπειρία
  • Η Οργάνωση που έχουμε επιτύχει
  • Η Δυναμική παρουσία της νέας και Ανανεωμένης διοίκησης κατά το 50 %, περίπου

Ψηλά στην ατζέντα της επόμενης περιόδου είναι:

  • Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί
  • Ο σχεδιασμός νέων που έχουν συμπεριληφθεί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις
  • Η ενίσχυση των δημοτικών υποδομών και μέσων πολιτικής προστασίας, για να θωρακίσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.
  • Η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Η βελτίωση της καθημερινότητας του Πολίτη
  • Η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και η επένδυση στην εξωστρέφεια μέσω στοχευμένων ενεργειών

Έχοντας γνώση των προβλημάτων, ταυτόχρονα έχουμε και επίγνωση ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε εύκολες λύσεις. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας εστιάζουμε στην ουσία και όχι στη δημιουργία εντυπώσεων. 

Φίλες και φίλοι…

Σήμερα είναι ημέρα χαράς, ημέρα ευχών, ημέρα αισιοδοξίας, για τη νέα χρονιά που υποδεχτήκαμε και που ευλόγησε ο Ποιμενάρχης μας, μιας χρονιάς που την υποδεχόμαστε με όνειρα και σχέδια, και που δέσμευσή μας, στο μέτρο των ευθυνών που μας αναλογεί, είναι ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να γίνουν πραγματικότητα. 

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε σας και στις οικογένειές σας»!