Ελλάδα-ΚόσμοςΕπικαιρότητα

Τέμπη: Ενδείξεις για «χαμένο» βαγόνι στο εμπορικό τρένο – Έκθεση πραγματογνώμονα

Έναν χρόνο μετά το «έγκλημα στα Τέμπη» με τους 57 νεκρούς, τα όσα αποκαλύπτονται δίνουν νέες διαστάσεις στο μέγεθος της τραγωδίας και απαιτούν απαντήσεις.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένα νέο στοιχείο, το οποίο αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για στοιχείο – βόμβα. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο υπάρχουν ενδείξεις για «χαμένο» βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

«Το βαγόνι δεν είχε εντοπιστεί, καθώς διαλύθηκε από την έκρηξη τη στιγμή της σύγκρουσης»

Ειδικότερα σύμφωνα με ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του STAR σε συμπληρωματική τεχνική έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, την οποία κατέθεσαν στον εφέτη ανακριτή Λάρισας που χειρίζεται την υπόθεση, δύο από τους συγγενείς των θυμάτων, οι κύριοι Κωνσταντινίδης και Ηλιόπουλος, αναφέρεται ότι η εμπορική αμαξοστοιχία είχε 14 και όχι 13 βαγόνια, όπως δηλώθηκε επίσημα. Δηλαδή υπήρχε ένα παραπάνω βαγόνι.

Το βαγόνι αυτό, βρισκόταν αμέσως μετά τις τρεις ανοιχτές πλατφόρμες που μετέφεραν λαμαρίνες και ήταν κοντέινερ, δηλαδή ήταν κλειστού τύπου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, «το βαγόνι δεν είχε εντοπιστεί, καθώς διαλύθηκε από την έκρηξη τη στιγμή της σύγκρουσης».

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προσθέσει νέα ερωτήματα στην τραγική αυτή υπόθεση, όπως αν όντως υπάρχει και άλλο βαγόνι που αγνοείται «γιατί δεν δηλώθηκε;» και «ποιο ήταν το φορτίο αυτού του βαγονιού;».

Και το ξυλόλιο

Τα νέα στοιχεία, δηλαδή το «χαμένο» βαγόνι, αλλά και ξυλόλιο, απασχολούν τις έρευνες. Όσον αφορά στη χημική ουσία, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους βρέθηκε σε καθαρότητα 95%, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε ατόφια σε συγκεκριμένο χώρο.

Να σημειωθεί ότι οι έρευνες έχουν εστιάσει στο ξυλόλιο, καθώς δεν αποκλείεται να προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά τη στιγμή της σύγκρουσης στα Τέμπη.

Οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν υπόμνημα στον Εφέτη Ανακριτή και ζητούν να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Επίσης, τόνισαν ότι «η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να έχει Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας τουλάχιστον από το 2019 αλλά δεν υπήρχαν».

Όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη φωτιά και την έκρηξη και που πιθανόν να ευθύνονται για την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των θυμάτων.