ΕπικαιρότηταΠολιτικά

Τι θα ισχύσει με τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια – Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανοίξει τη συζήτηση για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που θα δώσει την Τετάρτη στην ΕΡΤ αναμένεται να δηλώσει τι πρόκειται να κάνει με το θέμα της ισότητας στο γάμο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει ένα σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ομόφυλο ζευγάρι, που σήμερα ήδη έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, θα μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού.

Τι δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που δεν θα βρίσκεται ως διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Όμως, θα μπορεί να υιοθετήσει. Αυτό άλλωστε, το δικαίωμα της υιοθεσίας, αναγνωρίζεται στη χώρα μας από το 1946 σε μόνους άντρες και προστατεύεται και από το Σύνταγμα, αλλά βέβαια στην Ελλάδα τόσο οι όροι αυτοί καθ’ αυτοί της υιοθεσίας είναι πολύ αυστηροί, αλλά και τα προς υιοθεσία παιδιά λίγα.

Έτσι λοιπόν θα ξεκαθαρίσει το θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά που λέει ο Κασσελάκης», εννοώντας φυσικά και την ατάκα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει «ένα αγοράκι με τον Τάιλερ». Ο νόμος κατά τον σχεδιασμό θα εξηγηθεί αρκετά στον κόσμο, ώστε «όλοι να καταλάβουν ότι δεν επιτρέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε δύο άνδρες», κάτι που δεν ισχύει άλλωστε στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Τι θα γίνει αν το νομοσχέδιο αποκλείει τη γονεϊκότητα με παρένθετη κύηση

Με βάση τα παραπάνω, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος αναφέρει πως αν το νομοσχέδιο για τον γάμο αποκλείει την γονεϊκότητα με παρένθετη κύηση, τότε το σχέδιο νόμου θα παραβιάζει ευθέως τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ως προς τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη έχουν γεννηθεί με παρένθετη κύηση και ομόφυλους γονείς στο εξωτερικό.

Στην ανάρτηση του, ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει ότι «Για αυτήν ακριβώς την παράλειψη καταδικάστηκε η Ελβετία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της οικογενειακής ζωής του ΠΑΙΔΙΟΥ (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ), επειδή το παιδί είχε γεννηθεί από παρένθετη κυοφορούσα στην Καλιφόρνια, ειχε αναγνωριστεί ως τέκνο δύο Ελβετών ανδρών και η Ελβετία δεν ενέγραφε στο ληξιαρχείο το τέκνο ως τέκνο και των 2 γονέων του.»

Προσθέτει δε ότι «Υπάρχει ακριβώς ad hoc δεδικασμένο από το Ε.Δ.Δ.Α. στην απόφαση D.B. κ.α. κατά Ελβετίας (προσφ. αρ.58817/15 και 58252/15), με ημερομηνία 2.11.2022. Πάμε πάλι γυρεύοντας για ευρωπαϊκές καταδίκες; Όταν νομοθετείς, πρέπει να νομοθετείς για όλο τον κύκλο των ενδιαφερομένων προσώπων γιατί διαφορετικά ασκείς αθέμιτη διάκριση.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2013 από το Ε.Δ.Δ.Α. επειδή είχε προβλέψει σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια. Έπρεπε να είχε λάβει το μάθημά της από τότε, ότι εφόσον εξακολουθεί να κατοχυρώνει μισά δικαιώματα, θα καταδικάζεται διεθνώς και θα καταβάλλει αποζημιώσεις στους παθόντες.»