Δυτική ΕλλάδαΕπικαιρότηταΠεριφερειακάΣυνεντεύξειςΤοπική Αυτοδιοίκηση

Κώστας Πελετίδης , δήμαρχος Πατρέων στη “Φ” :Στο επίκεντρο οι εργατικές –λαϊκές γειτονιές

Σε πείσμα των καιρών που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει γραφειοκρατικό και κυρίως διεκπεραιωτικό χαρακτήρα , αποτελώντας το μακρύ χέρι του κράτους στην υλοποίηση σειράς αντιλαϊκών νόμων , ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τολμά να σπάσει αυγά, να σταθεί στη δίκαιη πλευρά της ιστορίας και να δηλώνει με υπερηφάνεια ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του είναι οι εργατικές γειτονιές και οι λαϊκές ανάγκες.
Στην κατεύθυνση αυτή τονίζει ότι η δημοτική αρχή που εκπροσωπεί προχώρησε σε αναβάθμιση χρόνια ξεχασμένων λαϊκών γειτονιών, στη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων, όπως το Νότιο Πάρκο και το Έλος της Αγυιάς, στην ανακατασκευή αθλητικών υποδομών, ιδιαίτερα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου αλλά και σε παρεμβάσεις σε πάνω από 220 σχολικά συγκροτήματα της πόλης, στην κατάργηση των τροφείων για την πλειοψηφία των νέων ζευγαριών και στην ανακατασκευή 113 παιδικών χαρών κλπ.
Θέτει όμως και στόχους για τη νέα αυτοδιοικητική περίδο με κορυφαίο την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου από το Νέο Λιμάνι έως το Κολυμβητήριο της Αγυιάς., την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, από Ρίο έως Νότιο Πάρκο, την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κάτω πόλης της Πάτρας. Την πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος, τη μετατροπή της οδού Όθωνος Αμαλίας σε ήπιας κυκλοφορίας, αλλά και τις αντιδρομήσεις των οδών Κορίνθου και Κανακάρη

Ταυτόχρονα , τονίζει ότι η Δημοτική Αρχή έχει αλλάξει και το μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου και συναποφασίζει με το λαό της Πάτρας και τους φορείς του για όλα τα μεγάλα ζητήματα φέρνοντας ως τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός των εκτεταμένων λαϊκών συνελεύσεων, ιδίως πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς.

Ακόμη αναφέρεται στο δήμο Μαριναλέντα της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και το δήμαρχο της Γκορντίγιο, που εφαρμόζει εκτεταμένο σύστημα αυτοδιαχείρισης , τονίζοντας ότι εντέλει παρά τις καλές του προθέσεις η ελευθερη οικονομία είναι αμείλικτη , πετώντας πολλές φορές έξω μικρότερες επιχειρήσεις, «συνεταιρικά» σχήματα

Τέλος, αναφέρεται στην υποστολή της σημαίας της ΕΕ από το δημαρχιακό μέγαρο της Πάτρας το 2015 σημειώνοντας ότι “…οι πολιτικές της από κοινού με τις ελληνικές κυβερνήσεις, επέβαλλαν την εξαθλίωση του ελληνικού λαού”

Τα έργα και οι παρεμβάσεις που έγιναν και αυτά που θα ακολουθήσουν

Είναι φανερό ότι ο πατραϊκός λαός επί δημαρχίας σας, βιώνει μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινότητά του. Ποια θεωρείτε εσείς τα έργα σταθμούς σε αυτή σας την προσπάθεια;
Αρχικά, είναι σημαντικό να πούμε ότι από την πρώτη μας μέρα στη Δημοτική Αρχή, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας μπήκαν οι εργατικές – λαϊκές γειτονιές της πόλης μας, που για δεκαετίες ήταν παρατημένες. Μάλιστα, για να το καταφέρουμε αυτό, αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια, ανάμεσα στα οποία και η γνωστή «επιλεξιμότητα» των χρηματοδοτήσεων, που πετάει έξω έργα που υπηρετούν λαϊκές ανάγκες.
Γειτονιές όπως η Γούβα, τα Καντριάνικα, η Αγία Αικατερίνη, τα Ζαρουχλέικα και τώρα τα Προσφυγικά, πήραν νέα πνοή. Ταυτόχρονα, έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται μια σειρά Πλατείες σε όλη την πόλη. Συνολικά, η πολιτική μας για τους ελεύθερους χώρους, αντανακλά την επιλογή μας να προσφέρουμε στους εργαζόμενους, τους άνεργους, συνολικά στον πατραϊκό λαό, ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο, με υποδομές για ψυχαγωγία, άθληση, πολιτισμό.
Γι’ αυτό, πέραν από διαμόρφωση ελεύθερων χώρων, όπως το Νότιο Πάρκο και το Έλος της Αγυιάς, έχουμε ανακατασκευάσει αθλητικούς χώρους και γήπεδα σε όλη την Πάτρα, στα οποία αθλούνται δωρεάν οι συμπολίτες μας και έχουν στέγη τα αθλητικά σωματεία. Δεν είναι τυχαίο ότι το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, έγινε γνωστό πανελλαδικά για το διαφορετικό τρόπο που το αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, σε σχέση με τα υπόλοιπα Ολυμπιακά Ακίνητα της χώρας.
Εκτός αυτών, είμαστε πολύ περήφανοι για το έργο μας που αφορά στο παιδί και τη στήριξη των νέων ζευγαριών, συνολικά της λαϊκής οικογένειας. Βάλαμε σε προτεραιότητα τα σχολεία μας και μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε πάνω από 220 σχολικά συγκροτήματα της πόλης, έργο πρωτόγνωρο πανελλαδικά. Ταυτόχρονα, αυξήσαμε τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και καταργήσαμε τα τροφεία για την πλειοψηφία των νέων ζευγαριών. Αποδώσαμε 113 σύγχρονες παιδικές χαρές, σε όλη την έκταση της πόλης.

Τι να περιμένουμε αυτήν την πενταετία σε επίπεδο έργων και παρεμβάσεων;
Έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κάτω πόλης της Πάτρας. Προβλέπεται πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος, μετατροπή της οδού Όθωνος Αμαλίας σε ήπιας κυκλοφορίας, αντιδρομήσεις των οδών Κορίνθου και Κανακάρη, πεζοδρομήσεις κλπ. Το όραμά μας για την πόλη είναι να τη συνδέσουμε με το παραλιακό της μέτωπο. Να απολαύσουν τη θάλασσα οι πατρινοί και οι επισκέπτες μπροστά στην πόλη. Γι’ αυτό και η ΔΕΥΑΠ εκτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο, με την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης και τη σύνδεσή του με τον Βιολογικό Καθαρισμό, ώστε παντορροϊκοί αγωγοί και τα λύματα να μη διαφεύγουν στη θάλασσα. Παράλληλα ετοιμαζόμαστε για το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, μια περιοχή 300 στρεμμάτων! Διεκδικούμε την υλοποίηση ενός νέου διυλιστηρίου, για να λύσουμε οριστικά το θέμα της ύδρευσης της πόλης μας.
Ταυτόχρονα, κοιτάζουμε και προς τους ορεινούς όγκους της πόλης. Το Παναχαϊκό, που το καθιστούμε προσβάσιμο για όλους.
Διεκδικούμε πάντα την πλήρη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι και τη δημιουργία γραμμικού πάρκου στην επιφάνειά της. Διεκδικούμε το χώρο του Ριγανόκαμπου, όπου σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε το Ανατολικό Πάρκο.
Την ίδια στιγμή, πλήθος άλλων έργων βρίσκονται σε εξέλιξη, για την αναψυχή, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.

Η Πάτρα είναι μια πόλη που ακουμπά στη θάλασσα και αυτό το αξιοποιήσατε σε μεγάλο βαθμό με τις αναπλάσεις που έγιναν. Είναι έργα που απολαμβάνουν και οι Πατρινοί, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, όμως, σας κατηγορούν συχνά ότι δε δίνετε βάρος στον τουριστικό τομέα. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Δήμος δεν είναι τουρ οπερέιτορ, ο Δήμος δημιουργεί υποδομές, ομορφαίνει την πόλη, την κάνει σύγχρονη και λειτουργική και την αναδεικνύει για τους δημότες και τους επισκέπτες. Εκείνοι που λένε ότι δεν δίνουμε βάρος στον τουρισμό, κάπου συγχέουν τα πράγματα, για να μην πω ότι κάποιων άλλων τα συμφέροντα μεταφέρουν. Επιμένουν να αφήσει ο Δήμος να γίνει Μαρίνα για μεγάλα σκάφη (μέγκα γιοτ) στο κέντρο, στην «καρδιά» του παραλιακού μετώπου της Πάτρας. Ποιοι θα κερδίσουν από μια τέτοια τεράστια Μαρίνα; Προφανώς όχι ο λαός της Πάτρας. Το παραλιακό μέτωπο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο και δεν θα επιτρέψουμε στο ΤΑΙΠΕΔ να έρθει να μας το παίρνει πάλι πίσω λίγο – λίγο. Ο Δήμος εκσυγχρονίζει και αναπτύσσει τη Μαρίνα της πόλης μας, που καλύπτει τις ανάγκες των πατρινών και όχι μόνο, χωρίς να «ματώνουν» οικονομικά, όπως γίνεται όταν τέτοιες υποδομές βρίσκονται στα χέρια των εκάστοτε «επενδυτών».
Και κάτι ακόμη, ρωτήστε αυτούς που μας κατηγορούν ότι δεν στηρίζουμε τον τουρισμό στην Πάτρα, όταν οι παρατάξεις τους ήταν δημοτικές αρχές γιατί, αφού κόπτονται για τουρισμό, είχαν απομονωμένο και αποκομμένο, χωρίς πρόσβαση την πόλη, τον σπουδαιότατο αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης με το Μυκηναϊκό νεκροταφείο και τα ευρήματά του; Ο χώρος αυτός έγινε προσβάσιμος για όλους με οδικό έργο που εμείς ως Δημοτική Αρχή φτιάξαμε.

Επικεντρώσατε την προσοχή σας σε αναπλάσεις φτωχών συνοικιών, νέα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, πεζοδρόμια, δρόμους, γήπεδα, σχολεία και άλλα. Στα μάτια του απλού κόσμου όλα αυτά φαίνονται αυτονόητα, παρότι σπάνια. Σε εσάς, όμως, τι αντίκτυπο έχει αυτή σας η πορεία, όσα χρόνια είστε Δήμαρχος; Με τι συνέπειες έχετε έρθει αντιμέτωπος;
Έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος σε έργα στις συνοικίες της πόλης, που είχαν για χρόνια αφεθεί στην τύχη τους. Κάναμε έργα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων, πρασίνου, χώρους άθλησης, χώρους πολιτισμού κλπ. Όλα αυτά, τα οποία όπως λέτε είναι αυτονόητα να υπάρχουν και να τα απολαμβάνουν οι δημότες, εν έτει 2024, όμως στην πραγματικότητα, για να τα κάνεις πρέπει να ξεπεράσεις χιλιάδες εμπόδια. Ο πατραϊκός λαός το αξιολόγησε αυτό και μας εξέλεξε για τρίτη φορά Δημοτική Αρχή. Για να γίνουν αρκετά από αυτά, ήρθαμε αντιμέτωποι με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπάρχουν ακόμη και συντηρούνται από τις κυβερνήσεις, για να έχουν τον έλεγχο πάνω στην Τοπική Διοίκηση και βέβαια ήρθαμε αντιμέτωποι πολλές φορές και με την φιλοσοφία και την πρακτική του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπερταμείου, που έχει πάρει όλα τα δημόσια ακίνητα, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών, που μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας βάζει εμπόδια. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι, λέμε εμείς. Διότι όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανεργία, δεν έχει φτώχεια, δεν έχει παιδιά στην εξάρτηση, που όλοι οι δημότες έχουν όσα χρειάζονται σήμερα για να ζουν με αξιοπρέπεια. Για όλα αυτά παλεύουμε διαρκώς.

Έχετε καταφέρει και έχετε συνδυάσει με επιτυχία τον αγώνα, τη διεκδίκηση και την πραγματοποίηση έργων, με την ψυχαγωγία και το ξεφάντωμα του πατρινού καρναβαλιού, διατηρώντας το χαρακτήρα του ως πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν αυτά τα στοιχεία. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Ο αγώνας, η διεκδίκηση, διαχρονικά πάνε χέρι – χέρι με το τραγούδι, με το ξεφάντωμα και τη χαρά. Άλλωστε, το Πατρινό Καρναβάλι χαρακτηρίζεται ακριβώς από την ανατρεπτική του διάθεση, από το σαρκασμό και αυτοσαρκασμό των δημιουργών και συμμετεχόντων. Πάει ενάντια στα καθιερωμένα και στέλνει παντού μηνύματα. Φέτος έσπασε και πάλι όλα τα ρεκόρ. Σας περιμένουμε του χρόνου να το απολαύσετε.

Κάθε χρόνο γίνονται λαϊκές συνελεύσεις

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι κόκκινη. Πώς μεταφράζεται αυτό στο επίπεδο άσκησης εξουσίας; Δηλαδή, πώς συμμετέχουν οι πολίτες στην παραγωγή αποφάσεων;. Και επιπλέον, τι το θετικό υπάρχει για τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων;
Δεν κρύψαμε ποτέ ότι είμαστε κομμουνιστές, ότι από θέση πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεχίσουμε να είμαστε αντιπολίτευση στο κράτος, στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις των Κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Για κάθε ζήτημα, συναποφασίζουμε με το λαό της Πάτρας, με τους φορείς του, με το εκλεγμένα Τοπικά Συμβούλια, που δεν τα διαχωρίσαμε ποτέ ανάλογα με το ψηφοδέλτιο που εκλέχτηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο, πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς, γίνονται σε όλο το Δήμο οι Λαϊκές Συνελεύσεις, στις οποίες οι κάτοικοι, οι φορείς συζητούν με τη Δημοτική Αρχή, θέτουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και έτσι προχωράμε, ανάλογα και με τα κονδύλια που διαθέτουμε, τα οποία εξακολουθούν να είναι πετσοκομμένα από τις κυβερνήσεις που διατηρούν ακόμη, γιατί τους βολεύουν, τις μνημονιακές αποφάσεις.
Ο Δήμος της Πάτρας, σύμφωνα πάντα με το νόμο του «Καλλικράτη» έπρεπε να λαμβάνει κάθε χρόνο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 92 εκ. ευρώ κι αντί αυτών παίρνει μόνο 24 εκ. ευρώ! Σκεφτείτε δε ότι μόνο η μισθοδοσία του Δήμου είναι 32 εκ. ευρώ. Άρα οι κυβερνήσεις έως τώρα έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό των Δήμων και τη σφίγγουν διαρκώς μεταφέροντάς τους αρμοδιότητες όχι όμως και κονδύλια. Που αποσκοπούν όλα αυτά; Στο να αναγκαστούν οι Δήμοι να εκχωρήσουν σε ιδιώτες τμήματα όπως η καθαριότητα, η αυτεπιστασία, η ύδρευση κλπ. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε και το αντιπαλεύουμε. Δεν αφήσαμε τα σχολεία του Δήμου με μισή καθαριότητα, αλλά προχωρήσαμε σε συμβάσεις με καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση.
Ταυτόχρονα, προασπίζουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και είμαστε στο πλευρό τους για δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει λείψει από κανέναν αγώνα της εργατικής τάξης, του λαού της Πάτρας.

Στην Ανδαλουσία της Ισπανίας υπάρχει ο δήμος Μαριναλέντα που ο δήμαρχος Γκορντίγιο εκλέγεται ανελλιπώς από το 1979, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης, πιο κοντά στην αυτοδιαχείριση. Το έχετε μελετήσει; Θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να εφαρμόσετε κάτι από αυτά στο δήμο Πατρέων;
Η εμπειρία, τόσο από τη χώρα μας όσο και διεθνώς, έχει δείξει ότι δυστυχώς, τα μοντέλα της αυτοδιαχείρισης, όσο και αν ξεκινάνε με καλές προθέσεις, δεν μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά. Αυτό συμβαίνει γιατί η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, ο ανταγωνισμός που διακρίνει την αγορά, οδηγεί στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, ευνοεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους κατόχους του πλούτου, πετώντας πολλές φορές έξω μικρότερες επιχειρήσεις, «συνεταιρικά» σχήματα κτλ.

Η υποστολή της σημαίας της ΕΕ έγινε το 2015

Βγάλατε από το γραφείο σας, αλλά και από το μπαλκόνι του δημαρχείου, τη σημαία της ΕΕ, αλλά από την άλλη συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Αυτό δεν είναι οξύμωρο;
Η υποστολή της σημαίας της Ε.Ε. έγινε το 2015, γιατί οι πολιτικές της Ε.Ε., από κοινού με τις ελληνικές κυβερνήσεις, επέβαλλαν την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, με την προσαρμογή της οικονομίας στις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς, δημιουργώντας μαζική φτώχεια και ανεργία. Ταυτόχρονα, βάζουν τον ελληνικό λαό σε πολύ σοβαρό κίνδυνο, καθώς εμπλέκουν τη χώρα μας σε πολέμους όπου γης, για τα δικά τους συμφέροντα.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν είναι λεφτά που τα βγάζει από το «σεντούκι» της η ΕΕ και μας τα χαρίζει. Είναι λεφτά του ελληνικού λαού και όλων των λαών της Ευρώπης, που τα εισπράττει η Ε.Ε. και επιστρέφει λίγα από αυτά, καθώς τα περισσότερα κατευθύνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Ασφαλώς λοιπόν και θα χρησιμοποιούμε και την τελευταία δεκάρα των προγραμμάτων που μπορούμε να κατευθύνουμε προς έργα για τις ανάγκες των δημοτών μας.