Δήμος ΔελφώνΕπικαιρότηταΤοπικά

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ανάπτυξη της γιορτής της πόλης

Ανήμερα το Πάσχα, στις 10 Απριλίου 1821, το Κάστρο των Σαλώνων αλώθηκε από τους Έλληνες , που είχαν ήδη απελευθερώσει τη γύρω περιοχή, και έγινε το πρώτο κάστρο το οποίο επανήλθε σε ελληνικά χέρια, εξοντώνοντας σταδιακά τους 600 έγκλειστους Τούρκους , ένοπλους κι αμάχους .
Αυτή η σπουδαία ιστορική επέτειος με το προεδρικό διάταγμα 21/1998 αποτελεί Εθνική Εορτή και στην Άμφισσα γιορτάζεται πανηγυρικά με παρέλαση μαθητών, στρατού , φιλαρμονικών και αναβιωτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και διάφορων τοπικών συλλόγων που φέρουν όπλα και ρούχα εποχής που έχουν φυλάξει ως κόρη οφθαλμού από τους προ παππούδες τους.

Πότε ξεκίνησε και
πως εξελίχθηκε

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε η τ. Δήμαρχος κ Γιώτα Γαζή η γιορτή της πόλης αποτελούσε μια ιδέα των Ζουμά, Κραβαρτόγιαννου και Διακομανώλη την οποία αμέσως υιοθέτησε και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να χαρακτηριστεί ως εθνική εορτή, κάτι που εντέλει έγινε με το προεδρικό διάταγμα 21/1998 .
Μάλιστα, εκείνη η χρονιά, τελευταία της θητείας της ως δημάρχου Άμφισσας (1994-98) έγινε και η πρώτη παρέλαση όπου τιμήθηκε με τη δέουσα λαμπρότητα η επέτειος.

Στη συνέχεια τα ηνία του Δήμου ανέλαβε ο Νίκος Φουσέκης που ουσιαστικά απογείωσε τη γιορτή βάζοντας τις βάσεις για αυτό που υπάρχει σήμερα.
Συγκεκριμένα , ο κ Φουσέκης ως Δήμαρχος Άμφισσας ,μετά από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό με 15 συμμετοχές , ανέδειξε το γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου ο οποίος φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του γαλαξιδιώτη αγωνιστή Ιωάννη Μητρόπουλου που από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 κοσμεί την είσοδο της Άμφισσας.
Ακόμη, επί ημερών του τοποθετήθηκε η μαρμάρινη προτομή του ελευθερωτή του Κάστρου των Σαλώνων οπλαρχηγού Πανουργιά ( έργο του γλύπτη Χρήστου Λαζαράκη)που δεσπόζει ακόμη και σήμερα στην πλατεία Κεχαγιά. Μάλιστα, τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2004 από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
Ταυτόχρονα , εκείνη την εποχή αγοράστηκε το σπίτι του οπλαρχηγού Πανουργιά το οποίο το 2012 εντάσσεται στη χρηματοδότηση των αστικών αναπλάσεων και μετατρέπεται σε κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης. Το έργο μελετάται, δημοπρατείται και ξεκινά η κατασκευή του το 2013, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου . Το έργο ολοκληρώνεται κτιριακά κατά το έτος 2016, επί δημαρχίας Παναγιωτόπουλου Ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη της γιορτής της πόλης αποτελεί η έκδοση του περιοδικού “Ιστορικά” της τότε Ελευθεροτυπίας το Νοέμβριο του 2001.
Η παρουσίαση του αφιερώματος έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου ”ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΓΤΖΗΣ” και η παρουσίαση έγινε από τον αείμνηστο διευθυντή της Ελευθεροτυπίας Σεραφείμ Φυντανίδη.

Έ χοντας έτοιμες τις βάσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή ο Θανάσης ο Παναγιωτόπουλος φροντίζει να τις εμπλουτίσει ιδιαιτέρως και επί εποχής του καθιερώνεται ο εορτασμός να κρατά σειρα ημερών με αποκορύφωμα το τελευταίο τριήμερο που από το 2015 εκτός της παρέλασης με φιλαρμονικές και συλλόγους από όλη την Ελλάδα δεσπόζει η αναπαράσταση της μάχης της απελευθέρωσης του Κάστρου που μαγνητίζει τα βλέμματα εκατοντάδων επισκεπτών. Ταυτόχρονα καθιερώνεται η τελετή με τοις φυκτωρίες ενώ με την παρουσία του πρώην ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου εγκαινιάζεται το μουσείο Πανουριά

Η δημοτική αρχή αλλάζει και στο δημαρχιακό θώκο έρχεται ο κ Ταγκαλής με τον αντιδήμαρχο της Άμφισσας κ Λουπάκο να δηλώνει χθες στη «Φ» : « . Αυτό που κάναμε είναι ότι παραλάβαμε μια πολύ ωραία διοργάνωση και την κάναμε μια ακόμα μεγαλύτερη γιορτή. Φέτος, εκτός από τους Φωκιδείς, θα συμμετάσχουν στην αναπαράσταση 25 και πλέον σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, με περίπου 300 άτομα. Εμείς κάθε χρόνο φροντίζουμε να ενισχύεται ακόμα περισσότερο η φιλοξενία και η εικόνα της πόλης και να μεγαλώνει κι άλλο η γιορτή» .