Δήμος ΔελφώνΕπικαιρότηταΤοπικά

H ΠΡΌΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ  ΓΙΑ     ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ   ΤΗΣ ΠΣΤΕ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ 2025

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

  1. Δημοτικό Διαμέρισμα της Αμφισσας   

Α) Να εισαχθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τίτλο “Άμφισσα , η πόλη της  Επανάστασης του 1821 ”  στην ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας . Ψηφιακή σύνδεση του Δημοτικού  Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης   με ηλεκτρονικά μέσα και η  προβολή τους στα σχολεία και σε συλλόγους σε όλη την επικράτεια. 

 Β) Σύνδεση και ανάδειξη των  τριών  σπουδαίων  μορφών του πνεύματος και του πολιτισμού της περιοχής μας τον Αλέξανδρο Δελμούζο, τον Άγγελο Σικελιανό και τον Γιάννη Σκαρίμπα για να ανοίξουν  οι  πόρτες του Δήμου Δελφών σε όλον τον εκπαιδευτικό και μαθητικό κόσμο της Περιφέρειας μας και της χώρας.

Γ) Προβολή της Μητρόπολης της Άμφισσας και την Πινακοθήκης Παπαλουκά στην Χάρμαινα  για τον  μοναδικό τρόπο δημιουργίας εκκλησιαστικών τοιχογραφιών με την τέχνη των αμθίβολων.

 Δ)  Διαφήμιση από την Περιφέρεια  με στόχο της  ήπιας τουριστικής ανάπτυξης  της πόλης μας το Κάστρο των Σαλώνων  και τη Χάρμαινα. Ολοκλήρωση στην Χαρμάνια της  δημιουργίας  του  εκθεσιακού  χώρου για το Στοιχειό και για τα παραδοσιακά επαγγέλματα όπως του Βυρσοδέψη, του Σχοινά και του Κουδουνά. 

Ε) Προβολή και Προώθηση του Αναρριχητικού Πεδίου «Πόρτες» στο Σερνικάκι. 

ΣΤ) Προβολή του Φαράγγι της  Ρεκά και του Μοναστηρίου  της Παναγίας Τριβολού  ( Κοσμάς Αιτωλός, Γεννάδιος Λύτσικας) 

  1.  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΛΦΩΝ  

Α) Επαναλειτουργία του Γραφείου Πληροφοριών (Information Office) στην πόλη των Δελφών . 

Β) Στοχευόμενη προβολή των Μουσείων «Δελφικών Εορτών, Εύας και Άγγελου Σικελιανού» και του «Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού – Συλλογή Ηλία Δαραδήμου». 

Γ) Αξιοποίηση και προβολή της Επίσκεψης του Λόρδο Βύρωνα στο Χρισσό στο 1809. 

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΤΕΑΣ

Α) Προβολή και ανάδειξη της Ιτέας ως προορισμό ολοκλήρου  χρόνου, και ως  «Πόλη του Καποδίστρια» με Ιπποδάμεια ρυμοτομία  . 

Β) Διαφήμιση  και προβολή της Ιτέας ως κυρίας  βάσης της Εγκάρδιας Συμφωνίας στο 1 Παγκόσμιο Πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή. Σύνδεση της Ιτέας με το Βρετανικού Στρατιωτικού Κοιμητηρίου του 1 Παγκόσμιου Πολέμου  και ανάδειξη του ρόλου της περιοχής  στην μεταφορά στρατευμάτων στο Μέτωπο Σαλόνικα του 1917-1918. 

Γ) Προβολή της Ιτέας της δεκαετίας των 50-60 ως πόλο έλξης διασημοτήτων 

  ( Αριστοτέλης Ωνάσης, Ουίνστων Τσόρτσιλ, συγκρότημα  The Beatles κτλ) 

Γ) Προβολή της Κίρρας ως Αρχαίας Πόλης Κράτους με τα αρχαιολογικά της αξιοθέατα , και με  το ρόλο της στον πρώτο Ιερό και Χημικό Πόλεμο της Ιστορίας και πως συνδέεται με τον  Όρκου του Ιπποκράτη. 

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ 

Α) Ψηφιακή σύνδεση του Ναυτικού Μουσείου Γαλαξιδίου με την ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης του Γαλαξιδίου . 

Β) Προβολή του Γαλαξιδίου ως ολοκληρωμένου «πολυπρόσωπου»   προορισμού :  Αρχαία Πόλη -Κράτος, Ναυτοπολιτέια , Ελληνική Επανάσταση του 1821, Καρναβάλι , παραδοσιακός και σύγχρονος γαστρονομικός προορισμός  (σε συνεργασία με το Ι.Ε.Κ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Γαλαξίδι για την  επανασύσταση δράσεων , όπως η Ρουμελιώτικη Κουζίνα)  

Γ) Αξιοποίηση και ανάδειξη της «Σπηλιάς Γαλαξιδίου» 

Δ) Ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού από το όποιο οι Γαλαξιδιώτες έφεραν τα κανόνια τους στην Άμφισσα για να συμβάλουν στη απελευθέρωση της.

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΣΦΙΝΑΣ

Α) Προβολή και Ανάδειξη της ιστορίας της Δεσφίνας, των μνημείων καθώς και των σημαντικών προσωπικοτήτων που έλκουν την καταγωγή τους από την Δεσφίνα (Ησαϊας, Παπαλουκάς κ.α.) . Ψηφιακή διασύνδεση και προβολή του Μουσείου του Δεσπότη Σαλώνων Ησαία και του μουσείου του Σπύρου Παπαλουκά. 

Β) Προβολή των αθλητικών δράσεων ‘όπως « Η Φλόγα του Ησαΐα» και «Τα Καμπάφλεια»  

6 . ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΒΙΑΣ – ΚΑΛΛΙΕΩΝ – ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

  1. Δημοτική Ενότητα Γραβιάς 

Α )Πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη του μνημειακού χώρου του Χανίου της Γραβιάς (πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δελφών, τουριστική προβολή)

Β) Ανάδειξη ποταμιού Χαϊνίτσας 

Γ) Ανάδειξη εκδήλωσης μνήμης και βελτίωση μνημειακού χώρου Αγίας Τριάδας. 

Δ ) Προβολή και ανάδειξη της Βάργιαννης , ενός ανερχόμενου  ορεινού τουριστικού προορισμού. 

           E) Προβολή του Βρετανικού Στρατιωτικού Κοιμητηρίου του 1 Παγκόσμιου

                Πολέμου  και ανάδειξη του ρόλου της περιοχής  στην μεταφορά 

                στρατευμάτων στο Μέτωπο Σαλόνικα του 1917-1918

  ΄                      

  1. Δημοτική Ενότητα Καλλίων 

Α) Προβολή και ανάδειξη των μνημείων και της ιστορικής μνήμης καθώς και την προσέλκυση επισκεπτών μέσω της στοχευμένης τουριστικής προβολής, όπως: ¨Διάκεια¨ – ¨Σπηλιά Στρώμης – Σπήλαιο Εθνικής Αντίστασης¨- Ολοκαύτωμα Μαυρολιθαρίου – ¨Μάχη της Ντρέμισσας¨, Μουσείο Αθανασίου Διάκου – Μονοπάτι Εθνικής Αντίστασης – Σπηλιά Εθνικής Αντίστασης στην Στρώμη – Πλάτανος Μαυρολιθαρίου – Πουρνάρα Καστριώτισσας – Παραδοσιακός Νερόμυλος Πυράς – Λουτρό – Μονοπάτι του Ηρακλή -Πυρά Ηρακλέους – Σπήλαιο Βελχάκι -Αρχαία τείχη – Ιστορική Εκκλησία Παναγίας Καστριώτισσας – Πανουργιάς , το χωριό των Οπλαρχηγών – Βρύζες – Καταρράκτης Κρέμασης – Μόρνος

Β) Προβολή της γενέτειρας του αείμνηστο ηθοποιό και συμπατριώτη μας ¨Γεώργιο Φούντα¨ 

  1. Δημοτική Ενότητα Παρνασσου 

Α ) Προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικων και θρησκεπτηκών  χωρων : Παναγια  Μαυροματήλα, Πηγη της Αγίας Ελεούσας ,  Ναός του Βιοωτικου Κηφισου, του Κάστρο της Λιλαίας 

Β) Ανάδειξη και προβολή  των πολλών μονοπατιών για πεζοπορική διαδρομή ( π.χ Μαντάμια ή Αγία Ελεούσα – Θέση Παλιός – Επτάλοφος)  Ένταξη μονοπατιού «Μπαρουτοσπηλιά» σε δίκτυο  μονοπατιών.