Οικονομία

Market Pass: Νέα διπλή πληρωμή στις 5 Φεβρουαρίου – Ποιοι είναι δικαιούχοι

Έρχεται νέα πληρωμή για το Market Pass. Η ενίσχυση θα πληρωθεί διπλή και θα αφορά την παράταση του μέτρου για ορισμένες περιοχές. Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα όσοι δικαιούχοι διαμένουν στις πληγέντες περιοχές και έχουν υποβάλει την αίτηση για το Market Pass μετά τις 31 Οκτωβρίου θα λάβουν διπλάσια ενίσχυση και για το δίμηνο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι έχουν πληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου για το τρίμηνο Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και στις 5 Φεβρουάριου θα πληρωθούν και την παράταση για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.  Προσοχή: Όσοι δικαιούχοι των πληγέντων περιοχών έχουν πληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου δεν ξαναπληρώνονται.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση του άρθρου 46 του ν. 5045/2023 (Α’ 136) και κατά την 5η Σεπτεμβρίου 2023 είχαν την κύρια κατοικία τους, όπως αυτή δηλώθηκε στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2022 ή όπως είναι καταγεγραμμένη στο Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), εφόσον η αλλαγή επήλθε στο Μητρώο μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου 2023, στα διοικητικά όρια των κάτωθι περιοχών:

Της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης:

 • της Δημοτικής Ενότητας Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών
 • της Δημοτικής Ενότητας Σώστου του Δήμου Ιάσμου
 • των Δημοτικών Κοινοτήτων Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής

της Δημοτικής Κοινότητας Μαρώνειας της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειαςτης Δημοτικής Ενότητας Σαπών του Δήμου Μαρώνειας Σαπών από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας:

 • της Δημοτικής Κοινότητας Στειρίου της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας Αντίκυρας
 • της Δημοτικής Ενότητας Κυριακίου του Δήμου Λεβαδέων των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Τριάδας και Αγίας Άννας της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων

της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Πύλης και Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων του Δήμου Τανάγρας από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας:

 • της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Τιθορέας της Δημοτικής Ενότητας Τιθορέας
 • της Δημοτικής Ενότητας Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας
 • του Δήμου Δομοκού
 • του Δήμου Λαμιέων
 • του Δήμου Μακρακώμης

του Δήμου Στυλίδας από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας:

 • του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας
 • των Δημοτικών Ενοτήτων Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού
 • της Δημοτικής Κοινότητας Αλυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου

Το ύψος της ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών. Το μηνιαίο ύψος αγορών, επί του οποίου χορηγείται ενίσχυση είκοσι τοις εκατό (20%), ανέρχεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως χίλια (1.000) ευρώ αγορών. Το ανωτέρω όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος κατά την υποβολή της αίτησης της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 46 του ν. 5045/2023 (Α’ 136) είχε επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά που καταβάλλονται ανέρχονται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανωτέρω ύψους αγορών.