ΠεριφερειακάΣτερεά

Εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στην Άμφισσα, Λαμία και Αθηνα

για την υλοποίηση προγράμματος αυτονομίας

στις ορυκτές πρώτες ύλες

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λαμβάνει χρηματοδότηση απευθείας από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή της στην υλοποίηση του προγράμματος «TSI2023-Ενίσχυση των περιφερειακών οικοσυστημάτων εξόρυξης της ΕΕ για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και τον ασφαλή εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άλλες 9 ευρωπαϊκές Περιφέρειες από 4 χώρες (Φινλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία). Στόχος είναι η αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ορυκτές πρώτες ύλες, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στη βελτίωση της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα συναντήσεις εργασίας στην Λαμία, την Άμφισσα και την Αθήνα με τη συμμετοχή  εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Δελφών, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τμήμα Λαμίας), του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ψαχνών), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως επίσης και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, εκ μέρους του ΥΠΕΝ συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, εκ μέρους της Ε.Ε. οι Ζήνα Τσικαλάκη,  Ιωάννης Χατζηγιάννης, εκ μέρους του ΟΟΣΑ οι Andres Sanabria, Bridget Donovan, εκ μέρους των Ισπανών εταίρων ο Manuel Vazquez , εκ μέρους των Φινλανδών εταίρων η Dr. Leena Suopajarvi και εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Χρήστος Μούτσιος, η Ειδική Συνεργάτης του Περιφερειάρχη Ρούλα Κεχρή και ο υπάλληλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Σωκράτης Μπούτσης.

Οι συναντήσεις εργασίες έδωσαν την ευκαιρία να καταγραφούν και να ληφθούν υπόψη προτεραιότητες και απόψεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του ρόλου του τομέα εξόρυξης και ορυκτών πρώτων υλών και στην πράσινη ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας.

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναπτύξει δραστηριότητες και πολυμερείς συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες στηρίζουν την αναπτυξιακή της προοπτική. Παράλληλα, μας δίνουν τη δυνατότητα διεκδίκησης επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

«Ενδεικτική είναι η χρηματοδότησή μας για την υλοποίηση του προγράμματος που αποσκοπεί στην αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ορυκτές πρώτες ύλες. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πρόγραμμα υπογραμμίζει την ικανότητά της να εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο στο ευρωπαϊκό στερέωμα και συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, με σταθερό στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των συμπολιτών μας».