ΚινηματογράφοςΚοινωνικοί ΦορείςΠολιτισμόςΤοπικά

Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας: “Μια ζωή”

Το Μια ζωή (αγγλ.: One Life) είναι βρετανική βιογραφική δραματική ταινία του 2023 σε σκηνοθεσία Τζέιμς Χόους, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Βρετανού ανθρωπιστή Νίκολας Γουίντον καθώς ανατρέχει στις προηγούμενες προσπάθειές του να βοηθήσει ομάδες Εβραίων παιδιών στην κατεχόμενη από τη Γερμανία Τσεχοσλοβακία να κρυφτούν και να φύγουν] το 1938–39, λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνιστούν οι Άντονι Χόπκινς, Τζον Φλυν, Λένα Όλιν, Τζόναθαν Πράις και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

Το Μια ζωή έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 και την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου του 2023 . Κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Ιανουαρίου 2024 από την Warner Bros.. Η ταινία έλαβε κυρίως θετικές κριτικές, με επαίνους για τις ερμηνείες του καστ, ιδιαίτερα του Χόπκινς.

Πλοκή


Όταν ο 29χρονος χρηματιστής του Λονδίνου Νίκολας Γουίντον επισκέπτεται την Τσεχοσλοβακία το 1938, λίγες εβδομάδες μετά τη συμφωνία του Μονάχου, συναντά οικογένειες στην Πράγα που είχαν εγκαταλείψει την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία και την Αυστρία. Ζουν σε κακές συνθήκες διαβίωσης, με ελάχιστη ή καθόλου τροφή, φοβούμενοι την εισβολή των Ναζί. Ο Γουίντον παρουσιάζεται στην Doreen Warriner, επικεφαλής του γραφείου της Πράγας της Βρετανικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες από την Τσεχοσλοβακία (BCRC). Τρομοκρατημένος από τις συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ο Γουίντον αποφασίζει να σώσει ο ίδιος παιδιά Εβραίων. Υποστηριζόμενος ενεργά από τη μητέρα του Μπαμπέτ, η ίδια Γερμανοεβραία μετανάστης που έκτοτε προσηλυτίστηκε στην Εκκλησία της Αγγλίας, ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, συλλέγει δωρεές και αναζητά ανάδοχες οικογένειες για τα παιδιά που μεταφέρθηκαν στην Αγγλία. Πολλοί από αυτούς είναι Εβραίοι που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο απέλασης. Ένας αγώνας με τον χρόνο ξεκινά καθώς δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα πριν από την αναπόφευκτη εισβολή των Ναζί.

Πενήντα χρόνια αργότερα, το 1988, ο Γουίντον, τώρα στα 70 του, καθαρίζει μέρος της ακαταστασίας στο γραφείο του, κάτι που του ζήτησε η γυναίκα του Γκρέτε. Βρίσκει τα παλιά του έγγραφα στα οποία κατέγραψε τη δουλειά του για το BCRC, με φωτογραφίες και λίστες με τα παιδιά που ήθελαν να φέρουν ασφαλή. Ο Γουίντον εξακολουθεί να κατηγορεί τον εαυτό του ότι δεν μπόρεσε να σώσει περισσότερα. Στο μεσημεριανό γεύμα με τον παλιό του φίλο Μάρτιν, ο Γουίντον σκέφτεται τι πρέπει να κάνει με όλα τα έγγραφα. Σκέφτεται να τα δωρίσει σε ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, αλλά ταυτόχρονα θέλει να επιστήσει την προσοχή στη σημερινή κατάσταση των προσφύγων, οπότε δεν το κάνει.

Τα έγγραφα καταλήγουν στα χέρια της ομάδα παραγωγής του That’s Life!, μια τηλεοπτική εκπομπή που παράγεται από το BBC με παρουσιάστρια την Esther Rantzen . Ο Γουίντον προσκαλείται στην εκπομπή και του ζητείται να καθίσει στο κοινό. Το That’s Life εκπλήσσει τον Γουίντον προσκαλώντας μερικά από τα παιδιά που βοήθησε να σωθούν στην εκπομπή για να τον συναντήσουν.

Διανομή ρόλων
Άντονι Χόπκινς ως Νίκολας Γουίντον
Τζον Φλυν ως νεαρός Νίκολας Γουίντον
Έλενα Μπόναμ Κάρτερ ως Μπάμπι Γουίντον
Λένα Όλιν ως Γκρέτε Γουίντον
Τζόναθαν Πράις ως Μάρτιν Μπλέικ
Ζίγκι Χιθ ως νεαρός Μάρτιν Μπλέικ
Ρομόλα Γκαράι ως Doreen Warriner
Άλεξ Σαρπ ως Τρέβορ Τσάντγουικ
Σαμάνθα Σπίρο ως Esther Rantzen