Δήμος Δελφών

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών: Στην «ατομική ευθύνη» μεταθέτει την πυροπροστασία των σπιτιών κοντά σε δασικές εκτάσεις η κυβέρνηση

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση που κινείται στη λογική του «πάμε κι όπου βγει» και που αποθεώνει το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» αφού μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας. 

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 5/3/2024, σχολιάζαμε τους πανηγυρισμούς της δημοτικής αρχής Δελφών για το “αργυρό μετάλλιο”πανελλαδικά στην Πολιτική Προστασία, επισημαίνοντας πως αυτό είναι στα «χαρτιά και στα σχέδια επί χάρτου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δηλαδή, που με τους “Ιόλαους”, τους “Δάρδανους”, τους “Εγκέλαδους” και τους “Βοριάδες” έχουν αφήσει να καεί η μίση χώρα και να πνιγεί η άλλη μισή».

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες και το αστικό κράτος, η κυβέρνησή του, φρόντισε να το επιβεβαιώσει,απογειώνοντας την λογική της ατομικής ευθύνης και του κόστους – οφέλους στην προστασία του λαού και της περιουσίας του από φυσικές και άλλες καταστροφές.

Έτσι, λίγες μέρες πριν αρχίσει η νέα αντιπυρική περίοδος 2024, έρχεται με την ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση να μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος.

Υποχρεώνει δε τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα “Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα”, καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις,όπως “…στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…”

Αντί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής καιολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, που δίνει βάρος στην πρόληψη, εξασφαλίζοντας την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές,το κράτος ουσιαστικά “αποποιείται” τις ευθύνες του. Στην ουσία,τις μεταφέρει στις πλάτες του λαού και των ιδιοκτητών των σπιτιών λέγοντάς τους κατάμουτρα πως καμιά μέριμνα δεν πρόκειται να λάβει για την δασοπροστασία…

Τί και αν κοντά στο δάσος, καούν και σπίτια…

Είναι πρόβλημα των ιδιοκτητών να τα σώσουν, πληρώνοντας και πρόστιμα από πάνω, αν δεν εφαρμόσουν τις προβλέψεις της ΚΥΑ!!!

Προβλέψεις που είναι και στην πράξη ανεφάρμοστες με τις σφιχτές προθεσμίες που μπαίνουν, κι ας έχει κάποιος την πρόθεση και τα χρήματα που χρειάζονται για να ετοιμάσει το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι την 31/03/2024!!!

Μας κοροϊδεύουν και μας εμπαίζουν προκλητικά οι υπουργοί της κυβέρνησης του “επιτελικού” κράτους με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιπυρικής και πολιτικής προστασίαςαπό έναν, επιλεκτικά “ανίκανο” κρατικό μηχανισμό σε ό,τι έχει να κάνει με την ικανοποίηση τωνλαϊκών αναγκών.

Επιπλέον, στην ίδια ΚΥΑ οι Δήμοι υποχρεούνται“…να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν… για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης”.Τους φορτώνονται δηλαδή με νέες αρμοδιότητες, την στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση και το προσωπικό, βρίσκονται στα τάρταρα.

Η πυροπροστασία, όπως και κάθε άλλη αρμοδιότητα, εξαρτάται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από τις ίδιες δυνατότητες των Δήμων να ανταπεξέλθουν. Επιβαρύνοντας έτσι τον λαό περισσότερο με δημοτικά τέλη και φόρους, μιας και η χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ για την πυροπροστασία π.χ. βρίσκεται στο εξευτελιστικό ύψος των 128 χιλιάδων ευρώ, σταθερά εδώ και χρόνια για τον δήμο μας.

Τί να φτιάξεις με αυτά τα ψίχουλα και χωρίς προσωπικό και μέσα;Και αυτό, αν έχει την πολιτική βούληση η κάθε δημοτική αρχή να ασχοληθεί σοβαρά με την πυροπροστασία και δεν ακολουθεί την κρατική και ευρωενωσιακή πολιτική περί ατομικής ευθύνης και κόστους – οφέλους στην πολιτική προστασία, και γαία πυρί μιχθήτω

Με αυτή την λογική και τον σχεδιασμό του “πάμε και όπου βγει” του αστικού κράτους, δημοτικών και περιφερειακών αρχών που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την λογική που οδήγησε στο έγκλημα τωνέγκλημα των Τεμπών, καλείται ο λαός μας να αναμετρηθεί.

Να βγει μπροστά με οργανωμένη, συλλογικήδιεκδίκηση και αλληλεγγύη, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής». 

Μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο που ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς, να διεκδικήσει δυναμικά, ουσιαστικά μέτρα προστασίας από πυρκαγιά για το περιαστικό δάσος, για τα αλσύλλιαευθύνης του δήμου, για το σύνολο του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό χώρων που έχουν μεγάλη επικινδυνότηταπυρκαγιάς, στον προληπτικό καθαρισμόβλάστησης σε δασικές εκτάσεις.

Να καταγγείλει και να καταδικάσει στην πράξη την πολιτική της κυβέρνησης που αποθεώνει την ατομική ευθύνηγια να αποποιηθεί τις δικές της.