ΕιδήσειςΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτικάΠολιτικά – ΦωκίδαΤοπικά

Μπαράζ εκλογών το 2024

Γράφει ο Φωτης Μπελέρης

Μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων το 2024 με τους πολίτες της Φωκίδας να καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους για την Ευρωβουλή , στα Επιμελητηρια , στα όργανα πολλών κομμάτων αλλά και για τις πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές είναι πρώτες στη λίστα και αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου 2024.
Συμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, που επιβεβαίωσε στη “Φωκίδα” ο βουλευτής του νομού και υφυπουργός Δικαιοσύνης κ Ιωάννης Μπούγας στην κυβέρνηση είναι ειλημμένη η απόφαση για τον τρόπο εκλογής των νέων εκπροσώπων του ελληνικού έθνους και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διεξαχθούν , όπως και το 2019, με σταυρό σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα το επικρατέστερο σενάριο για το νέο εκλογικό σύστημα ήταν ο διαχωρισμός της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες και στο πλαίσιο αυτό εξεταζόταν αν οι θα ήταν πέντε, έξι ή επτά.
Στη Νέα Δημοκρατία αρχικά θεωρούσαν – και σαφέστατα ειχαν δίκιο- πως η κατάτμηση σε περιφέρειες θα αφαιρούσε τη δύναμη από lifestyle υποψηφιότητες που είχαν το προβάδισμα λόγω πανελλαδικής αναγνωρισιμότητας.

Η επιστολική ψήφος

Οι ευρωεκλογές του καλοκαιριού έχουν ενδιαφέρον για έναν ακόμα λόγο, καθώς θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της επιστολικής ψήφου ο οποίος καθιερώθηκε με το ν. 5083/2024
Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, προβλέπεται ότι για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών, η επιστολική ψήφος, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, καθώς ειδικά για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, δεν θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Επιγραμματικά, προβλέπονται τα εξής:

Εγγραφή των εκλογέων στην ηλεκτρονική εφαρμογή: Όσοι εκλογείς επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της επιστολικής ψήφου, θα εγγράφονται (με δική τους μέριμνα) σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος ταυτοποίησης τους, μέσω των προσωπικών κωδικών taxisnet ή του διαβατηρίου/δελτίου αστυνομική ταυτότητας. Μόλις υποβληθούν οι αιτήσεις, καθίστανται αμέσως οριστικές. Η υποβολή της αίτησης, η ακύρωση ή η τροποποίησή της, επιτρέπονται έως και σαράντα (40) ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών.
Ενσωμάτωση των αιτήσεων στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων εκλογέων επιστολικής ψήφου: Οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι, ενημερώνονται (τίθεται ή αφαιρείται ειδική σήμανση) με βάση τις αιτήσεις των εκλογέων που επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Περαιτέρω, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, οι οποίοι περιέχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τους εκλογείς.
Σύσταση Εκλογικών Τμημάτων Διαλογής Ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου και Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής ψήφου: Οι εν λόγω επιτροπές, συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελούνται από τρία (3) μέλη. Έργο των επιτροπών αυτών, είναι η παραλαβή και φύλαξη των φακέλων επιστροφής επιστολικής ψήφου, η καταγραφή τους και η διανομή τους στο εκλογικό τμήμα διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου, όπου έχει κατανεμηθεί ο κάθε εκλογέας.
Αποστολή ειδικών φακέλων ψηφοφορίας: Το αργότερο, δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών, ταχυδρομεί με συστημένα κατεπείγουσα επιστολή, τον ειδικό εκλογικό φάκελο, ενημερώνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο (ιδίως με email) τον εκλογέα.
Διαδικασία ψηφοφορίας:
– Ο εκλογέας συμπληρώνει και υπογράφει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου, ηλεκτρονικά ή έγχαρτα.
– Ακολούθως, βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί και τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο ψηφοφορίας.
– Τοποθετεί τον σφραγισμένο φάκελο ψηφοφορίας, μέσα στον φάκελο επιστροφής. Ακολούθως, συμπληρώνει ηλεκτρονικά (μέσω της ειδικής εφαρμογής) ή τοποθετεί εντός του φακέλου επιστροφής, την υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου[4]
– Ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου, αποστέλλεται με μέριμνα του εκλογέα, μέσω ταχυδρομείου και παραλαμβάνεται από την Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου.

Οι υποψηφιότητες

Ακόμη, να σημειώσουμε ότι τα κόμματα δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς τις υποψηφιότητες ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι στη ΝΔ θα διεκδικήσουν ξανά έδρανα στο ευρωκοινοβούλιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου , ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος , η Ελίζα Βόζεμπεργκ και η Μαρία Σπυράκη που εσχάτως δικαιώθηκε δικαστικά .
Μία θέση ανάμεσα στις 42 του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διεκδικήσουν, επίσης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας , ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, Σωτήρης Σέρμπος, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν και στην 9η μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ., αλλά και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος πολιτεύτηκε με τη Ν.Δ. στην Κεφαλονιά, στις εθνικές εκλογές.
Δυνατά παίζει επίσης το όνομα του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, που το 2012 είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ , ο πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αλλά και η άρτι αφιχθείσα από το ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. οι προσεχείς εκλογές θα είναι «επανάσταση» για το κόμμα, καθώς οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεν θα αναδειχτούν από «κλειστά κομματικά γραφεία» όπως είπε τελευταία ο κ Κασελάκης , αλλά από την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο isyriza.gr και σε δεύτερο χρόνο τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα αποφασίσουν για το ποιοι τελικά θα ριχτούν στη μάχη των εκλογών.
“Για πρώτη φορά σε ελληνικό κόμμα, μπορείς να πάρεις το αύριο στα χέρια σου. Χωρίς κονέ, αδιαμεσολάβητα, μπαίνεις στην πρώτη γραμμή”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης.
Παρόλα αυτά στο ΣΥΤΡΙΖΑ δεν κρύβουν την επιθυμία τους να συμπεριλάβουν στη λίστα το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη , το μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά , που το όνομά του είχε ακουστεί και για το Δήμο της Αθήνας
Ακόμη, φέρεται να έχει κλειδώσει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη και ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής στα θέματα Κλιματικής. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Τσίπρα, ενώ υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι νυν ευρωβουλευτές Έλενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης.

.Στο ΠΑΣΟΚ διεκδικούν την εκλογή τουλάχιστον 3 και υπό προϋποθέσεις 4 ευρωβουλευτών και παράλληλα τη δεύτερη θέση στην κατάταξη.
Σε ότι αφορά τους υποψηφίους δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, μοναδικού ευρωβουλευτή του κόμματος αλλά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου . Ακόμη, ακούστηκαν τα ονόματα
του Φίλιππου Σαχινίδη , πρώην υπουργού Οικονομικών, του καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, του γνωστού μετεωρολόγου της ΕΡΤ 3 και δημοτικού σύμβουλου Θεσσαλονίκης Σάκη Αρναούτογλου,
του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου αλλά και του γνωστού αθλητικογράφου Βασίλη Σκουντή ,
που πρόσφατα επισκέφτηκε την Άμφισσα για να προλογίσει το βιβλίο του Νίκου Παπούλια σχετικά με την ιστορία της καλαθοσφαίρισης στην περιοχή.

Σε ότι αφορά το ΚΚΕ δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές με δεδομένο ότι στον Περισσό δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ονοματολογία αλλά στην πολιτική. Με βάση το σκεπτικό αυτό θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιοι υποψηφίοι οι νυν ευρωβουλευτές κκ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου- Αλαβάνος ενώ το όποιο άνοιγμα θα γίνει με ανθρώπους της εργασίας με ιδιαίτερη παρουσία στο εργατικό κίνημα, όπως πχ η τ ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , η βουλγαρικής καταγωγής κ Κούνεβα αλλά και ο γνωστός προπονητής πρωταθλητών στίβου κ Γιώργος Πομάνσκυ.

Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας

Ακόμη, εκλογές θα έχουμε στο τμήμα Ανατολικής Στερεάς του Τεχνικού Επιμελητήριου Στερεάς Ελλάδας στα τέλη Απριλίου- αρχες Μαίου του 2024.
Ο νυν πρόεδρος κ Αθανάσιος Λυκόπουλος , που υποστηρίζοταν από τη ΝΔ, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος , ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους οι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ που θα διεκδικήσουν την ψήφο των μηχανικών

Να υπενθυμίσουμε ότι η σημερινή σύνθεση του νομαρχιακού τμήματος Φωκίδας είναι η εξής:

Πρόεδρος Τζαμτζή Αγγελική
Αντιπρόεδρος Μπραούζος Ευάγγελος
Γραμματέας Κακανάς Κωνσταντίνος
Μέλος Τσαμαντάνης Χρήστος
Μέλος Τσελές Δρόσος

Επιμελητηριο Φωκίδας

Αρχικά οι εκλογές σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας είχαν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2023 . Ωστόσο, η θητεία παρατάθηκε για ακόμη ένα χρόνο και θα διεξαχθούν το 2024, μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου του 2024, όπως ορίζεται στον Ν. 5046/2023,που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 137/29.7.2023 Τεύχος Α’ φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί από το υπάρχον Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Φωκίδας .
Η θητεία των επιμελητηριακών οργάνων διοίκησης έχει παραταθεί ήδη επί δύο χρόνια και οι διοικήσεις τους διανύουν το έκτο έτος τους.
Στις νέες εκλογές αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιος ο νυν πρόεδρος κ Βασίλης Αυγερινός που θα στηριχτεί από το βουλευτή Φωκίδας και Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ Μπούγα.
Από εκεί και πέρα οι πολιτικές δυνάμεις της δεξιάς που πρόσκεινται στους κκ Φουσέκη και Μανδρέκα αναμένεται να στηρίξουν το δικό τους υποψήφιο
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ήδη μια κινητικότητα στην αναζήτηση προσώπου ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί υποψήφιος που θα προωθεί τη σύγκληση με το χώρο του ΠΑΣΟΚ (αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ).
Σε ότι αφορά το ΚΚΕ θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει ψηφοδέλτιο.

Πρυτανικές εκλογές

Στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο οι πρυτανικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Μαρτίου του 2024 με μια μακρόσυρτη διαδικασία που θα τραβήξει μέρες. Ο Νυν Πρύτανης κ Σπ. Κίντζιος αναμένεται να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα και οποσδήποτε θα υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες.
Το ζητούμενο για τη Φωκίδα δεν είναι τόσο ο υποψήφιος που θα καταφέρει τελικά να κόψει πρώτος το νήμα αλλά η αγαστή συνεργασία που θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας με το νέο πρόεδρο στην κατευθυνση ενίσχυσης και μαζικοποίησης του τμήματος στη Φωκίδα που έχει πολλαπλά ωφέλη για όλους.

Εκλογές στις κομματικές οργανώσεις

Τέλος, εκλογές θα έχουμε και στις κομματικές οργανώσεις.
Στη ΝΔ η διετής θητεία των οργάνων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο (είχαν γινει Οκτώβριο του 2021). Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία της νέας εκλογικής διαδικασίας και αυτό συμφωνα με πληροφορίες έχει να κάνει με την επιθυμία του Κ. Μητσοτάκη να μετατεθούν για μετά τις ευρωεκλογές διότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας , κάτι που η ηγετική ομάδα της Πειραιώς επουδενί δεν θέλει σε αυτη τη δυσκολη συγκυρία.
Όσο για τις υποψηφιότητες, ο νυν πρόεδρος κ Νώντας Τριβήλος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του με τον ίδιο να διαβεβαιώνει τη “Φ.” ότι θα τιμήσει μέχρι τέλους την εντολή που έλαβε προ διετίας και ότι την κατάλληλη στιγμή θα αποφασίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Με αυτό ως δεδομένο ανοίγονται δυο σενάρια:
Στο πρώτο ο κ Τριβήλος να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του με τη στήριξη του κ Μπούγα ο οποίος θεωρεί ηθική υποχρέωση να τον προκρίνει για ανανέωση θητείας
Στο δευτερο να μην συνεχίσει ο κ Τριβήλος και τότε ο κ Μπούγας αναμένεται να επιλέξει άλλον υποψήφιο για το κορυφαίο νομαρχιακό όργανο κυρίως διότι δεν θέλει να παραδώσει αμαχητί και την κομματική οργάνωση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους . Στο σενάριο αυτό αναμένεται να προτείνει στο νυν πρόεδρο της ΔΗΜ ΤΟ Δελφών κ Αργύρη Δεδούση τον οποίο εκτιμά για την προσφορά του στο χώρο αλλά και την ανιδιοτέλεια που τον διακρίνει .Ακόμη ενα όνομα που ηδη εχει πέσει στο τραπεζι ως εναλλακτική πρόταση είναι το όνομα του έμπειρου Στάθη Κάππου ο οποίος έχει διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος στο κορυφαίο κομματικό πόστο του νομού.

Υποψήφιο θα έχουμε και εκ μέρους της τάσης που εκφράζουν σήμερα οι κκ Φουσέκης και Μανδρέκα . Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τ. πρόεδρος της Τ.Κ. Κίρρας κ Μαίρη Καπαρέλη δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικά δηλώσει παρούσα, ενώ μετά την αντιπαράθεσή του με τον κ Ταγκαλή τελείωσε οριστικά η περίπτωση του κ Σωτήρη Σωτηρόπουλου, όπως διαβεβαίωσε και ο ίδιος στη “Φ”.

Εκλογες θα έχουμε και για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα γινουν την ερχόμενη Κυριακή και θα προηγηθούν του συνεδρίου που θα διεξαχθεί 22 έως 25 Φεβρουαρίου. Στο κόμμα τοπικά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαδικασίες που εδράζεται στο γεγνονός ότι ελάχιστα ήταν τα στελέχη και τα μέλη από τη Φωκίδα που έφυγαν ακολουθώντας τη Νέα Αριστερά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση την εποχή της διάσπασης αποχώρησαν μολις 23 μέλη και την ίδια στιγμή εγγράφησαν 113 νέα μέλη φτάνοντας το συνολικό αριθμό των 633.
Για να επανέλθουμε στις εσωκομματικές εκλογές θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την περασμένη Κυριακή έληξε η προθεσμία για όσους ήθελαν να δήλωσουν
υποψηφιότητα για τη νέα Ν.Ε. η οποία μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα στη συνέχεια θα εκλέξει το νέο συντονιστή-γραμματέα. Απόλυτο φαβορί και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ίσως η μοναδική υποψηφιότητα θα είναι του απερχόμενου συντονιστή κ Σάκη Τράκα ο οποίος χαίρει αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος κυρίως για το χαμηλό προφίλ που διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια αλλά και την ανιδειοτελειά του.