ΕπικαιρότηταΠολιτικά – ΦωκίδαΤοπικά

ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Το τραγικό γεγονός της σημερινής πυρκαγιάς στο ΕΠΑΛ Άμφισσας είναι το αποκορύφωμα σε ένα επικίνδυνο σκηνικό που έχει στηθεί στην συγκεκριμένη σχολική μονάδα σε βάρος των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών της περιοχής μας, μιας και είναι το μόνο ΕΠΑΛ στο νομό Φωκίδας. 

Ενώ όλοι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι αυτό το κτήριο είναι επικίνδυνο, ενώ όλοι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι ξεκολλούν σοβάδες, ότι πλημμυρίζει, ότι η μούχλα και η σαπίλα κυριαρχούν, η δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη είναι αδιάφορη. Ξεχωριστή ευθύνη έχει η διεύθυνση του σχολείου που σε διάδρομο του ΕΠΑΛ, δίπλα από σχολικές αίθουσες επέλεξε να γίνει η αποθήκευση ενός αποκριάτικου άρματος!  Ενώ γνώριζε ότι δεν είναι αποθήκη αλλά σχολείο! Ενώ γνώριζε ότι η αντιπυρική ασφάλεια του συγκεκριμένου σχολείου είναι ανεπαρκής! 

Ανεξάρτητα από την αιτία της πυρκαγιάς, η οποία πρέπει να διευκρινιστεί ταχύτατα, η ευθύνη της διεύθυνσης και της δημοτικής αρχής (που παραχώρησε το άρμα ενώ γνώριζε την κατάσταση του σχολείου) είναι ξεχωριστή και μεγάλη. Τεράστια ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες, καθώς έχουν αφήσει τα σχολεία στην ευθύνη των δήμων, ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.  

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, κάθε πολίτη που νοιάζεται και ανησυχεί για την παιδεία να κινητοποιηθεί. Διότι το ΕΠΑΛ Άμφισσας είναι ακατάλληλο για σχολείο και γιατί, όπως φαίνεται, από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Το 2024 δεν μπορεί τα παιδιά μας να πηγαίνουν για μάθημα σε ακατάλληλο χώρο. Το 2024 είναι τουλάχιστον απαράδεκτο – αν όχι εγκληματικό – να χρησιμοποιούνται κοινόχρηστοι σχολικοί χώροι για την αποθήκευση άσχετων και εύφλεκτων αντικειμένων.

Είναι σημαντικό ότι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που πήγαν στο Νοσοκομείο είναι καλά. Η Κομματική Οργάνωση Άμφισσας του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους και δεσμεύεται ότι θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη μαζικών και διεκδικητικών αγώνων ώστε το ΕΠΑΛ Άμφισσας να μετατραπεί σε ασφαλή και παιδαγωγικά άρτιο χώρο εκπαίδευσης.

Αυτή τη στιγμή έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε:

  • Για να διερευνηθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς, να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν και παράλληλα να εγκατασταθεί ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας σε όλο το κτήριο που θα λειτουργεί.
  • Να προχωρήσουν άμεσα μελέτες και εξασφάλιση χρημάτων με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις στο κτήριο του ΕΠΑΛ Άμφισσας. Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. 
  • Να καταργηθεί το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο που παραχωρεί την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων στους δήμους, την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις καταδικάζουν τους δήμους σε οικονομικό στραγγαλισμό.
  • Η Περιφέρεια Στερεάς (που έχει την ευθύνη για την κατασκευή των σχολείων) και ο Δήμος Δελφών, να διασφαλίσουν άμεσα χώρο και χρηματοδότηση ώστε να κατασκευαστεί ΕΠΑΛ σύγχρονο και κατάλληλο για τις ανάγκες των μαθητών του 2024.