ΕπικαιρότηταΚοινωνικοί ΦορείςΤοπικά

Με επιτυχία η ημερίδα για τη Μητρόπολη Άμφισσας

Ημερίδα με θέμα ΄: ΄Η Μητρόπολη της Άμφισσας΄΄, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου της Άμφισσας.
Την ευθύνη της ημερίδας είχε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Θεοχαράκη και της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστος, όπου εξήρε το έργο, τόσο του υπουργείου Πολιτισμού, όσο και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και έδωσε την ευλογία του να ξεκινήσει η ημερίδα

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιάννης Μπούγας, μίλησε για τη σημαντικότητα του μνημείου, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τις πιο ευχάριστες ατομικές και συλλογικές αναμνήσεις της πόλης και ευχαρίστησε όλους όσους μόχθησαν νυχθημερόν, για να ολοκληρωθεί το έργο, που ενσαρκώνει το χριστιανικό και πολιτιστικό κάλλος.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, αναφέρθηκε σε όλους όσους διαχρονικά συνέβαλαν στην ανάδειξη, στην προστασία και την αποκατάσταση του έργου.
Χαρακτηριστικά, δήλωσε :
«Σήμερα μπορούμε να χαρούμε αυτό το μοναδικό έργο, ένα έργο που δεν μετριέται με τους πόρους, δεν είναι τα 2,5 εκ. ευρώ, δεν είναι τα χρόνια της δουλειάς, δεν είναι το πλήθος των ανθρώπων που δούλεψαν εδώ, είναι η ουσία του, είναι η ομορφιά του είναι η ιστορία του, είναι η μυρωδιά του αν θέλετε, η μυρωδιά των μοναδικών αγιογραφιών του Σπύρου Παπαλουκά».

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ανέφερε ότι μεγάλωσαν οι νεότερες γενιές της Άμφισσας και συνέδεσαν τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους με το ναό, ο όποιος ήταν πάντα μέσα στις σκαλωσιές. Ταυτόχρονα, δήλωσε την ικανοποίησή του που το έργο αυτό ολοκληρώθηκε και θα αποτελέσει σημείο ψυχικής και πνευματικής ανάτασης για όλους.

Στην συνέχεια διακεκριμένοι ομιλητές του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασαν το έργο της αποκατάστασης του μνημείου καθώς και το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών.
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και επιβλέπουσα του έργου, κα Έφη Χωραφά, μας εξήγησε την τεράστια παθογένεια που είχε το κτίριο από τους σεισμούς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την διεύθυνση.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων, κα Μαρία Μερτζάνη, μας ανέλυσε την κρισιμότητα της εικονογράφησης του μνημείου, την μεγάλη αποκόλληση των τοιχογραφιών και την επανειλημμένη σύνθετη δουλειά που έγινε στις αγιογραφίες του Σπύρου Παπαλουκά.

Ακολούθησε ο Μανώλης Μελινός, θεολόγος-συγγραφέας και διευθυντής της βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου, προχώρησε στην θεολογική ανάλυση των αγιογραφιών του Σπύρου Παπαλουκά. Ο αναγνωρισμένος θεολόγος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκωδικοποίηση της εικονογράφησης της ΄΄Αποκαθήλωσης΄΄ και στην θεολογική ερμηνεία της.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ιστορικής τεκμηρίωσης της αγιογράφησης της Μητρόπολης από τον Σπύρο Παπαλουκά, μέσα από τον τοπικό τύπο την περίοδο 1927-1932, από την Αρχιτέκτων Μηχανικό και Περιφερειακή Σύμβουλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Πέγκυ Αραβαντινού. Στο πλαίσιο αυτό έγινε προσπάθεια ανάδειξης της ιδιαίτερης προσωπικότητας του συντοπίτη μας, ζωγράφου, Σπύρου Παπαλουκά.

Το δευτερο μέρος

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας έγινε ανάλυση της πορείας, διαδρομής και των σημαντικών σταθμών της ζωής του Σπύρου Παπαλουκά από την κα Ελίζα Πολυχρονιάδου, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης του Ίδρυματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ακολούθησε η τεκμηριωμένη και επιτόπια επεξήγηση όλης της εικονογράφησης της Μητρόπολης και η ανάδειχθηκε το μεγαλείο και η μοναδικότητα του έργου του Σπύρου Παπαλουκά, από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., και αρχαιολόγο Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα.

Στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κος Γεώργιος Σκυλογιάννης έκανε μια συγκινητική τοποθέτηση για το έργο του Σπύρου Παπαλουκά. Ενώ ανάδειξε την σημαντικότητα των ανθιβόλων που κατέχει ο Δήμος Δελφών και χρησιμοποίησε ο Παπαλουκάς στο έργο του.

Την σύνοψη και τα συμπεράσματα της ημερίδας έκανε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Φωκίδας κα Νάνσυ Ψάλτη, όπου παρουσίασε τη μεγάλη πολιτιστική αξία της Μητρόπολης, σε συνάρτηση με τα άλλα πολύ σημαντικά μνημεία του νομού μας.

Το τρίτο μέρος

Στο τρίτο μέρος ακούστηκαν ύμνοι και θρήνοι από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, ‘’Lementations of Theotokos’’, της παγκοσμίου φήμης Βυζαντινής Υμνωδού κα. Νεκταρίας Καραντή, η όποια καθήλωσε και συγκίνησε το κοινό.

Την ημερίδα παρουσίασε η Αρχιτέκτων Μηχανικός και Περιφερειακή Σύμβουλος κα Πέγκυ Αραβαντινού που είχε και όλο τον συντονισμό της διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Την ημερίδα άνοιξε με καλωσόρισμα και έκλεισε με τις ευχαριστίες του, ο Αρχιμανδρίτη Νεκταρίος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας και Προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελισμού Άμφισσας.