Δυτική ΕλλάδαΕπικαιρότηταΠεριφερειακά

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ “Μια πόλη στο πόδι για την ικανοποίηση των αναγκών του πατραϊκού λαού!”

«Ο πατραϊκός λαός ξεσηκώνεται, διεκδικεί τα δίκια του, δεν μένει παρατηρητής, δεν περιγράφει μόνο τις αγωνίες του για το σήμερα και το αύριο, απαιτεί να έχει αυτά που δικαιούται!», αναφέρει ο Δήμος Πατρέων για τη μεγάλη κινητοποίηση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, στη Γεροκωστοπούλου και την πλατεία Αγίου Γεωργίου, απαιτώντας την ικανοποίηση των αναγκών της πόλης και του λαού της.

«Η κυβέρνηση και τη φετινή χρονιά αρνείται να χρηματοδοτήσει τον δήμο μας -όπως και όλους τους δήμους. Αντί για 91 εκατομμύρια το χρόνο συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μόνο 24. Αρνείται την πρόσληψη εργαζομένων, ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματα των συμπολιτών μας. Αυτή τη στιγμή, μας λείπουν πάνω από 400 μόνιμοι εργαζόμενοι από τοδ Δήμο, 200 από τη ΔΕΥΑΠ και πάνω από 50 από τα Νομικά Πρόσωπα, με βάση τα ήδη λειψά οργανογράμματα»αναφέρεται στο κάλεσμα, επισημαίνοντας:

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ο ιδρώτας του πατραϊκού λαού, τα έσοδα από την άγρια φορολογία μας να καταλήγουν στα χέρια μιας χούφτας κατόχων του πλούτου στη χώρα μας.

Δεν μπορούμε να καταγράφουμε πλήθος αναγκών στα σχολεία μας, να μην υπάρχει κρατικός σχεδιασμός κάλυψης των αιτημάτων μας για σύγχρονα σχολεία, να μη χρηματοδοτούν στοιχειωδώς τις ανάγκες των Σχολικών Επιτροπών, να μην έχουμε κάλυψη με καθαρίστριες, να μην μπορούν να ανοίγουν τα σχολεία τα απογεύματα, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να παίζουν, υπό την επιμέλεια γυμναστών και εργαζόμενων δημιουργικής απασχόλησης.

Είναι απαράδεκτο να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη δημοτική οδοποιία της πόλης μας, ούτε ένα ευρώ για την αθλητική δραστηριότητα των παιδιών μας, να έχει παραχωρηθεί το Πράσινο Ταμείο στους δανειστές κατά 97,5% και να δίνονται “ψίχουλα” για τις αναπλάσεις, για την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλης.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλο την αδιαφορία των κυβερνήσεων για την υπογειοποίηση του τρένου και τη διαμόρφωση στην επιφάνεια του γραμμικού πάρκου, για την παραχώρηση στον δήμο του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο, ώστε να δημιουργηθεί το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο.

Δεν θα ανεχτούμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, που προωθείται μέσω των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ και θα οδηγήσει στη διάλυση του κρίσιμου αυτού τομέα, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και στην εκτόξευση των τιμολογίων νερού.

Η ανάγκη για την επίλυση του μεγάλου θέματος της μετακίνησης εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, με σύγχρονα σχεδιασμένα μέσα, προαστιακό, αστική συγκοινωνία, τραμ, δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ο κατάλογος των αναγκών είναι ατελείωτος.

Μπροστά σ΄ αυτά και σε τόσα ακόμα που κάνουν τη ζωή του πατραϊκού λαού “κόλαση”, την ακρίβεια, τα δυσβάστακτα κόστη της Ενέργειας και των καυσίμων, τους πλειστηριασμούς, δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια!».

Ο δήμος διεκδικεί από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το κράτος:

 • «Να δοθούν εδώ και τώρα τα 67 εκατ. που παρακρατούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις από την ετήσια χρηματοδότηση.
 • Πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
 • Την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.
 • Την άμεση χρηματοδότηση όλων των Σχολικών Επιτροπών για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των παιδιών μας.
 • Προσλήψεις καθαριστριών πλήρους απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
 • Γενναία χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών δομών και δράσεων.
 • Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένος τριτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος με ευθύνη του κράτους, με σύνταξη μελετών στατικής επάρκειας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών όλων των δημόσιων κτιρίων.
 • Να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας που είναι αναγκαία στην περιοχή μας.
 • Την υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο μέχρι Κανελλοπούλου.
 • Παραχώρηση του Ριγανόκαμπου για τη δημιουργία Ανατολικού Πάρκου.
 • Να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του σχεδίου πόλεως.
 • Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ. Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Σύγχρονα συνδυασμένα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης».

Τονίζοντας ότι ο λαός της πόλης έχει πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια «από την τσέπη του ξανά και ξανά μέσα από τη βαριά φορολογία του και δεν θα ξαναπληρώσει για όσα δικαιούται», απαιτεί «άμεση χρηματοδότηση του δήμου και καταβολή όλων των παρακρατηθέντων! Να πληρώσουν κράτος, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι!»